Home » Cum să faci orice » Cu ce poți înlocui drojdia. Cinci ingrediente nebănuite pe care le poți folosi pentru rețete și prăjituri

Cu ce poți înlocui drojdia. Cinci ingrediente nebănuite pe care le poți folosi pentru rețete și prăjituri

Alexandru Cazacu / 25.08.2021, 13:24
Cu ce poți înlocui drojdia. Cinci ingrediente nebănuite pe care le poți folosi pentru rețete și prăjituri

Cu siguranță, prăjiturile se află printre preparatele preferate de mulți dintre noi, iar foarte multe dintre ele sunt făcute cu drojdie. Cu toate acestea, unii oameni nu pot consuma drojdie din cauza unor afecțiuni sau a alergiilor. Ei bine, dacă te afli printre aceștia, trebuie să știi că drojdia poate fi înlocuită.

Cu ce se poate înlocui drojdia. Soluții pe care le poți folosi pentru diferite rețete

La prepararea mai multor prăjituri sau pâine, este necesar procesul de fermentație, care duce la eliberarea dioxidului de carbon și creșterea activă a numărului de microorganisme. Ei bine, dacă procesul de fermentație este corespunzător, la coacere aluatul devine pufos și poros. Cu toate acestea, ce poți să faci dacă nu ai drojdie? Cu ce poate fi înlocuită aceasta?

După cum bine știm, drojdia este un ingredient esențial în multe rețete de prăjituri sau pâine, fiind folosită pentru creșterea aluatului. După cum am menționat și mai sus, există persoane care din diferite motive nu pot consuma drojdie, însă există și unele ingrediente care pot fi folosite în locul drojdiei. Iată care sunt acestea.

Bicarbonat de sodiu

Este cunoscut faptul că bicarbonatul de sodiu aduce numeroase beneficii sănătății, dar poate fi și un înlocuitor bun pentru drojdie. Acesta este folosit adesea pentru a înlocui glutenul din grâu în produsele de patiserie fără gluten.

Ei bine, această alternativă pentru drojdie este folosită de multe gospodine la prepararea unor rețete. Mai exact, în loc de drojdie poți să adaugi o lingură la amestecul tău. Ba chiar mai mult de atât, pentru ca rezultatul să fie similar cu cel al drojdiei, poți pune și puțin oțet sau zeamă de lămâie.

Albușuri de ou

Chiar și albușurile de ou bătute cu zahăr pot fi folosite pentru a înlocui drojdia. Ei bine, pentru ca aluatul să iasă perfect, albușurile și gălbenușurile de ou trebuie bătute separat. Nu o să vă vină să credeți când o să vedeți rezultatul. Aluatul va fi mai fin ca textură, dar foarte bun la gust.

Cu ce se poate înlocui drojdia. Soluții pe care le poți folosi pentru diferite preparate
Cu ce poți să înlocuiești drojdia. Soluții pe care le poți folosi pentru diferite preparate

Berea

Nu mulți știu acest lucru, însă berea poate fi un înlocuitor perfect pentru drojdie. Aceasta este utilizată adesea în multe preparate din bucătăria românească.

Praf de copt

După cum spuneam în rândurile de mai sus, drojdia poate fi înlocuită cu diferite ingrediente, iar praful de copt e o alternativă perfectă, fiind un fel de mix de agenți de creștere a aluatului. Poate nu știai asta, însă poți să faci pâine și cu praf de copt. Ei bine, la fel ca și drojdia, praful de copt acționează ca un agent de dospire. Acesta funcționează în două moduri:

  • Reacționează cu lichidul. Mai exact, atunci când este umezit, acidul reacționează cu bicarbonatul de sodiu pentru a produce bule de dioxid de carbon.
  • Reacționează cu căldura. Atunci când sunt încălzite, bulele de dioxid de carbon se extind și ajută la creșterea aluatului.

Iaurt și bicarbonat de sodiu

De asemenea, și aceste două ingrediente mai sunt folosite pentru a înlocui drojdia din diferite preparate, potrivit dcnews.ro.