Oricât de mult ți-ar plăcea să gătești, viața în bucătărie poate fi uneori mai grea decât ai vrea. De la păstrarea alimentelor perisabile, durata uneori prea mare de preparare a mâncării preferate sau mirosul puternic al anumitor ingrediente, există o serie de probleme cu care te poți confrunta în bucătărie. În articolul de mai jos, îți vom prezenta câteva trucuri pe care să le folosești zi de zi în bucătărie, când gătești.
Fiecare dintre noi s-a aflat la un moment dat într-o situație în care și-a dat seama că sunt lucruri pe care nu le cunoaște, dar care i-ar fi ușurat extrem de mult eforturile de a duce la bun sfârșit anumite sarcini. La fel se întâmplă și în bucătărie. Descoperă câteva trucuri practice care îți pot salva timp și pe care le poți aplica fără prea mult efort. Vei îndrăgi din nou gătitul cu ceapă!
Sigur te-ai întrebat și tu măcar o dată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă. Iată de ce se întâmplă așa ceva. Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Iar atunci când toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii să lăcrimeze atât de tare.
Astfel, acidul sulfuric produs cauzează o senzaţie de arsură în ochi, lucru care determină glandele secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce ai mereu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapa. De asemenea, sigur ai observat că mirosul de ceapă rămâne impregnat pe mâine, cuțit, tocător ceva vreme după ce ai tăit ceapa, chiar și după spălare. Compusul de sulf din ceapă este cel responsabil și de acest lucru.