Home » Cum să faci orice » Trucuri care îți pot ușura munca în bucătărie. De ce să folosești lămâie atunci când cureți ceapa

Trucuri care îți pot ușura munca în bucătărie. De ce să folosești lămâie atunci când cureți ceapa

Manolică Anca / 24.08.2021, 16:46
Trucuri care îți pot ușura munca în bucătărie. De ce să folosești lămâie atunci când cureți ceapa

Oricât de mult ți-ar plăcea să gătești, viața în bucătărie poate fi uneori mai grea decât ai vrea. De la păstrarea alimentelor perisabile, durata uneori prea mare de preparare a mâncării preferate sau mirosul puternic al anumitor ingrediente, există o serie de probleme cu care te poți confrunta în bucătărie. În articolul de mai jos, îți vom prezenta câteva trucuri pe care să le folosești zi de zi în bucătărie, când gătești.

Trucuri pentru ceapă care îți ușurează munca în bucătărie

Fiecare dintre noi s-a aflat la un moment dat într-o situație în care și-a dat seama că sunt lucruri pe care nu le cunoaște, dar care i-ar fi ușurat extrem de mult eforturile de a duce la bun sfârșit anumite sarcini. La fel se întâmplă și în bucătărie. Descoperă câteva trucuri practice care îți pot salva timp și pe care le poți aplica fără prea mult efort. Vei îndrăgi din nou gătitul cu ceapă!

  • O metodă prin care să cureți ceapa rapid și fără să te usture ochii este să tai capetele, apoi să o tai pe jumătate. Coaja este și ea foarte ușor de îndepărtat.
  • Dacă trebuie să toci ceapa și ți-e teamă că ți-ar putea irita ochii, pune-o pentru câteva minute într-un vas cu apă rece, după ce ai curățat-o. Vei vedea că nu te vor mai ustura deloc ochii.
  • Un alt truc la care să apelezi pentru a nu îți mai lăcrima ochii de la ceapă, este să o pui 10 minute la congelator înainte de a te apuca de gătit. Vei vedea că acest truc simplu este extrem de eficient și nu îți vor mai da lacrimile atunci când o vei tăia.
  • Dacă ceapa miroase înțepător, stropește-o cu puțină lămâie înainte de a toca și vei vedea că nu te vor mai ustura ochii. De asemenea, nici mâinile nu vor mai mirosi a ceapă dacă le stropești cu lămâie.
  • Pentru a prăji ceapa mai ușor, pune un strop de zahăr și un strop de praf de copt. Ea va fi mai dulce, iar praful de copt o va face să de înmoaie mai repede.
  • De asemenea, pentru a mai prăji ceapa pune ulei și apă în proporție de 3 la 1 în tigaie, lasă uleiul să se încingă ușor, după care adaugă ceapa tocată. Adăugând apă de la început, ceapa nu va mai miros atât de puternic a prăjeală și nici nu se va arde.
Trucuri pentru ceapă care îți ușurează munca în bucătărie
Trucuri pentru ceapă care îți ușurează munca în bucătărie

De ce ne face ceapa să lăcrimăm

Sigur te-ai întrebat și tu măcar o dată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă. Iată de ce se întâmplă așa ceva. Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Iar atunci când toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii să lăcrimeze atât de tare.

Astfel, acidul sulfuric produs cauzează o senzaţie de arsură în ochi, lucru care determină glandele secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce ai mereu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapa. De asemenea, sigur ai observat că mirosul de ceapă rămâne impregnat pe mâine, cuțit, tocător ceva vreme după ce ai tăit ceapa, chiar și după spălare. Compusul de sulf din ceapă este cel responsabil și de acest lucru.