Home » Știri » Știri sociale » Ce se întâmplă cu ceapa dacă o lași un timp la frigider. O gospodină a regretat că nu a făcut asta mai devreme

Ce se întâmplă cu ceapa dacă o lași un timp la frigider. O gospodină a regretat că nu a făcut asta mai devreme

Pană Emanuela / 21.08.2021, 08:34
Ce se întâmplă cu ceapa dacă o lași un timp la frigider. O gospodină a regretat că nu a făcut asta mai devreme

Majoritatea gospodinelor nu obișnuiesc să păstreze ceapa în frigider, ci într-un loc răcoros și uscat, căci altfel devine moale și în cele din urmă mucegăită. Cu toate acestea, dacă ții ceapa la frigider pentru un timp scurt, aceasta va avea un efect la care cel mai probabil nu te-ai fi așteptat. Mai multe detalii, în continuare.

Ce se întâmplă cu ceapa dacă o lași un timp la frigider

Fiecare gospodină a pățit cel puțin o dată să curețe și să taie mai multe legume decât ar fi avut, de fapt, nevoie pentru a face un preparat. În timp ce unele aleg să arunce resturile, alte bucătărese preferă să depoziteze legumele gata decojite în frigider, căci pot economisi timp semnificativ în gătirea viitoare, dar și resurse. Se știe deja că legumele decojite au o durată mult mai scurtă de viață, însă aceasta poate fi prelungită utilizând un recipient etanș.

Există și foarte multe persoane care nu pun ceapa în frigider de pe o zi pe alta, întrucât consideră că aceasta devine „un adevărat magnet pentru bacterii“. De altfel, se crede că la câteva ore după tăiere, ceapa devine otrăvitoare pentru organism. Din fericire, acestea sunt simple mituri, iar potrivit unui cercetător din Canada, nimic din compoziția acestei legume nu o face susceptibilă de a atrage bacterii mai multe bacterii decât orice altă legumă proaspătă.

Joe Schwarcz, doctor în chimie și profesor universitar în Canada, susține contrariul. Potrivit lui, ceapa conține enzime care produc acid sulfuric, ceea ce o ajută să se transforme într-un mediu ostil pentru creșterea germenilor. Mai mult, aceste proprietăți ajută și căile respiratorii și alte organe după consumul ei. Este binecunoscut faptul că ceapa are o serie de caracteristici care ajută substanțial în cazul răcelilor, al astmului bronșic, al infecțiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale și a tusei.

Alertele cu privire la ceapă au la origini superstiții de pe continentul american, datând încă din anul 1500.

Citește și: Cum se păstrează corect în frigider salamul, brânza sau cașcavalul

O gospodină a regretat că nu a făcut asta mai devreme

Bucătăria, în general, are multe trucuri și secrete, unele dintre ele extrem de simple, dar care ne ușurează considerabil munca. Tocmai de aceea, haideți să vorbim puțin despre principalul motiv pentru care e bine să lași ceapa un timp la frigider.

De ce e bine să pui ceapa în frigider înainte să o gătești
De ce e bine să pui ceapa în frigider înainte să o gătești

Ceapa este una dintre cele mai apreciate și mai folosite legume din orice bucătărie, însă pe cât este de folositoare și aromată, pe atât de multe lacrimi ne „smulge“ când o curățăm, lucru care devine extrem de enervant, mai ales atunci când ai de curățat o cantitate mai mare de ceapă, iar nu una singură.

Ei bine, iată soluția salvatoare, care te va scăpa de problema ochilor umezi. De ce să pui ceapa în frigider sau chiar în congelator înainte de a o curăța și tăia? Tocmai pentru a nu mai lăcrima! După doar 10 minute de stat la rece, ceapa nu te va mai face să plângi.

Iată alte câteva trucuri utile pentru a evita lacrimile în bucătărie:

  • Asigură-te că aerul condiţionat din casă este oprit. Dacă acesta este pornit, el nu face altceva decât să răspândească gazul din ceapă şi să accentueze senzaţia de arsură a ochilor.
  • După cum am menționat și anterior, bagă 10 minute ceapa la congelator. Astfel, enzimele îngheaţă şi producţia de propantiol S-oxid este oprită.
  • Foloselte ochelari de protecţie în timp ce tai ceapa. Este o idee bună pentru a păstra gazul cât mai departe de ochii tăi.
  • Gătirea cepei inactivează enzima, aşa că după ce o găteşti, ochii tăi nu se vor mai umple de lacrimi.
  • Alege să înmoi ceapa în apă înainte de tăiere. Apa absoarbe gazul emanat şi astfel tu nu vei mai lăcrima.
  • Un alt truc care poate sună ciudat, dar este folositor, este folosirea unei lumănări sau a unei lapte. Aprinde una din ele în apropierea tocătorului, iar gazul care este emis de ceapă se va duce spre flacăra lumânării aprinse sau spre lampă, nemaiajungând la ochii tăi!