Home » Life & Style » De ce să pui ceapă în congelator. Trucul banal despre care se spune că are efecte uimitoare

De ce să pui ceapă în congelator. Trucul banal despre care se spune că are efecte uimitoare

Manolică Anca / 02.03.2021, 10:06
De ce să pui ceapă în congelator. Trucul banal despre care se spune că are efecte uimitoare

Cu toții ne dorim să facem activități care să ne ușureze munca și mereu suntem în căutare de soluții salvatoare. Ei bine, în articolul următor vei descoperi câteva trucuri banale și eficiente care îți pot schimba viața. Află de ce să pui ceapă în congelator și ce efecte uimitoare are.

De ce să pui ceapă în congelator

Bucătăria are extrem de multe trucuri și secrete, unele dintre ele foarte simple, care nu vor face decât să îți ușureze și mai mult munca. Dar hai să vorbim acum despre motivul pentru care este bine să pui ceapă la congelator. Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume din orice bucătărie. Însă, mereu lăcrimăm când o curățăm, lucru care ne enervează foarte tare. Ei bine, noi avem trucul salvator, care te va scăpa de această problemă.

De ce să pui ceapă la congelator? Pentru a nu mai lăcrima. Dacă intenționezi să folosești și ceapă la următorul preparat pe care îl vei găti, pune o ceapă cu 10 minute în congelator, înainte de a o curăța. Vei vedea că acest truc simplu este extrem de eficient și nu îți vor mai da lacrimile atunci când o vei tăia.

De ce să pui ceapă în congelator
De ce să pui ceapă în congelator

De ce ne face ceapa să lăcrimăm

Sigur te-ai întrebat și tu măcar o dată care sunt cauzele pentru care lăcrimăm atunci când tocăm ceapă. Iată de ce se întâmplă așa ceva. Ei bine, ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Iar atunci când toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii tăi să lăcrimeze atât de tare.

Astfel, acidul sulfuric produs cauzează o senzaţie de arsură în ochi, lucru care determină glandele tale secretoare de lacrimi să se activeze. Iată deci de ce ai mereu ochii plini de lacrimi atunci când tai ceapa. De asemenea, sigur ai observat că mirosul de ceapă rămâne impregnat pe mâine, cuțit, tocător ceva vreme după ce ai tăit ceapa, chiar și după spălare. Compusul de sulf din ceapă este cel responsabil și de acest lucru.

Alte sfaturi pentru a evita lacrimile în bucătărie

  • Asigură-te că aerul condiţionat din casă este oprit. Dacă acesta este pornit, el nu face altceva decât să răspândească gazul din ceapă şi să accentueze senzaţia de arsură a ochilor.
  • După cum am menționat și anterior, bagă 10 minute ceapa la congelator. Astfel, enzimele îngheaţă şi producţia de propantiol S-oxid este oprită.
  • Foloselte ochelari de protecţie în timp ce tai ceapa. Este o idee bună pentru a păstra gazul cât mai departe de ochii tăi.
  • Gătirea cepei inactivează enzima, aşa că după ce o găteşti, ochii tăi nu se vor mai umple de lacrimi.
  • Alege să înmoi ceapa în apă înainte de tăiere. Apa absoarbe gazul emanat şi astfel tu nu vei mai lăcrima.
  • Un alt truc care poate sună ciudat, dar este folositor, este folosirea unei lumănări sau a unei lapte. Aprinde una din ele în apropierea tocătorului, iar gazul care este emis de ceapă se va duce spre flacăra lumânării aprinse sau spre lampă, nemaiajungând la ochii tăi!