Home » Utile » Cum trebuie să faci, de fapt, compoziția checului. Doar așa iese perfectă și pufoasă

Cum trebuie să faci, de fapt, compoziția checului. Doar așa iese perfectă și pufoasă

Ileana Mladinoiu / 25.08.2021, 12:55
Cum trebuie să faci, de fapt, compoziția checului. Doar așa iese perfectă și pufoasă

Checul, acest desert ce se prepară rapid, este realizat din ingrediente simple: făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt, cărora li se pot adăuga cacao, stafide, fructe confiate etc. Acest tip de prăjitură se găsește în toată Europa. Variante ale checului se întâlnesc și în America, Mexic, Venezuela.

O scurtă istorie a checului. Unde a apărut și cum se numea

Potrivit istoriei culinare, checul există de prin 1700, regăsindu-se în Marea Britanie sub numele de “pound cake”, deoarece la preparare se folosea cate un pound, adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.

Cu timpul, rețeta a suferit multe schimbări, oamenii din diferite părți ale lumii au adoptat un stil propriu de preparare. Astfel, unii au adaugat fructe uscate, altii, agenti de aromatizare.

În unele tări s-a înlocuit untul cu uleiul ori s-a adăugat drojdie la compoziție, ceea ce a dus la o prăjitură mai densă. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie pentru aromă.

Cum trebuie să faci, de fapt, compoziția checului. Doar așa iese perfectă și pufoasă
Chec

Cum trebuie să faci compoziția checului. Secretul care o face pufoasă

O rețetă de chec pufos am desprins-o de pe site-ul cu teme culinare gustos.ro.

Ingrediente

  • 6 ouă;
  • o măsură de zahăr (o cană de 250);
  • o măsură de făină (o cană de 250);
  • 2-3 pliculețe de zahăr vanilinat (după preferințe);
  • esență de migdale (sau oricare alta după preferințe);
  • 6 linguri de ulei;
  • 1/2 linguriță de sare

Mod de preparare pas cu pas

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până devine spuma bățoasă, tare. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cele 6 linguri de ulei, încorporându-se una câte una până devine o pastă cremoasă.

Se adaugă pasta rezultată din gălbenușuri peste spuma din albușuri, incorporând-o puțin câte puțin, amestecând de sus în jos, cu o lingură de lemn, pentru a-și menține volumul.

După ce s-au încorporat gălbenușurile în albușuri, se adaugă făina, puțin câte puțin, amestecându-se tot de sus in jos.

Apoi se ia puțin din compoziția rezultată și se adaugă cacao. Între timp, se unge tava cu ulei sau unt și se tapetează cu făină. Se toarnă compoziția, iar cea din cacao se pune peste cea simplă, făcând cu o furculiță diferite forme în compoziție.

Se bagă în cuptor pentru 30 de minute. Se verifică cu o scobitoare dacă checul este copt la mijloc. Dacă pe scobitoare nu mai rămân urme de compoziție, atunci checul este făcut.

Alte variante de preparare

  1. varianta britanică (pound cake) – reteta cere ca toate ingredientele să se adauge în proporții egale, câte un pound din fiecare. Suplimentar se adaugă extract de vanilie;
  2. varianta frantuzească – francezii au propriul lor mod de a face acest gen de desert, măsoară ingredientele folosind principiul celor 4 părți;
  3. varianta americană – urmeaza vechiul mod de a face checul folosind 1 livră pentru fiecare din cele patru componente majore;
  4. varianta mexicană – panqué este checul mexican, iar reteta de preparare seamănă cu cea americană. Adesea se adaugă fructe uscate cum ar fi nuci și stafide.
  5. varianta germană – în acest caz toate ingredientele cântăresc la fel de mult ca fiecare ou. Rührkuchen este denumirea pentru chec în limba germană și se face conform rețetei britanice sau franceze.