Checul, acest desert ce se prepară rapid, este realizat din ingrediente simple: făină, unt, ouă, zahăr, praf de copt, cărora li se pot adăuga cacao, stafide, fructe confiate etc. Acest tip de prăjitură se găsește în toată Europa. Variante ale checului se întâlnesc și în America, Mexic, Venezuela.
Potrivit istoriei culinare, checul există de prin 1700, regăsindu-se în Marea Britanie sub numele de “pound cake”, deoarece la preparare se folosea cate un pound, adică o jumătate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.
Cu timpul, rețeta a suferit multe schimbări, oamenii din diferite părți ale lumii au adoptat un stil propriu de preparare. Astfel, unii au adaugat fructe uscate, altii, agenti de aromatizare.
În unele tări s-a înlocuit untul cu uleiul ori s-a adăugat drojdie la compoziție, ceea ce a dus la o prăjitură mai densă. Alte variante includ ciocolata sau sucul de lămâie pentru aromă.
O rețetă de chec pufos am desprins-o de pe site-ul cu teme culinare gustos.ro.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până devine spuma bățoasă, tare. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cele 6 linguri de ulei, încorporându-se una câte una până devine o pastă cremoasă.
Se adaugă pasta rezultată din gălbenușuri peste spuma din albușuri, incorporând-o puțin câte puțin, amestecând de sus în jos, cu o lingură de lemn, pentru a-și menține volumul.
După ce s-au încorporat gălbenușurile în albușuri, se adaugă făina, puțin câte puțin, amestecându-se tot de sus in jos.
Apoi se ia puțin din compoziția rezultată și se adaugă cacao. Între timp, se unge tava cu ulei sau unt și se tapetează cu făină. Se toarnă compoziția, iar cea din cacao se pune peste cea simplă, făcând cu o furculiță diferite forme în compoziție.
Se bagă în cuptor pentru 30 de minute. Se verifică cu o scobitoare dacă checul este copt la mijloc. Dacă pe scobitoare nu mai rămân urme de compoziție, atunci checul este făcut.