Home » Life & Style » Plăcinta cu mere cu aluat fraged. Desertul nemaipomenit de bun, făcut după rețeta bunicii

Plăcinta cu mere cu aluat fraged. Desertul nemaipomenit de bun, făcut după rețeta bunicii

Voicu Costin / 04.12.2021, 08:17
Plăcinta cu mere cu aluat fraged. Desertul nemaipomenit de bun, făcut după rețeta bunicii

Dacă mai aveți momente când treceți pe lângă o patiserie și vi se face brusc poftă de o plăcintă cu mere, să știți că nu sunteți singurii. Plăcinta fragedă cu mere făcută de bunica în copilărie era desertul preferat al tuturor. Proaspăt scoasă din cuptor, cu miros de scorțișoară și presărată cu zahăr peste ea, aducea un zâmbet și  bucurie în sufletul fiecărui copil.

Amintiri din copilărie

Când spun Crăciun, gândul mi se duce la perioada frumoasă petrecută în copilărie la bunicii mei din zona Munteniei. Obișnuit de mic să petrecem sărbătorile împreună, bunicii pregăteau atent masa de sărbători alegând cele mai bune bucate. Tăierea porcului în ziua de Ignat și pregătirea sarmalelor, a tobei, a caltaboşului și alte preparate din carne intra în atribuțiile bătrânilor mei.

Singură mea grijă era să pregătesc brăduțul pe care bunicul meu mergea în fiecare an să îl cumpere. Mirosul proaspăt de brad îmbia întreagă camera, iar lemnul ce scrâşnea în sobă crea o imagine parcă desprinse din poveștile cu Moș Crăciun.

Cel mai mult mă gândeam la momentul când mă voi trezi în dimineața de Crăciun și voi despacheta cadourile primite. Am omis însă un lucru important! Pe lângă bunătățile pregătite de bunica mea, se numărau și cozonacii calzi dar cel mai mult mă încânta plăcintă cu mere.

Mirosul acela al plăcintei proaspăt scoase din cuptor, combinația dintre măr și scorțișoară, îmi lasă apă în gură chiar acum, când scriu aceste rânduri. Știind că îmi place foarte mult încă de atunci, bunica mereu mă așteaptă cu deosebita plăcintă de mere ori de câte ori știe că o vizitez. Rețeta nu este deloc complicată.

Am încercat să redăm mai jos ingredientele și modul de preparare pentru a te bucura în voie de o plăcintă cu mere incredibil de bună. Rețeta de mai jos este de pe reteteoriginalecunicole.ro.

Incredientele şi modul de preparare

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr. făina
  • 180 gr. untură (sau 200 gr. unt)
  • 100 gr. zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă
  • 2 linguri de smântână
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 1 kg. mere
  • 100 gr. zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară

Metodă de preparare:

  1. Se amestecă într-un bol făina următoarele incrediente: bicarbonatul de sodiu și un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat. Adăugați apoi untura rece și  frământați cât mai delicat, astfel încât să obțineți un amestec nisipos în care se văd încă biluțe mici de grăsime. Puteți prepara acest aluat fraged și la robot.
  2. Adăugați apoi ouăle și două linguri generoase de smântână. Urmează să puneți  coaja de la o lămâie și combinați ingredientele până la încorporarea completă, fără a exagera cu amestecarea aluatului ce se poate încălzi prea mult.
  3. Împărțiți aluatul în două părți egale, pe care le înveliți în folie alimentară și băgați-le la rece pentru cel puțin o jumătate de oră.
  4. Dați pe răzătoare merele și amestecați împreună cu zahărul. Adăugați o linguriță de scorțișoară măcinată.
  5. Pregătiți cuptorul la 170° C, tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt și întindeți atent,  nu se rupă, prima foaie de aluat.
  6. Deasupra adăugați merele rase și apoi se așează deasupra și cea de-a doua foaie de aluat.
  7. Folosiți o furculița sau un cuțit și înțepați foaia de plăcintă pentru a ajuta la ieșirea aburilor din interior.
  8. Lăsați în cuptor plăcinta cel puțin 45-50 de minute la 170° C. După ce este gata, poate fi servită ca atare sau puteți să pudrați zahăr  aromă de vanilie.