Home » Când, unde, cum » Carduri de sănătate valabilitate. Cât timp mai pot folosi românii cardurile care ar fi expirat până în 2021. Noul termen

Carduri de sănătate valabilitate. Cât timp mai pot folosi românii cardurile care ar fi expirat până în 2021. Noul termen

Alexandru Cazacu / 12.01.2022, 16:01
Carduri de sănătate valabilitate. Cât timp mai pot folosi românii cardurile care ar fi expirat până în 2021. Noul termen

Cu siguranță, multora dintre români li s-a întâmplat să se trezească cu cardurile de sănătate expirate. Dacă și tu te afli în această situație, nu trebuie să intri în panică, deoarece acestea încă mai poate fi folosite. Află în continuarea acestui articol ce valabilitate au cardurile de sănătate și cât timp mai pot folosi românii cardurile de sănătate care ar fi expirat până în 2021.

Cât timp mai pot fi folosite cardurile care ar fi expirat până în 2021

Mai bine de 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate până anul trecut vor putea să folosească documentele încă 7 ani, după cum stabilește o hotărâre guvernamentală din 2020. Mai exact, conform HG nr. 483/2020, din iulie 2020 se generează și se rescriu certificate digitale noi pentru cardurile de sănătate emise până la 31 decembrie 2014.

La acel moment, Ministerul Sănătății preciza faptul că rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului de sănătate se prezintă la medic. Concret, cardul expirat va fi automat detectat de sistem, iar data de expirare îi va fi înlocuită fără vreun fel de intervenție a medicului, potrivit avocatnet.ro. După cum se arată în hotărârea menționată, „Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”.

„Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 mii lei, față de 165,4 milioane lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.

Valabilitate carduri de sănătate

Înainte de a se lua această hotărâre, fiind emise din 2013, cardurile de sănătate erau valabile 7 ani, astfel că începând din iulie 2020, mai bine de 14 milioane de asigurați urmau să rămână fără carduri de sănătate valabile. Tocmai acesta este și motivul pentru care, prin HG nr. 483/2020 s-a extins valabilitatea lor cu încă 7 ani. Așadar, cardurile de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014 vor fi valabile timp de 14 ani de la emitere.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății, în jur de 4,2 milioane de carduri de sănătate ar fi expirat în 2020, iar alte aproximativ 10 milioane trebuiau să expire în 2021. În concluzie, această prelungire a valabilității cardurilor de sănătate cu încă 7 ani este a doua de la momentul când au fost emise, mai arată sursa citată.

Cât timp mai pot folosi românii cardurile de sănătate
Valabilitate carduri de sănătate. Cât timp mai pot folosi românii cardurile care ar fi expirat până în 2021

De sunt emise cardurile de sănătate și ce informații conțin acestea

După cum am menționat anterior, cardurile de sănătate au fost introduse în 2013 și aveau ca scop transparentizarea și eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate este cea care le emite, individual, pentru fiecare asigurat care a împlinit vârsta de 18 ani.

În ceea ce privește datele imprimate pe cardul de sănătate, acestea sunt doar datele de identificare ale unui asigurat. Mai precis, atât pe card, cât și în memoria electronică sunt imprimate următoarele:

  • Numele și prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
  • Numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate
  • Data nașterii
  • Termenul de valabilitate al cardului.