Home » Când, unde, cum » Care este animalul național al României. 13 lucruri pe care cel mai probabil nu le știi despre această vietate

Care este animalul național al României. 13 lucruri pe care cel mai probabil nu le știi despre această vietate

Manolică Anca / 11.02.2022, 14:58
Care este animalul național al României. 13 lucruri pe care cel mai probabil nu le știi despre această vietate

Dacă te-ai întrebat și tu vreodată care este animalul național al României, află că acesta este Râsul, din specia Eurasian Lynx. Acesta este o felină de talie medie, cea mai mare dintre cele patru specii de râs existente. La noi în țară, acesta este al treilea cel mai mare prădător, după ursul brun și lup. Descoperă o mulțime de lucruri interesante despre această felină.

Râsul, animalul național al României

Deși este mai răspândit în America de Nord, Siberia și în unele zone din Nordul Europei, Râsul trăiește și în zonele de munte din țara noastră. Este una dintre cele mai frumoase feline mari din lume, iar în rândurile de mai jos vei descoperi o mulțime de lucruri interesante despre aceasta.

1. Lynxul este una dintre cele mai mici feline mari. Acestea cântăresc între 22 și 44 de kilograme. Au o lungime de aproximativ 80-120 cm și o înălțime de 60 cm la umăr. Coada lor măsoară încă 10-20 cm și arată ca și cum ar fi fost tăiată.

2. Un râs nu este foarte rapid în comparație cu alte feline mari. Poate alerga cu până la 80 km pe oră.

3. Este un animal care rămâne singur în cea mai mare parte a vieții sale. Se adună doar pentru a se împerechea sau atunci când femela linx crește puii. În afară de asta, îi place să stea singur.

Râsul, animalul național al României
Râsul, animalul național al României

4. Râsul are un corp scurt, butucănos și o blană gri – cafeniu. Smocuri distinctive de pe urechi îl ajută să audă mai bine. Îi place frigul din cauza blănii sale groase și pufoase. Are multă blană și pe labe, care îi menține căldura suplimentară la extremități.

5. Lynxul și pisica liliac sunt foarte asemănătoare. Mulți oameni cred că sunt același animal, dar sunt diferite. Fac parte din aceeași familie (genul Lynx), dar sunt o specie ușor diferită. Lynxul are coada neagră, dar un bobcat are o parte albă în jos. Lynxul are, de asemenea, urechi mai lungi și labe mai mari.

Râșii sunt mari prădători, cărora le place să vâneze noaptea

6. Râșii atacă tot ceea ce pot doborî în realitate. Deoarece nu le place să alerge după pradă, se vor furișa și se vor năpusti la ocazia potrivită.

7. Lynxilor le place să vâneze noaptea. Au ochi și urechi mari pentru a le oferi o vedere și un auz superioare. Ei prind animale mai rapide, cum ar fi iepurii, pe timp de noapte cu abilitățile lor avansate. Deși iepurii sunt și ei nocturni, nu pot face față dacă sunt luați prin surprindere.

8. Râșii trăiesc în peșteri, sub cornișele stâncilor, în formațiuni stâncoase, sub copaci căzuți, buturugi și tufișuri dese. Se cuibăresc oriunde li se pare sigur și își adăpostesc mereu puii la căldură.

9. Iepurii de zăpadă și râșii sunt atât de strâns legați între ei încât, atunci când populația de iepuri scade, scade și populația de râși. Apoi, dacă populația crește din nou, la fel și populația de râși. Există atât de puține opțiuni viabile pentru linx, încât aceștia trebuie să se bazeze foarte mult pe iepuri (90% din dieta lor).

10. Lynxul poate avea o mutație genetică care îl face să devină albastru. Oamenii îi numesc lincși albaștri, dar este doar o mutație. Alte culori pot varia de la maro-roșcat la gri obișnuit.

Râsul, animalul național al României
Râsul, animalul național al României

11. Sezonul de împerechere este destul de efemer pentru linx. Este un fel de sezon de curtare în anii 1800. Durează doar din martie până în mai. Mai mult, femelele se fac „disponibile” pentru a rămân gestante doar timp de trei până la cinci zile pe an.

12. Râsul își folosește urina pentru a-și marca teritoriul, iar acesta poate avea întinderi uriașe, de la 15 până la 50 de kilometri pătrați sau, în unele cazuri, de până la 700 de kilometri pătrați.

13. Animalul național al României trăiește până la 14 ani în sălbăticie, dar până la 26 de ani în captivitate.