Home » Tehnologie & Știinta » Lucruri surprinzătoare despre canguri. Cum arată punga abdominală în care femelele își adăpostesc puii

Lucruri surprinzătoare despre canguri. Cum arată punga abdominală în care femelele își adăpostesc puii

Cojocaru Cristian / 11.01.2022, 11:44
Lucruri surprinzătoare despre canguri. Cum arată punga abdominală în care femelele își adăpostesc puii

Deși sunt mulți marsupiali care își cresc puii în marsupiu, dintre care amintim opossum, diavolii tasmanieni sau koala, de departe, cangurii sunt cei mai cunoscuți pentru acest lucru. Află lucruri surprinzătoare despre canguri și cum arată punga abdominală în care femelele își cresc puii.

Lucruri surprinzătoare despre canguri pe care probabil nu le știai

Gândește-te la marsupiul cangurului ca la un hanorac, după cum a spus Rick Schwartz, supraveghetor pentru îngrijirea animalelor și purtător de cuvânt național la Grădina Zoologică din San Diego. Gluga hanoracului este buzunarul, iar șnururile sunt mușchii mamei pe care îi folosește pentru a-l deschide și închide.

Interiorul pungii este textura pielii cangurului, dar fără păr. Este moale și comparabil cu pielea de pe interiorul încheieturii mâinii unei persoane, a spus Schwartz. Marsupiul este foarte cald în interior, la fel ca temperatura corpului mamei: aproximativ 40,5 grade Celsius. Astfel, puiul poate chiar transpira acolo datorită căldură.

Punga conține patru tetine sau canale de lapte. Când o mamă-cangur dă naștere unui pui, după 32 sau 33 de zile de gestație, acesta este extrem de nedezvoltat. De mărimea unui jeleu și cântărind mai puțin de un gram, nou-născutul își folosește membrele anterioare pentru a se târî în buzunarul mamei sale. Acolo, se prinde de o tetina alungită, care se umflă și pătrunde în gâtul bebelușului, ținându-l pe loc timp de aproximativ trei luni și jumătate până la patru luni, a spus Schwartz.

lucruri surprinzătoare canguri
Marsupiul este prevazut cu patru tetine, iar fiecare dintre acestea creeaza nutrientii potriviti fiecarui pui

Cât timp petrece puiul în marsupiu

Puiul rămâne în marsupiu timp de aproximativ patru luni și jumătate până la cinci luni înainte de a ieși, apoi începe să exploreze, rămânând mereu aproape de mama sa, înainte de a se întoarce în buzunar, a spus Schwartz. În următoarele câteva luni, acesta începe să exploreze mai departe și pe durate mai lungi, iar la aproximativ 8 luni devine cu adevărat aventuros. Puiul se înțarcă între 10 și 12 luni, moment în care nu mai sare înapoi în marsupiu.

Deoarece acesta petrece luni întregi în buzunar înainte de a ieși, își face nevoile înăuntru. Mai târziu în dezvoltare, pentru că merge pentru a explora, puiul observă murdăria, a spus Schwartz. Asta înseamnă că mama cangur trebuie să facă ceva menaj. Pentru a curăța marsupiul, își bagă tot capul înăuntru pentru a îndepărta murdăria și excrementele cu limba, fie curățând în jurul puiului, fie dând afară pe unul mai în vârstă în timp ce curăță.

Cangurii dau naștere unui singur pui la un moment dat. Dar când se împerechează, dacă nu sunt condițiile potrivite pentru a crește un pui, de exemplu, dacă este o secetă, corpul animalului va rezista la implantarea embrionului în uter. Apoi, când este momentul potrivit, embrionul iese din repaus, iar mama începe gestația, a spus Schwartz.

Femela cangur poate da naștere a până la patru pui pe parcursul unui an sau mai mult dintr-un singur caz de împerechere, a adăugat el. Ea poate da naștere unui singur jpui, apoi corpul ei va întârzia implantarea următorului embrion până când primul pui va avea câteva luni și va petrece timp în afara marsupiului. Organismul cangurului femelă poate produce tipulpotrivit de nutrienți din lapte pentru un pui de 8 luni, iar cealaltă tetină poate crea nutrienții potriviți pentru un nou-născut.