Home » Știri » Stimulent pentru nou născut 2021. Se mai acordă sau nu vouchere pentru mame la naștere? Mesajul clar al primarului Capitalei

Stimulent pentru nou născut 2021. Se mai acordă sau nu vouchere pentru mame la naștere? Mesajul clar al primarului Capitalei

Alexandru Cazacu / 13.09.2021, 14:42
Stimulent pentru nou născut 2021. Se mai acordă sau nu vouchere pentru mame la naștere? Mesajul clar al primarului Capitalei

După ce în spațiul public au apărut informații ca nu se mai acorda stimulentul pentru nou-născuți, primarul capitalei a venit cu precizări importante pe baza acestui subiect. Hai să vedem ce spune Nicușor Dan despre acest ajutor pentru mame.

Se mai acordă sau nu vouchere pentru mame la naștere?

Nu cu mult timp în urmă, pe site-ul Direcției Generale de Asistență a Municipiului București, aflată în subordinea primăriei Capitalei, apărea mesajul precum că se taie stimulentul pentru nou născuți. Așadar, persoanele care aveau deja pregătite dosarele au fost anunțate să nu le mai depună pentru că cererile care vin după data de 13 septembrie nu mai sunt prevăzute în buget.

În Capitală, voucherele pentru nou născuți au o valoare de 2.500 de lei și sunt foarte importante, mai ales pentru cei care abia reușesc să se întrețină. Iată ce scria pe site-ul DGAS.

”Începând cu data de 13 septembrie, 2021, cererile nou depuse privind acordarea de stimulente nu vor fi procesate, adică angajate, ordonanțate și plătite, în conformitate cu prevederile art. 14, alin. 4 al legii 273/2006 privind finanțele publice locale, nemaiexistând prevedere bugetară pentru acestea, conform HCGMB nr.121/2021 cu modificările și completările ulterioare. Această măsură nu afectează cererile depuse anterior datei de 13 septembrie 2021”, a fost mesajul de pe site-ul Direcției Generale de Asistență a Municipiului București, care a fost șters ulterior.

Nicușor Dan susține că totul a fost o ”eroare umană”

Ei bine, după anunțul de pe site-ul Direcției Generală de Asistență a Municipiului București. Nicușor Dan a anunțat în mediul online că totul a fost o greșeală și că vor fi preluate în continuare cereri pentru plata stimulentelor pentru nou născuți.

”Nu se pune problema ca stimulentele financiare pentru nou-născuți, vouchere materna și persoane adulte cu dizabilități să nu mai fie plătite. Dintr-o eroare umană, anunțul apărut pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București nu corespunde realității.

În continuare vor fi preluate cereri pentru plata stimulentelor financiare pentru nou-născuți, vouchere materna, persoane adulte cu dizabilități, copii cu dizabilități, familii monoparentale si sprijin pentru prevenirea abandonului școlar. Acestea urmează să fie plătite în același cuantum ca până acum”, a spus Nicușor Dan, potrivit Antena 3.

Se mai acordă sau nu bani pentru mame la naștere
Se mai acordă sau nu bani pentru mame la naștere

Cum se acordă stimulentul pentru nou-născuți

În Capitală, acest ajutor pentru mame este acordat o singură dată de către Direcția Generală de Asistență a Municipiului București. În celelalte orașe din România acesta se acordă noilor părinți prin intermediul Direcțiilor de Asistență socială. De asemenea, pentru a intra în posesia acestor bani, părinții trebuie să depănă cererea cu cel mult o lună înainte de nașterea copilului.

Totodată, pentru a primi acest ajutor, este necesar ca măcar unul dintre părinți să aibă buletin de București sau de municipiul în care se depun actele, făcut cu cel puțin șase luni înainte de nașterea copilului. În aceeași situație sunt și cei cu viză de flotant, care trebuie realizată de asemenea cu cel puțin 6 luni înainte naștere.

De asemenea, niciunul dintre părinți nu trebuie să aibă datorii la bugetul local, iar la depunerea dosarului, părintele trebuie să prezinte actul de identitate și certificatul de naștere al copilului (ambele documente în original). Totodată, nașterea trebuie să fie înregistrată într-o maternitate din Capitală sau din municipiul unde se face cererea.