Home » Când, unde, cum » Tăierea moțului: cum a luat naștere acest obicei și ce semnifică de fapt

Tăierea moțului: cum a luat naștere acest obicei și ce semnifică de fapt

Manolică Anca / 11.07.2021, 13:24
Tăierea moțului: cum a luat naștere acest obicei și ce semnifică de fapt

Tăierea moțului la un an după botez este un eveniment extrem de emoționant în viața oricărui părinte. Obiceiul se practică de zeci de ani cu sfințenie la români, însă puțini știu care sunt, de fapt, rădăciile acestuia. De unde este moștenit l-am moștenit de la popoarele antice, în special de la romani.

Tăierea moțului: cum a luat naștere acest obicei

După botez, unul dintre cele mai importante momente din viața unor proaspeți părinți este tăierea moțului. Se pare că acest obicei este unul foarte vechi, moștenit cel mai probabil de la romanii care s-au stabilit pe teritoriul vechi al Daciei și au adus cu ei obiceiurile străvechi.

Însă, diferența dintre tradiția noastră de astăzi și cea de atunci este că înainte moțul pruncului se tăia la numai o săptămână de la naștere. Pentru romani, acest ritual era de fapt botezul. În timp ce se tăia moțul, copilul era îmbăiat și i se punea un nume. Toți cei prezenți, sigur, veneau cu bani și daruri.

Există un obicei vechi similar și la vecinii ruși. Însă, aceștia tăiau doar moțul bebelușilor de sex masculin, reprezentând un ritual de recunoaștere a bărbăției, la care rosteau urări  frumoase pentru o viață sănătoasă și bogată.

Ce semnifică de fapt acest obicei

Dacă Taina Botezului este un act creștin, ei bine, se pare că tăierea moțului este legată de preziceri, magie și destin. Potrivit învățăturilor creștine, viața omului nu poate fi predestinată, pentru că el vine pe pământ cu o misiune extrem de importantă: aceea de a deveni mai bun cu fiecare zi, pentru a se mântui la sfârșitul vieții sale. Iar obictele care se regăsesc pe acea tăviță și pe care le alege copilul în momentul tăierii moțului nu au nicio legătură cu destinul vieții sale.

Tavă tăierea moțului
Tavă tăierea moțului

Șuvița de păr pe care nașa o taie la petrecere trebuie lipită pe o monedă de argint cu ceara de la lumânarea de botez și legată cu o fundă roșie. Moneda de argint simbolizează prosperitate, sănătate și o viață liniștită. După tăierea șuviței, un alt obicei este ruperea unei turte deasupra capului copilului în patru bucăți. Acest lucru diferă în funcție de regiune. În unele zone turta se rupe doar la fetițe, în timp ce în altle se rupe atât la fetițe, cât și la băieței. Aceasta reprezintă și ea noroc, prosperitate și o căsnicie bună pentru fete.

Ce alege copilul la tăierea moțului

Tăierea moțului este, până la urmă, un ritual frumos, la care participă nașii și rudele apropiate. Se spune că tăierea șuviței alungă fricile și îndoielile din sufletul copilului, iar el va deveni un om drept, curajos, puternic și încrezător.

Obiectele pe care nașii le pun pe o tavă, în fața copilului, după ce i se taie moțul, capătă și ele funcție magică. Părinții așteaptă cu multă nerăbdare și cu ochii în lacrimi, să vadă ce va alege copilul dintre: chei de la mașină, bani, foarfecă, bijuterii, pix, telefon și diverse alte obiecte care amintesc de meserii bănoase. Se spune că primele trei obiecte alese de bebeluș sunt definitorii pentru preferințele și alegerile lui din viitor.