Home » Știri » Ce trebuie să facă, de fapt, nașii la botez acasă și apoi în biserică

Ce trebuie să facă, de fapt, nașii la botez acasă și apoi în biserică

Pană Emanuela / 22.05.2021, 08:27
Ce trebuie să facă, de fapt, nașii la botez acasă și apoi în biserică

La rugămintea părinților, foarte multe persoane acceptă cu entuziasm rolul de nași. Totuși, această misiune nu este una ușoară, deoarece părinților sufletești ai micuțului creștinat le revin mai multe sarcini, printre care: să supravegheze creșterea în credință a copilului, să se asigure că este dus regulat la biserică, că știe rugăciuni, că se spovedește, etc. Pe lângă toate acestea, nașii mai au o serie de atribuții de îndeplinit și la botez, acasă și la biserică. Mai multe detalii, în cotinuare.

Ce trebuie să facă nașii de botez acasă și la biserică

Dacă este credincioasă și are o viață morală, orice persoană poate boteza un copil. Nașii de botez sunt considerați părinții spirituali/sufletești ai copilului sau rude duhovnicești, având rolul de a-l călăuzi pe copil, alături de părinți, în viață. De asemenea, nașii trebuie să-și sfătuiască finul mereu pe calea credinței, să-i dea cărți sfinte, să-l ducă pe la biserici și mănăstiri și să poarte grijă de el pe tot parcusul vieții.

Cei care acceptă să fie nași trebuie să fie buni creștini, să fie oameni de biserică, cu vieți duhovnicești exemplare și să fie cununați. Totodată, aceștia trebuie să-și iubească viitoarele rude în mod dezinteresat. Aceeași datorie le revine și părinților, care nu ar trebui să privească botezul ca pe o viitoare afacere profitabilă.

Botezul este primul moment important din viața unui creștin, iar nașii ocupă un „loc de cinste“. Pentru ceremonia botezului, se cere ca părinții spirituali să cunoască rugăciunea „Crezul“ și să cumpere câteva lucruri, despre care vă vom vorbi în continuare.

Citește și: Trenduri nunți și botezuri 2021. Totul despre culori, invitații și aranjamente florale

Îndatoririle și rolul lor în viața finului

Este important de știut că, la botez, nașele primesc în brațe băieții, iar nașii primesc fetele. Nașul care nu va ține copilul va trebui să țină lumânarea de botez. Haideți să descoperim împreună ce trebuie să facă, de fapt, nașii la botez acasă și în biserică.

ce trebuie sa faca nasii de botez
Ce trebuie să facă nașii de botez. Rolul acestora în viața micuțului creștinat

Ce trebuie să facă nașii la biserică

1. cumpere lumânarea pentru copil, cu fundă albastră pentru băiat, roz sau roșie pentru fată, sau albă pentru fată sau băiat;

2. Pentru a primi copilul la botez, după ce preotul îl bagă în cristelnița cu apă sfințită, nașa trebuie să aibă o bucată mare de pânză albă, necusută, nefinisată sau brodată numită „crâșmă“ (crâșma simbolizează curăția sufletului pruncului celui nou botezat) și o beteală/fașă de legat copilul, care nu trebuie să fie nici prea scurtă – „se mărită/însoară repede“, dar nici prea lungă – „se mărită/însoară tîrziu“;

3. În biserică, nașa pune în piept, la cei care asistă, cruciulițe legate cu fundițe de aceeași culoare ca funda de la lumânare. Serveșt invitații, ea sau mama copilului, cu bomboane dulci sau prăjituri (după botez);

4. Nașii trebuie să-i cumpere copilului un trusou complet de îmbrăcat (scutece, hăinuțe, căciuliță, botoșei, o plăpumioară, încălțăminte, etc. Nu uitați de șervețele umede, pentru orice eventualitate), iar restul: cărucior, leagăn, etc., rămâne la înțelegerea cu părinții;

5. Pentru preot, nașii trebuie să aibă cumpărat un prosop nou și un săpun (ambele albe), cu care acesta se spală și șterge înainte de a scalda copilul în cristelniță;

6. Nașii plătesc slujba la biserică, iar acasă, la petrecerea de botez, fac un dar în bani sau în obiecte copilului;

7. Nașii aduc vin și ulei la biserică;

8. E bine ca nașa să cumpere o iconiță care va fi sfințită de preot;

9. Nașa îi ia cercei fetei sau lănțișor băiatului.

Ce trebuie să facă nașii la băiță, a doua zi

1. Nașa trebuie să aibă următoarele: prosop, ulei pentru bebeluși și șampon, costumaș, păturică, pernuță, jucărioare, scutece. După ce-l spală, trebuie să-l strige pe nume. După botez și până îl spală nașa, nimeni nu are voie să pupe copilul (se spune că „îi ia mirul“) sau să-l strige pe nume.

2. Îl va unge cu mir (uleiul sfințit de la botez) peste tot, adică pe la încheieturi, călcâie și pe tot corpul; se zice că dacă îl unge bine, nașa copilul va avea o piele catifelată ca mătasea.

3. La băiță trebuie  fie lumânarea de botez aprinsă – în cadiță se pune fașa, iar după ce terminăapa se aruncă la un copac și fașa se pune la uscat, la oglindă.

4. Îi descântă copilului înainte de a-l baga în baie cu crenguța de busuioc:

  • pe la ochi „ vadă lucruri bune și frumoase“,
  • pe la urechi „ audă numai învățăminte și  ia aminte la ele“,
  • pe la gură vorbească cuvinte înțelepte și  știe a respecta pe cei din jur“,
  • pe la mânuțe fie harnic și priceput“,
  • pe piept „ fie iubitor și cu suflet mare“,
  • pe cap „ fie deștept și luminat“,
  • pe picioare îl ducă acolo unde trebuie și  îl aducă mereu acasălângă cei dragi“.

Îndatoriri morale ce le revin nașilor

1. Să-şi cunoască bine credinţa;

2. Să-şi iubească sincer şi dezinteresat finul;

3. Să se preocupe constant de finul său;

4. Preocuparea să fie mai mult spirituală decât materială;

5. Să fie pregătit el însuşi pentru momentul botezului;

6. Să nu fie de acord cu eventualele tradiţii necreştine solicitate de cei din jur.