Home » Când, unde, cum » Cum trebuie să arate lista de cumpărături a nașilor de botez

Cum trebuie să arate lista de cumpărături a nașilor de botez

Nechifor Ioana / 08.06.2021, 19:37
Cum trebuie să arate lista de cumpărături a nașilor de botez

Cum trebuie să arate lista de cumpărături a nașilor de botez. Un botez reprezintă implicare și responsabilitate atât din partea părinților, cât și din partea nașilor. Un asemenea eveniment presupune emoții mari, așa că nu e de mirare dacă se mai omit anumite lucruri pe parcurs. Tocmai din acest motiv, am pregătit un material în care am trecut principalele obiecte care trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături a nașilor de botez. Iată ce nu trebuie să lipsească din ziua ceremoniei de creștinare a copilului!

Lista de cumpărături a nașilor de botez. Ce nu trebuie să lipsească

Lista de cumpărături a nașilor de botez are în vedere necesarul de obiecte pentru fericitul eveniment. Nașii sau părinții spirituali ai copilului ce urmează să fie creștinat își asumă astfel responsabilitatea că se vor asigura să nu lipsească nimic pentru buna desfășurare a ceremoniei de creștinare.

Un astfel de eveniment presupune pregătiri intense, dar și emoții mari. Tocmai de aceea am pregătit o lista cu elementele necesare care nu trebuie să lipsească de la botez, pentru a le veni în ajutor nașilor.

Cele menționate mai jos sunt obiectele esențiale care se regăsesc la slujba de creștinare, indiferent de zona a țării.

Astfel, printre lucrurile pe care trebuie să le asigure nașii la botez se regăsesc următoarele:

  • Trusoul copilului pentru botez;
  • Lumânarea pentru botez;
  • O sticlă de vin pentru împărtășanie și o sticlă de ulei;
  • O iconiță, care va fi sfințită de preot, iar apoi va fi dăruită copilului;
  • Un cadou pentru copil;
  • Să achite taxele de la biserică, în urma ceremoniei de creștinare a copilului.

Ce trebuie să conțină, de fapt, trusoul. Ce rol au celelalte obiecte

Trusoul bebelușului este compus practic din ținuta completă pe care nașii o pregătesc pentru copil. Această ținută va fi purtată după slujba de la biserică.

Astfel, după ce copilul a fost scufundat de trei ori în cristelniță, urmează să fie îmbrăcat de către nașă cu hainele cumpărate special pentru acest eveniment.

Lista de cumpărături a nașilor pentru botez
Lista de cumpărături a nașilor pentru botez

Pe lângă hăinuțe, nu trebuie să lipsească nici următoarele lucruri: pânza de mir, sticluța de mir, fașă albă sau altă culoare (albastru, roz), prosopul pentru bebeluș, prosopul preotului și un săpun, cutia în care se păstrează trusoul, cutiuța și foarfecă pentru șuvița de păr.

Pentru cei care nu știu ce reprezintă aceste obiecte, ar fi de specificat faptul că pânza de mir este de fapt o bucată de pânză albă, în care va fi înfășurat copilul după ce a fost scunfundat de preot în cristelniță. Se poate găsi atât într-o formă simplă, dar poate fi și personalizată cu inițialele copilului.

Sticluța de mir este un recipient în care se păstrează mirul de la botez. În timpul slujbei de creștinare, bebelușul este uns de 3 ori, pe frunte, pe piept și la încheietura mâinilor și picioarelor.

Prosopul copilului poate fi simplu sau brodat, în funcție de preferințe.

La botez, copilului îi este tăiată o primă șuviță, motiv pentru care este bine să existe un loc special în care să se păstreze, cum ar fi o cutiuță.

În ziua botezului, înainte de a duce copilul la biserică, nașa ia copilul în brațe și spune ”Duc un păgân ca să aduc un creștin”.

La întoarcere, după ceremonia de creștinare, se spune „Am dus un păgân și am adus un creștin”.

Ce se pune în băița de după botez

Este important de menționat faptul că a doua zi după botez are loc băița copilului. Astfel, nașii merg acasă la părinții pruncului botezat, iar într-un loc special amenajat are loc băița copilului.

În apă se pun anumite obiecte pentru a atrage norocul, prosperitatea, sănătatea și iubirea în viața copilului. În funcție de zona a țării, de tradițiile și obiceiurile specifice locului, se mai pot adăuga și alte lucruri, dar în general apa în care se face băița trebuie să conțină:

  • flori;
  • bani;
  • miere;
  • o bijuterie din aur sau argint.

După ce se face băița copilului, apa trebuie aruncată la rădăcina unui copac, dacă este băiat, iar în cazul în care este fată – peste flori sau pe un loc curat și ferit.