Home » Life & Style » Ce trebuie la botez – Lista completă a celor necesare pentru acesta

Ce trebuie la botez – Lista completă a celor necesare pentru acesta

Nechifor Ioana / 04.01.2021, 15:52
Ce trebuie la botez – Lista completă a celor necesare pentru acesta

Botezul sau ceremonia de creștinare este un eveniment special în viața unui copil pentru care atât părinții acestuia, cât și nașii se pregătesc temeinic. Emoțiile pot face ca aceștia să piardă din vedere lucrurile esențiale pentru acest moment important, motiv pentru care este bine să verifice încă o dată lista cu cele necesare pentru Taina Botezului.

De unde provine cuvântul botez

Conform DEX, botezul este definit ca fiind ritual creștin de primire a cuiva printre credincioșii bisericii, însoțit de atribuirea unui prenume.

Cuvântul botez apare menționat în diferite pasaje din Biblie. „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit Eu vouă. Și iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.”, (Matei 28, 19-20, fragment din Evanghelia ce se citește în cadrul slujbei Sfântului Botez).

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Termenul botez provine din greacă, de la verbul baptizo care înseamnă „a scufunda”. În cadrul slujbei de creștinare, copilul este scufundat în apă, nu doar stropit. Botezul se face în numele Sfintei Treimi, fiind taina prin care se șterge păcatul strămoșesc.

„De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu”, apare menționat în Evanghelia după Ioan, capitolul 3, versetul 3, sugerându-se astfel importanța botezului în viața unui creștin.

Lista lucrurilor necesare la Botez

Ceremonia de creștinare poate fi primită de orice om, la orice vârstă, dacă persoana respectivă nu a mai fost botezată o dată cu botezul creștin valid.

În general, pruncii sunt botezați în primele luni din viață, moment special pentru care părinții și nașii se pregătesc temeinic și se asigură că au strâns lucrurile necesare pentru buna funcționare a slujbei botezului.

Pe lista lucrurilor necesare pentru botez se află:

  • Certificatul de naștere al copilului;
  • Lumânare pentru nași;
  • Untdelemn de măsline;
  • Pânza Botezului (crișmă sau pânză de mir);
  • Prosopul bebelușului;
  • Fașa (panglica de botez);
  • Cutiuță de păr;
  • Prosop și săpun pentru preot;
  • Trusou complet de hăinuțe din partea nașilor;
  • Cruciulițe pentru invitați.
Lumânarea aprinsă la botez
Lumânarea aprinsă la botez

Ce semnificație are lumânarea aprinsă

Lumânarea de botez poate fi de diferite dimensiuni, culori, împodobită cu diverse obiecte, jucării, în funcție de preferințele fiecăruia.  La botez, nașii poartă această lumânare care este aprinsă de preot pe tot parcusul ceremoniei de creștinare.

Lumânarea îl simbolizează pe Iisus Hristos, Lumina lumii. Așa cum Ioan Botezătorul a pregătit și a luminat drumul către Mântuitor, la fel și nașii (părinții spirituali) își intră în rolul de povățuitori și călăuzitori către Hristos.

Lumânarea aprinsă semnifică faptul că nașii își asumă datoria de a fi lumină pentru cei botezați, arată crestinortodox.ro.

Pe vremuri, potrivit obiceiurilor din credința populară, lumânarea sfințită de preot la botez se folosea de fiecare dată când copilul era bolnav. Astfel, lumânarea se aprindea lângă o icoană, iar mama spunea o rugăciune pentru înzdrăvenirea copilului.

Lumânare de botez pentru băieți
Lumânare de botez pentru băieți

Ce rol joacă la botez fiecare obiect în parte

Este important ca părinții/nașii să aibă la ei în ziua botezului certificatul de naștere al copilului, pentru că de pe el se vor lua datele pentru realizarea certificatului de Botez.

Untdelemnul de măsline este binecuvântat de preot, iar apoi folosit pentru ungerea copilului. După ceremonia de creștinare, se va lua acasă pentru ungerea pruncului după baie.

Pânza de mir, de culoare albă, semnifică puritatea și este folosită în momentul în care bebelușul este scos din criselniță, după ce acesta a fost botezat.

Nașii au nevoie de un prosop special pentru copil, pe care îl folosi pentru a-l șterge, după ce micuțul a fost scos din cristelniță. Pe aceste prosoape, unii părinți spirituali aleg să fie brodat numele copilului.

Se spune despre panglica sau fașa de botez a copilului că nu trebuie să fie nici prea scurtă, pentru că acesta poate să se căsătorească prea repede, însă nici prea lungă, pentru că se poate căsători mult prea târziu.

Se alege panglică de culoare albastră pentru băieți, roz sau roșie pentru fetițe. „Îndreptatu-te-ai, luminatu-te-ai, sfinţitu-te-ai, spălatu-te-ai, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”, este mesajul pe care îl rostește preotul.

În cutiuța de păr se va pune șuvița copilului la tunderea părului. Din acest motiv, este important să vă asigurați că aveți la dumneavoastră o foarfecă.

Setul de hăinuțe noi este cumpărat de nași pentru copil, iar acesta va fi folosit la sfârșitul ceremoniei de creștinare. Părinții spirituali ai copilului se vor asigura că nu îi lipsește nimic pruncului și îi vor lua tot ce este necesar pentru a fi încălțat, îmbrăcat din cap până în picioare.

Este bine ca în trusoul de botez să se regăsească: body, șosete, costum sau rochia de botez, pantofiori, păturică, căciuliță.

Acestea pot fi puse, spre exemplu, într-o cutie specială, un cufăr în care se pot așeza toate lucrurile copilului.  Această cutie, care păstrează amintiri prețioase, poate fi decorată cu pietre, personalizată cu numele bebelușului, jucării, poze, fiind folosită de mulți părinți și nași în ședintele foto care au loc cu prilejul acestui eveniment special.

Cruciulițele se vor pune în piept invitaților în semn de mulțumire pentru că au luat parte la acest moment important.

Trusou botez
Trusou botez

Sfat important pentru cei care se pregătesc de botez

Este bine ca înainte de acest eveniment special, părinții și nașii să discute și să se consulte împreună în privința obiectelor pentru botez, astfel încât să se asigure că nu le lipsește nimic din ce le este necesar pentru această ceremonie.

De atlfel, indicat este ca familia să ia legătura cu preotul care inițiază slujba de creștinare pentru a se asigura că au ce le trebuie, astfel încât să nu îi prindă nepregătiți evenimentul. Există posibilitate ca lucrurile să difere de la zonă la zonă, motiv pentru care nu strică să cereți și părerea preotului.

Un alt aspect important îl reprezintă taxa de botez, care se poate încadra între 400 și 700 de lei, și care este plătită de regulă de nași.