Botezul este un eveniment foarte important în viața unui copil și prima taină sfântă pe care omul o primește, conform obiceiului ortodox. Cei care au devenit de curând părinți, trebuie să știe că Biserica are o taxă pentru astfel de slujbe, care diferă de la parohie la parohie sau de la preot la preot. Mai departe, îți vom spune cât costă slujba de botez la o biserică din Capitală.
În primul rând, este important de menționat faptul că, părinții care vor să își boteze copilul trebuie să aibă în vedere rezervarea din timp la bisericile la care vor să se desfășoare evenimentul.
Cât despre tarife, după cum spuneam mai sus, acestea nu sunt standard și diferă în funcție de biserică pe care o alegeți sau dacă sunt mai mulți preoți. Reprezentanții Bisericii susțin că fiecare parohie își stabilește tarifele, iar banii care se strâng merg la întreținerea bisericilor.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În 2020, un botez la biserica ”Domnița Bălașă” era aproximativ 600 de lei, bineînțeles cu chitanță. Slujba este oficiată de trei preoți, iar corul este inclus în acești bani. Trebuie să menționăm că anul trecut se plătea un avans de 200-300 de lei.
Dacă vrei ca noul născut să fie botezat în biserica din spatele Hanului Manuc, atunci va trebui să scoți din buzunar suma de 400 de lei, cel puțin așa era în 2020.
Ei bine, la biserica din Calea Șerban Vodă nr. 29, este cel mai bine să mergeți să vorbiți personal cu preoții de acolo. Însă, potrivit luxpentrutine.ro, un botez ar fi costat aproximativ 1.000 de lei.
Potrivit obiceiului ortodox, botezul se poate face oricând, însă preoții recomandă ca cei mici să primească Sfânta Taină a Botezului după ce trec 40 de zile de la naștere și maxim până la patru luni. Cu toate acestea, este doar o recomandare, unii părinți aleg să aștepte și perioade mai lungi de la nașterea copilului lor.
După cum spuneam, copilul poate fi botezat oricând, dar românii obișnuiesc să petreacă după un astfel de eveniment, iar petrecerea nu poate avea loc în anumite zile sau perioade. De exemplu, în zilele de post nu se poate face petrecerea de botez, deoarece această perioadă este una de smerenie pentru creștinii ortodocși.