Home » Știri » Ritualul botezului. Decizia Bisericii Ortodoxe Române cu privire la ceremonia de creștinare. Ce obligații va avea preotul

Ritualul botezului. Decizia Bisericii Ortodoxe Române cu privire la ceremonia de creștinare. Ce obligații va avea preotul

Violeta Badea / 26.02.2021, 12:01
Ritualul botezului. Decizia Bisericii Ortodoxe Române cu privire la ceremonia de creștinare. Ce obligații va avea preotul

Ritualul botezului. Decizia Bisericii Ortodoxe Române cu privire la ceremonia de creștinare. Ce obligații va avea preotul. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să păstreze neschimbat ritualul botezului copiilor, în ciuda faptului că mai mulți oameni s-au revoltat după tragedia de la Suceava. În acest articol veți afla ce obligații va avea de acum înainte preotul.

Ritualul botezului. Decizia Bisericii Ortodoxe Române cu privire la ceremonia de creștinare

Sfântul Sinod, organismul colegial de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a spus că ritualul botezului rămâne neschimbat. Astfel, copilul trebuie scufundat în apă de trei ori, dar reprezentantul BOR a adăugat că preotul trebuie să aibă întâlniri cu părinții și nașii copilului, care să-l informeze despre starea copilului, după consultarea cu medicul pediatru.

„Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române.

Decizia vine în contextul în care milioane de oameni s-au revoltat după ce un bebeluș din Suceava a intrat în stop cardio-respirator după ce preotul l-a scufundat în cristelniță, iar ulterior copilul a decedat. Preotul este acuzat de o țară întreagă că a ignorat situația delicată a copilului, dar ritualurile Bisericii Ortodoxe sunt printre cele mai puternice, fiind înrădăcinate adânc de mii se ani, astfel că, indiferent de tragediile apărute în societate, acestea par de neclintit.

Preotul are obligatia de a discuta cu parintii despre starea de sanatate in care se afla bebelusul
Preotul are obligatia de a discuta cu parintii despre starea de sanatate in care se afla bebelusul

Ce a decis conducere Bisericii Ortodoxe Române

De acum înainte preotul are obligația de a discuta cu părinții despre starea de sănătate în care se află bebelușul. Aceștia la rândul lor sunt obligați să le transmită toate informațiile necesare preotului, după ce s-au consultat cu medicul pediatru.

Având în vedere îngrijorările din spaţiul public despre botezul copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări ca să liniștească populația:

1. Înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat.

2. În cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală.

3. În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

În cadrul aceleiași ședințe, Sinodul a declarat anul 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

De asemenea, se vor începe demersurile de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).