Home » Life & Style » Jackfruit, fructul săracului, devine cel mai bogat fruct. Este plin de nutrienți benefici sănătății

Jackfruit, fructul săracului, devine cel mai bogat fruct. Este plin de nutrienți benefici sănătății

Ileana Mladinoiu / 22.11.2020, 13:39
Jackfruit, fructul săracului, devine cel mai bogat fruct. Este plin de nutrienți benefici sănătății

Jackfruit vine direct din India și Bangladesh, cultivat acum și în Asia de Sud-Est, Brazilia, Madagascar, Haiti. Acest fruct exotic este cel mai mare fruct din lume, având o greutate ce variază între 5 și 45 de kilograme. În pofida denumirii de fructul săracului, jackfruit este plin de nutrienți benefici sănătății.

Are particularitatea de a crește direct pe ramurile mari ale copacului. Poate măsura până la 50 cm, făcându-l cel mai înalt fruct care crește într-un pom fructifer. Partea comestibilă a fructului se află în celule, carnea sa este albă cu gust acidulat. Jackfruit este, comparativ cu alte fructe, destul de bogat în calorii (95 la 100 g).

Beneficiile nutriționale ale jackfruit-ului

Jackfruit este râvnit pentru beneficiile sale nutriționale asupra sănătății noastre. Este bogat în vitamine, în special în vitamina B2 pentru energie și vitalitate, în vitamina B9 (acid folic) necesar bunei dezvoltări a fătului la femeile gravide. Nici mineralele nu lipsesc din compoziția acestui fruct exotic: fier, calciu, magneziu, seleniu.

Toate sunt de o mare necesitate, ajutând la combaterea celulelor canceroase, a anemiei sau a funcționării corecte a sistemului imunitar. Jackfruit este, de asemenea, unul dintre cele mai bogate alimente în fibre, încât tranzitul intestinal se îmbunătățește considerabil. Iată motive ca jackfruit-ul să fie integrat în dieta noastră cât mai curând posibil.

Cum să alegi fructul potrivit

Jackfruit este adesea cumpărat conservat, dar poate fi găsit și în unele hipermarketuri,  în bucăți sau întreg. Este necesar să atingeți și să mirosiți fructul pentru a face alegerea corectă. La atingere, trebuie să fie destul de ferm (totuși, nu prea mult). Mirosul său  este puternic.

Jackfruit este râvnit pentru beneficiile sale nutriționale asupra sănătății noastre
Jackfruit este râvnit pentru beneficiile sale nutriționale asupra sănătății noastre

Soiuri de jackfruit

În lume, se cunosc nu mai puțin de 50 de soiuri diferite de fructe al căror gust diferă de la o specie la alta. Fructul are o aromă asemănătoare cu cea de mango sau de ananas. Soiurile se diferențiază prin textura lor mai mult sau mai puțin fermă. Principalele trei soiuri sunt: jaca cu o coajă tare, jackfruit sosso, cu pulpă cărnoasă, foarte parfumat, și jackfruit cu un gust foarte dulce ca cel al mierii.

Cum se păstrează fructele de jackfruit

Jackfruit ar trebui să fie consumat destul de repede, deoarece, având în vedere dimensiunea sa, rareori găsiți spațiu în frigider. Prin urmare, este mai bine să îl consumați în 48 de ore de la achiziționarea sa.

Cum se gătește fructul de jackfruit

Pentru a vă surprinde puținii oaspeți din această iarnă, dat fiind că acest fruct tropical oferă o paletă de arome papilelor gustative, jackfruit-ul poate fi consumat crud sau gătit. Fructele coapte pot fi consumate și fierte cu lapte de cocos. Sâmburii nu sunt comestibili cruzi, motiv de a-i fierbe și apoi de a-i încorpora în feluri de mâncare tradiționale bune, de exemplu. Sau pot fi prăjiți și consumați cu sare. Sâmburii  dau, de asemenea, un gen de amidon, ce poate fi folosit și în produsele de patiserie.

Iubitorii de meniuri exotice și adepții bucătăriei vegane vor fi interesați să realizeze tot soiul de rețete.