Home » Știri » Sirop de gutui cu miere de albine. Cum prepari un super-preparat de imunitate

Sirop de gutui cu miere de albine. Cum prepari un super-preparat de imunitate

Manolică Anca / 28.10.2020, 12:06
Sirop de gutui cu miere de albine. Cum prepari un super-preparat de imunitate

Gutuile s-au copt și nu știi ce să mai pregătești cu ele. Dacă marmelada este deja gata, ce ai spune să pregătești un sirop de gutui cu miere de albine. Iată cum prepari această băutură atât de benefică pentru imunitate.

Sirop de gutui cu miere de albine

Ingrediente

  • 1 kg de piure de gutui
  • 1 kg de sirop de miere – se obține din 750 ml de apă şi 300 g de miere de albine
  • sau 1 kg de sirop de zahăr – 850 ml de apă şi 200 g de zahăr

Mod de preparare

Se aleg gutuile galbene, bine coapte și se curăță cu un prosop de bucătărie, până este îndepărtat tot puful. Apoi se spală foarte bine, se decojesc și se taie felii, pe lung, îndepărtând cotorul.

Se pun la fiert la foc mic, până se înmoaie, şi se fierb până se înmoaie textura. După ce s-au răcit, feliile se pasează până se obține un piure fin. Între timp, apa în care au fiert nu se aruncă, ci se adaugă mierea sau zahărul, obținându-se, astfel, siropul.

Cum prepari siropul de gutui cu miere de albine
Cum prepari siropul de gutui cu miere de albine

La final, piureul se amestecă cu siropul și se fierb aproximativ 2-3 minute. Nectarul obținut se va turna, fierbinte, în sticle de 250 ml sau borcane de 420 ml, care se vor închide ermetic.

„Pentru o păstrare îndelungată,  recipientele se fierb, timpul optim de fierbere fiind, pentru sticlele cu capacitatea de 250 ml, timp de 15 minute, din momentul fierberii apei din vas, iar pentru borcane cu capacitatea de 420 ml, timp de 20 minute, din momentul fierberii apei din vas”, a explicat specialistul în fitoterapie, Elena Badea, pentru adevarul.ro.

Aceasta recomandă să ținem o cură cât mai lungă de nectar proaspăt de gutui, consumând, zilnic, câte un litru, un litru şi jumătate.

Sirop de gutui cu miere de albine. Beneficii

Siropul de gutui are un puternic rol antiinflamator, datorită conținutului crescut de vitamina C. Acesta este benefic în tratarea ulcerului și ajută la tratamentul ulcerelor peptice, calmând tractul gastrointestinal. Totodată, fiind bogat în potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea imunității organismului.

Bogat în fibre, fier, calciu, și vitamine (A, B, C), acesta se poate consuma, inclusiv, pentru tratarea cistitei sau a dermatitei atopice.

Beneficiile gutuilor
Beneficiile gutuilor

Iată de conțin 100 de grame de gutui: 25,2 calorii, 6,3 g de hidrați de carbon, 6,4 g de fibre, 14 mg de calciu, 6 mg de magneziu, 200 mg de potasiu, 18 mg de vitamina C.

Alte utilizări ale gutuilor

Acest fruct este indicat să fie consumat tot anul, datorită multiplelor beneficii aduse organismului. Iată câteva dintre problemele pe care, consumul de gutui, le poate trata:

  • Lipsa somnului – se pun la infuzat 20 gr frunze de gutui într-un litru de apă fierbinte şi se acoperă vasul. După 10-15 minute se strecoară infuzia și se consumă câte 2 căni, zilnic, până când va dispărea insomnia și starea de agitație de dinaintea somnului;
  • Soluție împotriva tusei – se pune la infuzat o lingură de seminţe de gutui într-o cană de apă fierbinte. După aproximativ 10 minute se strecoară soluția şi se bea călduţă. Tot împotriva tusei se mai poate încerca și siropul de cimbru miere de albine și lămâie;
  • Probleme digestive – se fierbe o gutuie într-un litru de apă, până când acesta va scădea. Se strecoară, se adaugă 50 de grame de zahăr și se beau, zilnic, câte două căni. Este de preferat ca această cură să se țină trei săptămâni;
  • Stimulează funcțiile hepatice – se fierb 2 gutui până când se înmoaie și se pasează pentru a obține un piure. Acesta se va consuma timp de o lună, având un bun efect antioxidant.