Gutuile s-au copt și nu știi ce să mai pregătești cu ele. Dacă marmelada este deja gata, ce ai spune să pregătești un sirop de gutui cu miere de albine. Iată cum prepari această băutură atât de benefică pentru imunitate.
Ingrediente
Mod de preparare
Se aleg gutuile galbene, bine coapte și se curăță cu un prosop de bucătărie, până este îndepărtat tot puful. Apoi se spală foarte bine, se decojesc și se taie felii, pe lung, îndepărtând cotorul.
Se pun la fiert la foc mic, până se înmoaie, şi se fierb până se înmoaie textura. După ce s-au răcit, feliile se pasează până se obține un piure fin. Între timp, apa în care au fiert nu se aruncă, ci se adaugă mierea sau zahărul, obținându-se, astfel, siropul.
La final, piureul se amestecă cu siropul și se fierb aproximativ 2-3 minute. Nectarul obținut se va turna, fierbinte, în sticle de 250 ml sau borcane de 420 ml, care se vor închide ermetic.
„Pentru o păstrare îndelungată, recipientele se fierb, timpul optim de fierbere fiind, pentru sticlele cu capacitatea de 250 ml, timp de 15 minute, din momentul fierberii apei din vas, iar pentru borcane cu capacitatea de 420 ml, timp de 20 minute, din momentul fierberii apei din vas”, a explicat specialistul în fitoterapie, Elena Badea, pentru adevarul.ro.
Aceasta recomandă să ținem o cură cât mai lungă de nectar proaspăt de gutui, consumând, zilnic, câte un litru, un litru şi jumătate.
Siropul de gutui are un puternic rol antiinflamator, datorită conținutului crescut de vitamina C. Acesta este benefic în tratarea ulcerului și ajută la tratamentul ulcerelor peptice, calmând tractul gastrointestinal. Totodată, fiind bogat în potasiu, ajută la scăderea tensiunii arteriale și la creșterea imunității organismului.
Bogat în fibre, fier, calciu, și vitamine (A, B, C), acesta se poate consuma, inclusiv, pentru tratarea cistitei sau a dermatitei atopice.
Iată de conțin 100 de grame de gutui: 25,2 calorii, 6,3 g de hidrați de carbon, 6,4 g de fibre, 14 mg de calciu, 6 mg de magneziu, 200 mg de potasiu, 18 mg de vitamina C.
Acest fruct este indicat să fie consumat tot anul, datorită multiplelor beneficii aduse organismului. Iată câteva dintre problemele pe care, consumul de gutui, le poate trata: