Home » Când, unde, cum » Care este cea mai scumpă monedă din lume. Un singur bănuț, peste 18 de milioane de dolari

Care este cea mai scumpă monedă din lume. Un singur bănuț, peste 18 de milioane de dolari

Manolică Anca / 20.07.2021, 10:26
Care este cea mai scumpă monedă din lume. Un singur bănuț, peste 18 de milioane de dolari

Una dintre ultimele monede de aur ștanțate vreodată pentru a fi puse în circulație în Statele Unite s-a vândut cu un preț record de aproape 18,9 milioane de dolari în cadrul unei licitații la New York. Din ce an este bănuțul.

Care este cea mai scumpă monedă din lume

O monedă americană din aur, de colecţie, a fost vândută luna trecută cu suma record de 18,87 de milioane de dolari, în cadrul unei sesiuni organizate de casa de licitaţii Sotheby’s în New York. Acest exemplar care face parte din ultima serie de aur, numită „Double Eagle”, emisă de Monetăria Statelor Unite în anul 1933, devine astfel cea mai scumpă monedă din lume.

A luat faţa dolarului din argint „Flowing Hair” (emisă în 1794), care a fost vândută cu 10 milioane de dolari în 2013. Extrem de rara monedă „Vultur Dublu” din 1933 a devenit cea mai valoroasă monedă vândută vreodată la o licitație, prețul său de vânzare fiind aproape dublu față de recordul anterior, potrivit casei de licitații Sotheby’s care a organizat evenimentul.

Care este semnificația monedei

Inițial, moneda avea o valoare de 20 de dolari. Aceasta reprezintă imaginea unei femei ce simbolizează libertatea pe o parte şi un vultur în zbor pe partea cealaltă, desenele fiind realizate de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens. Cu toate acestea, ea nu a ajuns să fie pusă niciodată în circulație, fiindcă preşedintele american de la acea vreme, Franklin Roosevelt, începuse sfârşitul transformării monedei americane în aur. Aproape toate au fost returnate guvernului american și topite.

Ulterior, SUA nu a mai emis niciodată monede din aur, în afară de o serie limitată, de colecţie. Câteva exemplare au apărut totuşi în lumea colecţionarilor, înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure „Double Eagle” care a fost inclusă în colecţia regelui Farouk al Egiptului.

„Double Eagle”, cea mai scumpă monedă din lume
„Double Eagle”, cea mai scumpă monedă din lume

Proprietarul era designerul american Stuart Weitzman

Preţioasa monedă avea să fie cumpărată în anul 1995 de un colecţionar din Marea Britanie, care, după cinci ani de bătălii juridice, a primit autorizația de a o revinde legal în 2002 proprietarului actual, designerul american Stuart Weitzman, pentru suma de 7,9 milioane de dolari. La finalizarea tranzacției, directoarea Monetăriei Statelor Unite i-a acordat lui Stuart Weitzman un certificat de monetizare, care a transformat obiectul într-o monedă americană oficială.

Exemplarul de monedă vândut luna trecută este singurul care poate fi deținut legal de către o persoană privată ca urmare a unei bătăliilor legale dintre fostul proprietar și Trezoreria SUA. „Vulturul Dublu” a fost unul dintre cele trei obiecte valoroase scoase la vânzare de designerul Stuart Weitzman prin intermediul Sotheby’s.

Celelalte două obiecte, un timbru dintr-o fostă colonie britanică și o coală cu timbre americane tipărite cu o eroare unică, au fost vândute și ele cu milioane de dolari. Timbrul British Guiana, în valoare de un cent, a făcut parte dintr-o serie imprimată de urgenţă de administratorul poştelor din Guyana britanică (astăzi Guyana) în urma unei întreruperi de aprovizionare cu timbre.

Designerul american a intrat în posesia acestui timbru de un cent, imprimat în 1856, în anul 2014 pentru 9,4 milioane de dolari, fiind și astăzi un record în materie. În cadrul licitației, el fost vândut cu un preţ ceva mai mic, adică 8,3 milioane de dolari.