Home » Știri » Știri sociale » Cele mai rare monede românești- bucățile de metal care îți pot aduce o avere

Cele mai rare monede românești- bucățile de metal care îți pot aduce o avere

Ileana Mladinoiu / 28.12.2020, 16:10
Cele mai rare monede românești- bucățile de metal care îți pot aduce o avere

Fără doar și poate, există atât de multe obiecte pe planeta noastră, încât într-o viață de om nu am reuși să le enumerăm pe toate. Produs imediat, cumpărat imediat, consumat, schimbat sau colectat. Colecționarii sunt cu adevărat cumpărători și consumatori foarte speciali. Sunt obsedați de descoperirea și dobândirea de obiecte noi și ei înșiși nu-și pot explica această nevoie de bază, comparabilă cu foamea, care poate fi satisfăcută, dar niciodată ștearsă.

Cât valorează cea mai scumpă monedă românească

Comportamentul și natura pasiunii lor sunt adesea caracterizate prin alternarea fazei euforiei, cu cea a fazei de tensiune, suferință, îndoială, vinovăție. Această pasiune este capabilă să-i conducă pe unii către devastarea întregii lor vieți: profesie, familie, obligații și responsabilități sociale.

Ne vom ocupa de categoria colecționarilor de monede românești, aceia care sunt într-o continuă căutare și care le vor pe cele mai valoroase, cu încărcătură șiintifică, istorică, artistică.

Media a scris adesea că cea mai scumpă monedă românească este considerată a fi „polul lui Carol I”, emisă în 1868, cu o valoare nominală de 20 de lei. Moneda are valoare istorică deoarece prefigura independenţa României, câştigată formal în 1877. Experţii BNR consideră că aceasta valorează 100.000 de euro.

Moneda românească, emisă în 1868, de 20 de lei
Moneda românească, emisă în 1868, de 20 de lei

Ce se știe despre moneda originală. Moneda de 20 lei din 1868

A fost bătută într-un foarte mic număr de exemplare, o sută sau două sute de bucăţi, deși sursele se contrazic, fapt ce o face de o mare raritate numismatică pe plan mondial, a cărei valoare este estimată cam între 5.000-10.000 $.

Se spune că Regele Carol a dăruit astfel de monede capetelor încoronate ale Europei, rudelor sale şi fruntaşilor politici ai vremii. În mod clar, nu se poate vorbi de circulaţia efectivă a piesei de 20 de lei.

Fiindcă nu a fost pusă în circulaţie, piesa de 20 de lei din 1868 este considerată de mulţi a fi doar o probă de monedă (Iliescu şi Radovici în Monetele României, 2004, Schäffer – Stambuliu în România – proiecte, probe monetare şi catalogul monedelor emise, 2009).

Cel mai probabil, piesele au fost bătute la monetăria din Bucureşti, în timp ce alte ipoteze afirmă că au fost bătute la Paris sau la Berlin (sursa romaniam.coin.org).

Cele mai rare monede românești. Kosonii din aur

Monedele de aur ale dacilor, provenite din zona Sarmizegetusei Regia, au mare căutare pe Internet. Cei care le oferă pe site-urile de vânzări din Statele Unite ale Americii le estimează la valori cuprinse între 1.175 de dolari şi 5.000 de dolari pentru o piesă care cântăreşte în jur de 8,5 grame, potrivit adevărul.ro.

Kosoni de aur_cele mai rare monede românești
Kosoni de aur

În caz că nu dețineți asemenea monede rare, e bine să mai știți că cea mai căutată monedă este cea de 100.000 lei din 1946, cu chipul regelui Mihai I al României pe ea, care ajunge să valoreze până la 400 de lei, bucata.

Primul leu românesc de argint a fost emis în 1870, în timpul lui Carol I, în 400 de exemplare. Tot în 1870, s-a emis 20 de lei din aur în 5000 de exemplare. Urmează o monedă de 1000 de lei de aur și două monede de argint, de 100 și 500 de lei, cu tematica „2040 de ani de stat dacic centralizat”, din timpul lui Ceaușescu, apărute în tiraje foarte mici și folosite ca obiect de protocol

Puteți căuta și moneda 2 lei din argint, din 1901, seria a doua, apărută în 12.000 de exmplare, din care au mai rămas doar 60-70 de bucăți, precum și o monedă de 250 de lei din aur, aparținând legionarilor, emisă în 1940, din care s-au păstrat numai 6 exemplare, dintre care doar două în România, trei fiind în Spania, unde s-au retras legionarii.

Căutați și poate norocul vă surâde să descoperiți toate monedele de aur ale domnitorilor români, cât și monedele medievale transilvănene, considerate cele mai frumoase și care fac parte din numismatica românească de lux.

Vi le-am recomandat, deoarece sunt colecționari ce sunt în stare să dea sume imense pentru ele. De aceea, nu ezitați să postați un anunț pe site-urile de vânzări, numai dacă doriți să nu le păstrați în propria colecție.