Home » Când, unde, cum » Care este cel mai adânc punct din ocean? Tainele nebănuite pe care le ascunde

Care este cel mai adânc punct din ocean? Tainele nebănuite pe care le ascunde

Manolică Anca / 10.08.2022, 18:30
Care este cel mai adânc punct din ocean? Tainele nebănuite pe care le ascunde

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai adânc punct din ocean? Ei bine, acesta se află la aproape 11 kilometri de suprafață și este cunoscut sub numele de Chasma Challenger din Groapa Marianelor. Iată ce taine nebănuite ascunde această groapă extrem de adâncă, în formă de semilună.

Cel mai adânc punct din ocean

Cel mai adânc punct al oceanului este o depresiune de 10.924 de metri, cunoscută sub numele de Challenger Deep, situată în Oceanul Pacific, la capătul sudic al Gropii Marianelor (în apropiere de Insulele Mariane). Potrivit proiectului Five Deeps, aceasta este cea mai detaliată și mai fiabilă măsurătoare a acestei locații extreme în formă de seminlună.

Potrivit oamenilor de știință, acesta este cel mai adânc punct din Pacific, înaintea prăpastiei Horizon Chasm (10.816 metri) din Groapa Tonga.

Dacă am plasa muntele Everest pe fundul prăpastiei Challenger, acesta ar fi totuși mai înalt decât cel mai înalt munte de pe suprafața Pământului (care are o altitudine de 8.849 de metri deasupra nivelului mării), adică vârful său ar fi totuși la peste 1,6 kilometri sub apă.

Groapa Marianelor face parte dintr-o rețea globală de depresiuni adânci care traversează fundul oceanului. Acestea se formează atunci când două plăci tectonice se ciocnesc. În punctul de coliziune, una dintre plăci se scufundă sub cealaltă în mantaua Pământului, creând un șanț oceanic.

Cea mai mare parte a Șanțului Marianelor este în prezent o zonă protejată de SUA, ca parte a Monumentului Național Marin al Șanțului Marianelor, înființat de președintele George W. Bush în 2009.

Challenger Deep, cel mai adânc punct din ocean
Challenger Deep, cel mai adânc punct din ocean

Lansarea în abis

Din cauza adâncimii sale, nu s-au putut efectua prea coborâri pe Challenger Plunge. Au existat câteva misiuni științifice și de explorare în Groapa Marianelor, dar presiunile enorme pe care le implică fac din această zonă un loc dificil și periculos atât pentru oameni, cât și pentru roboți.

Primii oameni care au explorat această parte îndepărtată a oceanului au fost locotenentul american Don Walsh și medicul elvețian Jacques Piccard în 1960. Cu ajutorul batiscafului de cercetare oceanografică Trieste, aflat în proprietatea Marinei SUA, au coborât până la aproximativ 10.000 de metri. Călătoria lui Trieste a durat aproape cinci ore, iar întoarcerea la suprafață a durat trei ore și 15 minute.

Acesta a reușit să rămână pe fundul oceanului doar aproximativ 20 de minute, deoarece presiunea extremă a provocat o fisură la unul dintre geamuri. Sosirea sa a ridicat prea mult praf de pe fundul mării pentru a se putea face fotografii, așa că a fost mai degrabă o piatră de hotar simbolică decât una efectivă.

Important de subliniat este că presiunea crește odată cu adâncimea, iar pe fundul șanțului este de 1.100 de atmosfere (presiunea la suprafață este de o singură atmosferă).

Cele mai recente coborâri

O altă tentativă importantă de a coborî la Challenger Deep a fost făcută în noiembrie 2020 de submarinul chinezesc Fendouzhe, care a atins 10.909 metri și a stabilit un nou record de adâncime.

Cea mai recentă vizită în Groapa Marianelor a avut loc în martie 2021, când aventurierul britanic-american și designer de jocuri video Richard Garriott a devenit prima persoană care a vizitat Polul Nord și Polul Sud, a orbitat în jurul Pământului la bordul Stației Spațiale Internaționale și s-a scufundat în cea mai adâncă parte a oceanului. Un adevărat record.

Potrivit The Five Deeps, aproximativ 80% din fundul oceanului global nu a fost cercetat cu ajutorul standardelor moderne de tehnologie. Informațiile adunate în cadrul acestui studiu recent vor fi predate proiectului 2030 al Fundației Nippon-GEBCO Seabed, care își propune să realizeze o hartă a adâncimii oceanelor până la sfârșitul deceniului.

Interesant este că, pe parcursul a 10 luni, Expediția globală Five Deeps (2018-2019) a cartografiat aproximativ 550 000 km2 de fundul mării, dintre care 61% au constat în zone care nu au mai fost cercetate niciodată. Punctele cele mai adânci din fiecare ocean au fost cartografiate cu ajutorul unui ecosondaj multi-fascicultor Kongsberg EM 124 de ultimă generație pentru toate adâncimile oceanice.