Home » Life & Style » 10 lucruri impresionante despre Oceanul Pacific, cel mai mare ocean din lume

10 lucruri impresionante despre Oceanul Pacific, cel mai mare ocean din lume

Voicu Costin / 16.01.2022, 07:26

Oceanul Pacific este cel mai mare și cel mai adânc ocean de pe suprafața Pământului. Se întinde de la Oceanul Arctic în nord, până în Antarctica, în sud și este mărginit de continentele Asia și Australia la vest și de America la est. Haideți să descoperim împreună câteva curiozități și lucruri fascinante despre cel mai mare ocean din lume! Sigur nu cunoșteai aceste detalii impresionante!

Oceanul Pacific, cel mai mare și mai adânc ocean

Are o suprafață de 165,3 milioane de km², aceasta este cea mai mare suprafață întinsă de apă de pe planetă acoperind aproximativ 46% din suprafața apei Pământului și aproximativ 32% din suprafața sa totală, mai mare decât toată suprafața terestră combinată. Adâncimea maximă este de 11.034 m.

Oceanul a fost numit „Pacific”, deoarece primii marinari europeni au găsit o apă deosebit de liniștită dincolo de Capul Horn, punctul cel mai sudic al Țării de Foc. În ciuda numelui său, Oceanul Pacific este locul unde se petrec fenomene naturale foarte puternice. Numele oceanului a fost dat de navigatorul portughez Fernando Magellan în anul 1520.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Temperatură și relief

Temperaturile înregistrate în apele oceanului la Ecuator sunt între 25–30 °C. Salinitatea apei variază, apa din zona Ecuatorului este mai puțin sărată decât apa dinspre poli prin prisma precipitațiilor abundente din timpul anului. Relieful submarin al Pacificului este foarte variat. Câteva formațiuni subacvatice importante, de întinderi uriașe sunt: dorsala Pacificului, Inelul de foc (vulcani), bazine, munți subacvatici, abisuri.

Curiozități despre Oceanul Pacific

  • Inelul de foc este situat în bazinul Oceanului Pacific. O serie de vulcani formează un inel în jurul bazinului, de unde provine numele. Oceanul Pacific conține peste 75.000 de vulcani.
  • Ecuatorul împarte Oceanul Pacific în Oceanul Pacific de Nord și Oceanul Pacific de Sud.
  • Oceanul Pacific este cel mai mare ocean de pe planetă. Acoperă mai mult de 33% din suprafața Pământului. Oceanul Pacific este, de asemenea, cel mai adânc ocean.
  • Temperatura apei este mai caldă la Ecuator, iar apa din apropierea polilor ajunge sub temperatura de 0 grade Celsius.
  • Există mai mult de 25.000 de insule în Pacific.
  • Marea Barieră de Corali se află în Oceanul Pacific. Acest recif este cel mai mare din lume și se întinde pe mai mult de 2600 kilometri. Această zonă este protejată ca sit al Patrimoniului Mondial.
  • În prezent, Oceanul Pacific se micșorează, încet dar permanent, ca urmare a mișcării plăcilor tectonice, cu aproximativ 2–3 cm pe an pe 3 lături, ceea ce înseamnă aproximativ 0,5 km² pe an (în timp ce Oceanul Atlantic se mărește permanent).
  • În general, apa Pacificului se mișcă în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică a Pământului și în sens opus în emisfera sudică.
  • Poluarea marină a crescut de peste 100 de ori în Oceanul Pacific în ultimii 40 de ani. Poluarea este mai răspândită în partea de nord-est a Oceanului Pacific. Poluarea cu fragmentele din plastic afectează mediul înconjurător și pune în pericol fauna sălbatică.
  • Oceanul Pacific este cel mai adânc ocean. Având în vedere acest aspect, are șanțuri extrem de adânci, cel mai mare fiind The Challenger Deep în Mariana Trench. Acest șanț a fost cercetat de HMS Challenger în 1875.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128