Home » Când, unde, cum » Cine a descoperit Polul Nord. Povestea primului om care a pus piciorul aici

Cine a descoperit Polul Nord. Povestea primului om care a pus piciorul aici

Alexandru Cazacu / 16.06.2022, 16:02
Cine a descoperit Polul Nord. Povestea primului om care a pus piciorul aici

După cum bine știme, Polul Nord este cel mai nordic punct al planetei noastre. În definiție, acesta este punctul de intersecție între axa de rotație a Pământului și suprafața pământului în emisfera nordică, unde se  întâlnesc toate meridianele⁠ și fusele orare. Cu toate acestea, cine a descoperit Polul Nord? Haideți să vedem cine a fost primul om care a pus piciorul aici.

Cine a descoperit Polul Nord

Robert E. Peary, un explorator american, susținea că a ajuns la Polul Nord cu o sanie trasă de câini, în luna aprilie 1909. În același an, un alt explorator american, Frederick Albert Cook susținea că încheiase o expediție în nordul îndepărtat în 1908. Ei bine, revendicările celor doi au fost făcute la o săptămână distanță, în toamna anului 1909.

Cum era și de așteptat, disputele între cei doi exploratori nu au întârziat să apară. Având sponsori celebri precum National Geographic Society și New York Times, afirmația lui Robert E. Peary a primit o credibilitate mai mare. Totodată, afirmația lui Cook a fost controversată, mai ales că exploratorul pretindea că a cucerit Muntele Kinley din Alaska, în 1906, însă fotografia pe care a publicat-o a fost rapid pusă sub semnul întrebării.

Dovezile prezentate exploratorii americani

Ei bine, Peary și Cook au publicat relatări detaliate ale expedițiilor de la Polul Nord, iar ambii au rămas la poveștile lor. În 1910, alpiniștii americani Belmore Browne și Herschel Parker au venit cu dovada că afirmația lui Cook era frauduloasă.

Ajunși pe Muntele Denali, alpiniștii au localizat cu exactitate locul în care Frederick Albert Cook își făcuse fotografia. Acest loc s-a dovedit a fi la aproximativ 32 de kilometri distanță de Denali. Astfel, revendicarea Polului Nord a lui Cook a fost ignorată.

Peary ar fi adus o mulțime de „dovezi” din expediția sa. Cu toate acestea, experții mai dezbat și în zilele noastre dacă acesta ar fi putut ajunge la Polul Nord, ținând cont de ruta pe care susținea că a parcurs-o. El susținea că a ajuns la Polul Nord pe data de 6 aprilie 1909, dar istoricii au contestat acest lucru după descoperirea unei copii a jurnalului lui Peary, care s-ar fi înșelat cu estimările sale. În ciuda tuturor acestor lucruri, Robert E. Peary pare să fie prima persoană care a ajuns la Polul Nord.

Interesant este faptul că Matthew Henson, prietenul de expediție a lui Peary, susținea că el a fost prima persoană care a ajuns la Polul Nord, deoarece mergea înaintea colegului său.

Cine a descoperit Polul Nord
Cine a descoperit Polul Nord. Robert E. Peary ar fi fost primul om care a pus piciorul aici

Prima explorare confirmată a Polului Nord

Cert este că prima explorare confirmată a Polului Nord este cea a lui Roald Amundsen și a lui Umberto Nobile. Cei doi au format o echipă internațională împreună cu Lincoln Ellsworth și au traversat regiunea polară cu un dirijabil.

În caz că nu știați, Roald Amundsen a fost unul dintre cei mai renumiți exploratori ai regiunilor polare. Printre cele mai notabile realizări ale acestuia se numără și prima traversare a Pasajului de nord-vest, din Groenlanda până în Alaska (1903-1906), dar și cucerirea Polului Sud la 14 decembrie 1911, cu o lună înaintea exploratorului britanic Robert Falcon Scott.

De asemenea, lui îi este atribuită și prima survolare (necontestată) a Polului Nord, cu dirijabilul Norge, la data de 11 mai 1926. Amundsen a dispărut în regiunea Polului Nord, în încercare sa de a salva echipajul dirijabilului „Italia”, condus de Umberto Nobile, în luna iunie 1928.