Home » Auto » Cât faci până la mare pe drumul vechi și ce e bine să știi dacă alegi această rută în loc de Autostrada Soarelui

Cât faci până la mare pe drumul vechi și ce e bine să știi dacă alegi această rută în loc de Autostrada Soarelui

Voicu Costin / 11.06.2022, 11:22
Cât faci până la mare pe drumul vechi și ce e bine să știi dacă alegi această rută în loc de Autostrada Soarelui

Drumul vechi de mers de la București spre Constanța se făcea odată pe drumul vechi. Până la Fetești se poate alege autostrada A2, dar începând cu intrarea în Cernavodă, puteți alege drumul vechi – DN3 și DN3A care ocolește autostrada până la Constanța. În acest fel, puteți economisi mult timp și să scăpați de nervi și stres pentru a ajunge mai repede la destinația mult dorită, marea. E posbil ca și drumul vechi să vă trezească câteva amintiri din vremea când era singurul drum de acces spre mare, până să fie prelungită porțiunea de autostradă de la Cernavodă la Constanța. Cât faci până la mare pe drumul vechi?

Drumul vechi spre mare, o soluție mai accesibilă

Din centrul Bucureștiului până în Mamaia, județul Constanța, dacă alegi drumul pe Autostrada A2 sunt de parcurs aproximativ 235 de km. În mod normal, distanța s-ar parcurge în mai puțin de două ore și jumătate. Startul sezonului de vară aglomerează traficul în drumul spre casă, atât la dus, cât și la întors. La sfârșit de săptămână, mulți bucureșteni și nu numai, aleg să își petreacă timpul liber la mare. Acest lucru duce la ambuteiaje și cozi interminabile care se intind pe kilometrii.

Duminică seara, când toată lumea părăsește litoralul pentru a ajunge acasă, se formează cele mai mari cozi, astfel că drumul spre casă poate fi un calvar. Cozi uriașe de mașini se formează mai ales la Fetești, acolo unde mulți șoferi opresc pentru a achita taxa de pod, deși aceasta se poate plăti prin mai multe moduri, mai rapide (pe site-ul dedicat, prin SMS sau în orice benzinărie).

Ruta ocolitoare pentru autostradă

Din centrul Capitalei până în Mamaia sunt 230 kilometri dacă alegi DN3 și DN3A, prin Fetești și Cernavodă. Nu ai voie să mergi cu 130 km/h pe această rută, cum ai merge pe autostradă. Ești restricționat la 50 km/h în localități și la 100 km/h în afară localităților. Drumul este însă bun și nu veți avea restricții de viteză din cauza lucrărilor, cel mai probabil, pentru că drumul este folosit rar și nu se deteriorează atât de repede că autostrada.

Ai o singură bandă de mers aproape tot drumul, dar traficul este redus. Astfel, viteză medie ar putea fi, mai mare decât cea de pe autostradă.

Aplicații ca și Google Maps sau Waze specifică că acest drum se poate parcurge în cel mult 2 ore și 30 minute pe acest traseu. Este mult mai lejer și mai acceptabil, decât să mergi pe autostradă și să stai cu orele în trafic. Probabil că drumul va deveni puțin mai aglomerat și timpul poate să se prelungească, dacă mai mulți români ar alege să parcurgă această rută ocolitoare, dar tot se va ajunge mai repede la Constanța sau la București.

Alegeți să plătiți taxa de pod de la Fetești prin SMS sau într-o stație de alimentare, în caz că vă doriți să faceți un popas. Vă va scuti timp în plus de stat la coadă, astfel că timpul total de parcurgere al drumului de la mare spre București și invers se poate realiza în maxim 2 ore și jumătate.