Home » Când, unde, cum » Care este cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire. Specialiștii l-au descifrat

Care este cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire. Specialiștii l-au descifrat

Alexandru Cazacu / 23.05.2022, 16:57
Care este cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire. Specialiștii l-au descifrat

Proeminentul și încă misteriosul „Wow!”, semnalul care a sunat pentru scurt timp într-un radiotelescop într-o noapte de vară a anului 1977, ar fi putut proveni de la o stea asemănătoare soarelui, situată la 1.800 de ani lumină depărtare, în constelația Săgetător. Acesta este cel mai cunoscut semnal radio extraterestru primit de omenire și a fost capturat de radiotelescopul „Big Ear” al Universității din Ohio.

Cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire

Emisia a durat 1 minut și 12 secunde și a fost înregistrată în noaptea zilei de 15 august 1977. Potrivit celor de la NASA, semnalul este considerat cel mai bun semnal radio de acest tip pe care l-au captat telescoapele lor. SETI sau căutarea inteligenței extraterestre, este un domeniu care ascultă posibile mesaje de la ființe tehnologice din altă lume încă de la mijlocul secolului al XX-lea.

Apărând în timpul unei căutări SETI la telescopul „Big Ear” al Universității de Stat din Ohio, semnalul a fost incredibil de puternic, dar foarte scurt. După ce a văzut o imprimare a unui semnal anormal, Jerry Ehman, cel care a descoperit semnalul, a scris „Wow!” pe o foaie de hârtie, denumind astfel evenimentul. Telescopul Big Ear, acum deconstruit, a căutat mesaje la banda de frecvență electromagnetică de 1420,4056 megahertzi, care este produsă de hidrogen.

„Deoarece hidrogenul este cel mai abundent element din univers, este logic ca o civilizație inteligentă din galaxia noastră, Calea Lactee, dornică de a atrage atenția, ar putea emite un semnal puternic pe bandă îngustă sau aproape de frecvența liniei neutre de hidrogen”, a scris Ehman în raportul său, potrivit Live Science.

De unde ar proveni mesajul

De atunci, unii cercetătorii au căutat în mod repetat semnale care provin din același loc, însă nu au avut succes. Cu toate acestea, astronomul Alberto Caballero este de părere că „Wow!” vine de la un fel de eveniment natural și nu de la extratereștri, deși astronomii au exclus câteva origini posibile, cum ar fi o cometă în trecere.

Totuși, Caballero a remarcat că, în încercările de a contacta civilizații extraterestre, oamenii au produs în mare emisii unice, cum ar fi mesajul „Arecibo” trimis către clusterul stelar globular M13 în 1974. Ei bine, „Wow!” poate fi ceva similar, spune cercetătorul.

Cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire
Cel mai important mesaj extraterestru primit de omenire

Știind că cele două receptoare ale telescopului Big Ear îndreptau în direcția constelației Săgetător în noaptea respectivă, Caballero a decis să caute printr-un catalog al satelitului Gaia al Agenției Spațiale Europene pentru a căuta posibili candidați. „Am găsit în mod special o stea asemănătoare soarelui”, a spus el.

Obiectul desemnat „2MASS 19281982-2640123” a fost găsit la aproximativ 1.800 de ani lumină distanță. Acesta ar avea temperatura, diametrul și luminozitatea apropiată de cea a Soarelui nostru. Descoperirile au apărut pe data de 6 mai în Jurnalul Internațional de Astrobiologie.

Organismele vii pot exista într-o mare varietate de medii chiar și în jurul stelelor destul de diferite de Soare, însă omul de știință a ales să se concentreze asupra stelelor asemănătoare acestuia. Având în vedere rezultatele sale, Caballero crede că ar putea fi o idee bună să cauți planete locuibile și chiar civilizații, în jurul acestor stele.