Home » Când, unde, cum » Care este cel mai periculos loc din ocean? Ce se petrece de fapt aici

Care este cel mai periculos loc din ocean? Ce se petrece de fapt aici

Manolică Anca / 10.08.2022, 12:22
Care este cel mai periculos loc din ocean? Ce se petrece de fapt aici

Dintre toate locurile de pe Pământ, oceanul, care acoperă aproximativ 70 la sută din suprafața planetei noastre, este un loc de o frumusețe incredibilă, dar și extrem de periculos. Dar te-ai întrebat vreodată care este cel mai periculos loc din ocean? Iată ce se întâmplă aici.

Cel mai periculos loc din ocean

Cunoscut sub numele de Pasajul Drake, acest loc este una dintre cele mai ostile și mai greu de navigat zone de pe planetă. Aceasta leagă Antarctica de restul lumii, fiind un pasaj maritim gigantic care a fost străbătut de mulți dintre cei mai faimoși exploratori ai lumii.

Cel care l-a descoperit a fost navigatorul spaniol Francisco de Hoces, care l-a traversat în 1536, în timpul expediției lui García Jofre de Loaísa în Insulele Moluccas. De aceea, în lumea hispanofonă, acest pasaj se numește „Mar de Hoces” și nu Pasajul Drake. Dar de unde vine confuzia cu exploratorul britanic Sir Francis Drake?

Se pare că acesta a traversat și el această zonă, dar cu șaizeci de ani mai târziu. Drake și-a dat seama că ar putea exista o legătură între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific după ce a trecut prin Strâmtoarea Magellan în 1578. Atunci au descoperit ceea ce avea să fie numit Pasajul Drake. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este un nume mai târziu, este mai bine cunoscută sub acest nume decât sub cel de „Marea lui Sickles”.

Ape tulburi și extrem de adânci

Această cale navigabilă are o lățime de 1.000 de kilometri și leagă oceanele Atlantic și Pacific între Capul Horn (cel mai sudic punct din America de Sud) și Insulele Shetland de Sud, situate la aproximativ 160 km nord de Peninsula Antarctică.

Este o zonă de tranziție climatică care separă condițiile subpolare reci și umede din Tierra del Fuego de regiunile polare înghețate din Antarctica, de aceea apele sale sunt considerate cele mai periculoase sau mai furtunoase de pe planetă. Acesta formează o convergență masivă de valuri, vânt și curenți.

Cel mai periculos loc din ocean
Cel mai periculos loc din ocean

Regiunea este foarte dinamică, iar ciclonii se pot forma în Pacificul cald înainte de a fi împinși în Pasajul Drake. Valurile pot atinge 9-12 metri înălțime. De asemenea, trebuie remarcat faptul că Pasajul Drake este un corp de apă foarte adânc, cu o adâncime medie de 3.400 de metri și o adâncime maximă de 4.800 de metri în jurul limitelor de sud și de nord ale pasajului, ceea ce îl face cel mai periculos loc din ocean.

Pasajul limitează curentul circumpolar antarctic (ACC) la o regiune geografică îngustă, ceea ce îl face cel mai bun loc pentru a măsura proprietățile ACC.

Înainte de Canalul Panama

Potrivit muyinteresante.es, în zilele în care comerțul se făcea cu vaporul, acest mijloc de transport și echipajul său trebuiau să treacă peste încercări grele pentru a traversa cu succes mările furtunoase și condițiile meteorologice dure. A fost și continuă să fie și astăzi o traversare foarte periculoasă.

Și totuși, în ciuda dificultăților de navigare, acest loc s-a dovedit a fi o parte importantă a viitoarelor rute comerciale internaționale în secolul al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, înainte de deschiderea Canalului Panama în 1914.

După cum am menționat anterior, deși Pasajul Drake este situat într-una dintre cele mai îndepărtate părți ale lumii, este una dintre principalele căi de acces în Antarctica. În general, deși navele moderne pot traversa regiunea în condiții de siguranță, călătoria durează aproximativ 36 de ore de la Ushuaia, Argentina (cel mai sudic oraș din lume), iar experiența de a o parcurge precum cei mai mari exploratori din istorie rămâne o provocare ambițioasă, pe care mulți iubitori ai mării și-o doresc.

Interesant este faptul că apele din Pasajului Drake sunt bogate în plancton și kril, o sursă de hrană esențială pentru balenele albastre și cu aripioare, calmarii, pinguinii împărat și focile crab.