Home » Când, unde, cum » Cine a descoperit Antarctica. Detalii incredibile despre continentul înghețat

Cine a descoperit Antarctica. Detalii incredibile despre continentul înghețat

Alexandru Cazacu / 28.01.2022, 20:10
Cine a descoperit Antarctica. Detalii incredibile despre continentul înghețat

Antarctica este regiune acoperită de gheață situată în jurul Polului Sud, constituită dintr-o masă continentală propriu-zisă, adică Antarctida și câteva insule. Cu toate acestea, oare cine a descoperit Antarctica? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuarea acestui articol. De asemenea, în rândurile de mai jos vă vom prezenta și o serie de detalii incredibile despre continentul înghețat.

Cine a descoperit Antarctica

În caz că nu știați deja acest lucru, în Antarctica este înconjurată în întregime de ape marine. Aici nu există state sau populație autohtonă, iar singurii locuitori sunt cercetătorii care sunt nevoiți să lucreze la temperaturi extrem de scăzute, acestea ajungând chiar și la -80 de grade Celsius.

Se pare că unul dintre primii oameni care au pus piciorul pe pământul Antarcticii a fost Jules Dumont d’Urville, în anul 1820. Cu toate acestea, se crede că Fabian von Bellinghausen a descoperit Antarctica la 28 ianuarie 1820, exploratorul german baltic fiind prima persoană care a văzut cel mai sudic continent al Pământului.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Prima expediție antarctică făcută în scopuri exclusiv științifice și prima care a iernat între ghețurile din apropierea Antarctidei a fost purtată de nava „Belgica”. Din echipa de cercetători a făcut parte și românul Emil Racoviță. Acesta din urmă este considerat a fi primul biolog din lume care a cercetat viața antarctică.

Detalii incredibile despre Antarctica

În Antarctida se află „polul frigului” de pe Pământ. Mai exact, la stațiunea Vostok s-au înregistrat -88,3 grade Celsius. Tot aici se află și „polul vânturilor”, acestea atingând adesea viteze de până la 300 km pe oră.

Totodată, acesta este singurul continent de pe Glob fără păduri și cu cel mai mic număr de specii vegetale, aici găsindu-se, în mare parte mușchi, licheni și alge. De asemenea, fauna cuprinde foarte puține specii, dar cu efective mari: mamifere marine (balene, foci etc.) și păsări (îndeosebi pinguini).

În Antarctica nu se desfășoară activități economice, ci doar cercetări științifice, singurele zone locuite fiind stațiunile de cercetare. Printre cele mai cunoscute astfel de stațiuni se numără următoarele: Stația Law-Racoviță, Stația Concordia, Stația Amundsen-Scott, Stația McMurdo, Stația Vostok, Stația Princess Elisabeth, Stația Halley VI, Stația Bharati, Stația Jang Bogo, Stația Orcadas, Stația Mirnîi.

Detalii incredibile despre Antarctica
Detalii incredibile despre Antarctica

Lucruri mai puțin știute despre Antarctica

Antarctica este acoperită în proporție de circa 96% de o masă de gheață, numită calota antarctică. Grosimea medie a masei de gheață din Antarctica este de aproximativ 2.500 de metri, iar grosimea maximă a acesteia este de aproape 5 kilometri.  Aproximativ 90% din gheața și 70% din rezervele de apă dulce ale Pământului se află în Antarctica. Oamenii de știință sunt de părere că, dacă toată această gheață s-ar topi, nivelul mărilor ar crește cu aproape 60 de metri.

Nu sunt mulți cei care știu că Antarctica este zona geografică unde se înregistrează cel mai ridicat nivel al radiației solare de pe Terra, adică 120.000 calorii/cm². Deși această valoare este extrem de mare, radiația solară se pierde prin reflexie.

Este de asemenea important să menționăm și faptul că Antarctica este singura regiune a planetei al cărei echilibru natural nu a fost încă modificat de intervenția omului.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128