Home » Când, unde, cum » Care este diferența dintre înghețată și gelato

Care este diferența dintre înghețată și gelato

Alexandru Cazacu / 29.06.2021, 16:29
Care este diferența dintre înghețată și gelato

Cu siguranță, înghețata este preferata oricui, mai ales în zilele toride de vară. Acest preparat este de nenumărate feluri și poate avea la fel de multe arome. Deși înghețata artizanală este unul dintre produsele de top, multe persoane o confundă adesea cu gelato, care este total diferit. Haideți să vedem care este diferența dintre înghețată și gelato.

Diferențele dintre înghețată și gelato

Deși mulți ar putea crede acest lucru, gelato nu este doar un alt nume mai pretențios dat înghețatei, iar cele două produse nu sunt la fel. Cu toate că este destul de greu să le deosebești, diferențele între cele două sunt destul de mari. Haideți să vedem care sunt acestea.

Cantitatea ingredientelor

Este cunoscut deja faptul că principalele ingrediente ale acestor două produse sunt laptele și smântâna, însă cantitățile diferă de la un preparat la altul. Se pare că înghețata are mai multă smântână decât lapte, spre deosebire de gelato, care conține mai mult de lapte. Ba chiar și gălbenușurile de ou fac diferența dintre aceste două preparate. Ele pot fi găsite în cantități mai mari în înghețată, în timp ce gelato se face de obicei fără ouă.

Ei bine, cantitățile ingredientelor menționate mai sus au influență directă asupra proporției de grăsime din fiecare dintre cele două. Așadar, înghețata trebuie să conțină cel puțin 10% grăsime, iar procentul de grăsime din gelato este cuprins între 4 și 9%, potrivit clickpentrufemei.ro.

Modul de prepare este diferit

De asemenea, nu doar ingredientele sunt cele care fac diferența dintre înghețată și gelato, ci și modul în care acestea sunt preparate. De exemplu, amândouă deserturi trebuie amestecate pentru a căpăta cremozitate, însă viteza și cantitatea de aer încorporat sunt diferite. Adică viteza cu care este amestecat gelato mai mică decât cea a înghețatei, fapt care duce la o consistență mai densă, deoarece se introduce mai puțin aer în amestec. Așadar, gelato conține aproximativ 25-30% aer, în timp ce înghețata poate avea până la 50% aer.

Care este diferența dintre înghețată și gelato
Care este diferența dintre înghețată și gelato

Diferența dintre înghețată și gelato – Textura

Ei bine, după ce aceste două produse sunt făcute, ele sunt ținute la anumite temperaturi ca să își mențină consistența perfectă. De obicei, înghețata se servește congelată, la o temperatură de -18 grade Celsius, iar gelato este servit la o temperatură puțin mai crescută, cuprinsă între -12 și -13 grade Celsius. Astfel, acesta din urmă nu este complet înghețat, având o textură puțin mai moale și mai mătăsoasă decât cea a înghețatei.

Aroma face și ea diferența

De asemenea, tot datorită texturii, înghețata este mai puțin aromată decât gelato, iar la prepararea lor se folosesc doar arome naturale. După cum spuneam mai sus, înghețata are un procent mai mare de grăsime, care poate acoperi aromele. Mai exact, atunci când înghețata se topește în gură, grăsimea acoperă gustul inițial, iar papilele gustative percep puțin mai târziu gustul.

Cu toate acestea, atât înghețata, cât și gelato, sunt la fel de populare peste tot în lume. În timp ce înghețata este puțin mai aerată și are un conținut mai mare de grăsimi, gelato este mai moale și mai aromat, însă ambele deserturi conțin mult zahăr.