Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare? Iată o întrebare la care mulți dintre noi căutăm un răspuns atunci când „intrăm” în bucătărie. Dacă unele persoane preferă oul cu un gălbenuș cât mai moale, altele nici nu vor să audă de un alt fel decât cel tare. Ei bine, noi venim în spijinul tuturor cu un ghid care te ajută să fierbi ouăle exact atât de mult cât îţi doreşti.
Cum se fierbe un ou. 5 reguli de care să ții cont
Dacă îţi plac ouăle trebuie să ştii cum şi cât trebuie să fie fierte pentru a obţine oul perfect pentru tine: moale, mediu sau tare. Se întâmplă adesea ca gălbenuşul oului să nu fie galbenul la care te-ai fi aşteptat, ci să fie verzui? Ei bine, în articolul acesta vei afla toate trucurile pentru a obține fix ceea ce îți dorești. Însă, înainte de a afla cât timp se fierbe un ou moale și cât unul tare, ține cont de aceste cinci reguli foarte importante:
Oul nu se pune în apă clocotită, ci în apă rece. Dacă arunci oul în apă fierbinte, „șocul” termic va conduce la fierberea lui neuniformă sau chiar la crăparea lui;
Nu pune foarte multe ouă în același vas și alege-le de aceeași dimensiune. La fiert, ouăle trebuie să fie „aerisite” și acoperite de cel puțin 2 centimetri de apă.
Adaugă o linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle, astfel vei împiedica împrăștierea albușului, în cazul în care crapă coaja. Mai mult, va ajuta și la descojirea mai ușoară, după fierbere. Alte trucuri: înțeapă fundul oului cu un ac înainte de a-l pune în apă sau crapă puțin ouăle înainte de a le trece prin jetul de apă rece, după fierbere. Ouăle proaspete sunt, de obicei, mai greu de descojit fără a lua și din albuș, deci sunt de preferat ouăle un pic mai vechi dacă vrei să îndepărtezi coaja cu ușurință.
Focul trebuie să fie mare până când apa începe să fiarbă, apoi dat la minimum.
Ouăle fierte se trec imediat prin jet de apă rece sau se pun în apă cu gheață – această procedură va opri procesul de fierbere și ajută și la descojirea cu ușurință a ouălor.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare
Timpul de fierbere depinde de textura pe care o vrei: un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare? De asemenea, este bine de reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă! Iată cât se fierbe un ou moale și cât unul tare;
Ou foarte moale, cu gălbenuș lichid – 2 minute
Ou cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale – 4 minute
Ou cu gălbenuș moale – 6 minute
Ou cu gălbenuș tare, dar puțin cremos – 8 minute
Ou cu gălbenuș tare – 10 minute
Ou cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute (atenție: ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)
Ouăle fierte pot fi ținute în frigider până la o săptămână, însă cele descojite trebuie mâncate în aceeași zi. Ținute la temperatura camerei, ouăle fierte sunt comestibile doar două ore. Așadar, nu mânca niciodată seara un ou fiert care stă de dimineață pe masă. Altfel, riști o toxiinfecție alimentară!