Home » Știri » Muntele care face „ouă” la fiecare 30 de ani. Unde se află și ce au descoperit oamenii de știință

Muntele care face „ouă” la fiecare 30 de ani. Unde se află și ce au descoperit oamenii de știință

Violeta Badea / 12.02.2021, 10:33
Muntele care face „ouă” la fiecare 30 de ani. Unde se află și ce au descoperit oamenii de știință

Muntele care face „ouă” la fiecare 30 de ani. Unde se află și ce au descoperit oamenii de știință. Autoritățile din China susțin cu tărie că în provincia Guizhou există un munte care face ouă. Da, ai auzit bine! Minunea se întâmplă odată la 30 de ani, iar specialiștii nu au găsit încă o explicație. Deși tehnologia evoluează în fiecare an, cazul acesta a rămas o enigmă.

Acest munte din China face „oua” la fiecare 30 de ani
Acest munte din China face „oua” la fiecare 30 de ani

Muntele care face „ouă” la fiecare 30 de ani

Un munte situat în provincia Guizhou, din China, a uimit întreaga planetă. La fiecare 30 de ani produce într-un mod misterios „ouă de piatră”. Cercetătorii din toată lumea au analizat acest caz, dar nu s-a găsit încă un răspuns care să elucideze misterul.

Muntele se numește Chan Da Ya și se traduce în limba mandarină: versantul care depune ouă. Muntele are o lungime de aproximativ 20 de metri și produce anumite anomalii de piatră asemănătoare cu niște ouă, iar cercetători de generații întregi nu au reușit să își explice de ce. Autoritățile din China susțin că muntele produce cu regularitate ouă și invită turiștii să asiste la acest eveniment spectaculos și unic în lume.

„Un nou ou trebuie să apară cât de curând. Dacă turiștii au răbdare, pot urmări pe viu scena uluitoare a muntelui care face ouă”, a precizat Yang Shengjia, directorul biroului local de turism, scrie descopera.ro.

Oamenii au început să facă adevărate pelerinaje și se înghesuie să atingă „ouăle”, deoarece cred că acestea le vor aduce noroc. Muntele Chan Da Ya s-a transformat într-o atracție turistică populară datorită acestui fenomen rar, nemaiîntâlnit.

Geologii nu gasesc o explicatie pentru acest fenomen
Geologii nu gasesc o explicatie pentru acest fenomen

Ce au descoperit oamenii de știință

În zona din apropiere trăiesc 125 de familii și aproape toate au luat ca amintire și pentru noroc cel puțin câte un „ou” de piatră pe care l-au expus în casă. Pentru ei reprezintă un adevărat trofeu care le va aduce prosperitate. Aceste anomalii de piatră sunt aproape identice cu ouăle de dinozaur. Mărimile sunt diferite. Unele sunt destul de mici și pot fi ținute cu o mână, dar altele pot să crească mult mai mari și să ajungă până la greutatea de aproximativ 300 de kilograme.

Fenomenul a fost studiat de zeci de ani, dar geologii nu au găsit încă o explicație clară. Utimele cercetări arată că zonele muntelui din care răsar aceste „ou” sunt formate din stâncă de calcar, care se erodează ușor. Totuși, acest lucru nu pare să aibă relevanță, deoarece „ouăle” de piatră sunt formate dintr-o rocă mult mai puternică. Astfel, rămân intacte chiar și după ce stânca din jurul lor se erodează.

Studiile au arătat că aceste pietre s-au format cu milioane de ani în urmă, în timpul perioadei cambriene. Însă, rămân întrebări fără răspuns „cum și de ce ies abia acum la suprafață?”. Un alt lucru inedit este forma pietrelor care este similară cu cea a unor „ouă”, de acolo și denumirea.

Localnicii din zonă povesteau că „ouăle” pot ajunge de mărimea unei roți de camion. De asemenea, acestea apar într-o anumită crustă odată la doi ani, iar din din anomaliile respective se produce un singur ou la 30 de ani. Cele mai recente astfel de apariții s-au produs în martie 1999, mai 2003, iunie 2005, martie 2007 și ianuarie 2009.