Descoperire uimitoare într-un sat din Sălaj! Ce conține tezaurul vechi de 500 de ani și la ce valoare se ridică descoperirea. În pământ se pot ascunde adevărate comori vechi de sute de ani. A dovedit-o Cristian Marincaș, un pasionat de arheologie din Zalău, care a descoperit întâmplător șase monede medievale, cu ajutorul unui detector de metale.
Bărbatul a stabilit coordonatele locului cu ajutorul unui GPS și apoi a anunțat autoritățile competente despre descoperire, având indicii că mai existau piese monetare în pământ. Astfel, arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au descoperit un tezaur ce include 36 de monede de secol XVI . Acesta era ascuns în hotarul satului Sântă Măria, comuna Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj.
Într-o zi ca oricare alta, un bărbat pasionat de arheologie a făcut descoperirea vieții. Acesta a descoperit absolut accidental un număr de șase monede medievale și a alertat autoritățile, fiind convins că mai sunt și altele.
Cu ajutorul unui GPS a stabilit coordonatele locului, iar doi specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, dr. Horea Pop, șeful secției Cercetare Științifică și dr. Emanoil Pripon, cercetător științific II, specializarea numismatică-restaurare, s-au deplasat imediat la fața locului. Aceștia au efectuat căutări în locul identificat și au găsit încă 30 de monede. Astfel, numărul se ridică la 36.
Tezaurul prețios conține nu mai puțin de 36 de monede și datează din secolul al XVI – lea. Monedele au fost emise între anii 1551-1599 în Polonia, Lituania, la Riga și în Ungaria, sub autoritatea a cinci suverani: Sigismund I August, Sigismund III, Ștefan Bathóry (ca rege al Poloniei), Ferdinand I și Rudolf II. Tipurile de monedă sunt următoarele: şase groşi, o piesă de patru groşi, 27 piese de trei groşi şi cinci piese de câte un dinar, toate din argint.
La scurt timp după descoperirea fabuloasă, tezaurul a intrat într-un proces de restaurare, așa cum se procedează în asemenea cazuri, iar fiecare monedă este analizată în detaliu de către specialiști. În urma cercetărilor se stabilesc detaliile precum: locul emiterii, numele emitentului, numele gravorului sau a maestrului monetar, anul emiterii și valoarea înscrisă pe fiecare piesă.
„În Transilvania secolului al XVI-lea, valoarea produselor şi a serviciilor era exprimată în dinari. Tezaurul de la Sântă Măria avea în epocă o valoare de 314 dinari, adică puţin peste trei taleri (un groş emis în sistem polonez, era echivalentul a trei dinari). Această sumă putea reprezenta remuneraţia unui mercenar pedestru (infanterist), care era plătit cu trei taleri pe lună. De asemenea, suma aceasta putea fi rodul unei tranzacţii, pierdută mai apoi în condiţii asupra cărora nu ne putem pronunţa cu exactitate, de vreun localnic sau negustor”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeul din Zalău.
Pentru a se putea preciza cam care este valoarea tezaurului, specialiștii au menționat ca s-a făcut o comparație cu prețurile de pe piața clujeană din anul 1600, aceasta fiind o dată apropiată de cea a ultimei monede din tezaur. Astfel, un miel costa 32 de dinari, un purcel 30-35 de dinari, o gâscă 16 dinari, iar o găină 8-12 dinari. Tezaurul putea reprezenta așadar prețul a zece miei, nouă purcei și așa mai departe.
De asemenea, cercetătorii au spus că tezaurul se afla inițial în vreo pungă din piele sau din pânză, materiale care s-au degradat în urma trecerii timpului și nu există urme al vreunui rest de metal sau suport din ceramică.