Home » Life & Style » Timp liber » Descoperire uimitoare făcută de NASA. Cu ce este deosebită noua planetă descoperită și ce are în comun cu Pământul

Descoperire uimitoare făcută de NASA. Cu ce este deosebită noua planetă descoperită și ce are în comun cu Pământul

Violeta Badea / 13.01.2021, 17:49
Descoperire uimitoare făcută de NASA. Cu ce este deosebită noua planetă descoperită și ce are în comun cu Pământul

Descoperire uimitoare făcută de NASA. Cu ce este deosebită noua planetă descoperită și ce are în comun cu Pământul. Te-ai întrebat vreodată care este cea mai  „bătrână” planetă? NASA a descoperit-o! Printre multele planete care s-au descoperit în ultimii ani, aceasta este categoric deosebită. Ce are diferit faţă de celelalte şi cu ce se deosebeşte vom vedea în acest articol. De asemenea, aceasta are şi un lucru în comun cu Pământul.

Descoperire uimitoare făcută de NASA

Un studiu recent publicat de „The Astronomical Journal” ne aduce la cunoştinţă ultima descoperire făcută de cei de la NASA.  Anume: super-planeta TOI-561B. Acesteia îi ia o jumătate de zi să orbiteze în jurul soarelui său şi se află la o distanţă de două ori mai mică de acesta în comparaţie cu Terra.

Cercetătorul Lauren Weiss, autorul studiului, a declarat că este una dintre cele mai vechi planete descoperite până în ziua de astăzi. Aceasta are nu mai puţin de 10 miliarde de ani. Uimitor,nu-i aşa? Mai exact, este aproape de aceeaşi vârstă cu Universul.

Care este temperatura suprafeţei planetei

Super-planeta TOI-561B înregistrează o temperatură de de 1.726 de grade celsius. Ceea ce exclude din start ideea de a susţine anumite forme de viaţă. Însă, această planetă are o densitate asemănătoare cu cea a Pământului.

„Acest grafic arată concepţia unui artist despre cum ar arăta Calea Lactee dacă am putea să o vedem de la distanţă. TOI-561B este prima planetă cu o compoziţie stâncoasă confirmată”, a explicat Lauren Weiss, Universitatea din Hawaii, citat de mediafax.ro.

NASA a descoperit pana in prezent peste 4000 de planete
NASA a descoperit pana in prezent peste 4000 de planete

Care este cea mai tânără planetă

În anul 2010, astronomii au descoperit cea mai tânară planetă din afara sistemului nostru solar. Ceea ce i-a uimit este rapiditatea cu care se poate dezvolta un astfel de corp cosmic. Planeta a fost denumită Beta Pictoris b şi nu are mai mult de câteva milioane de ani.

Planeta se află cel mai aproape de steaua care o patronează, Beta Pictoris, decât orice altă planetă din afara Sistemului Solar. Aceasta se află la o distanţă de de 63,4 ani-lumină faţă de Pământ. Steaua Beta Pictoris este
asemănătoare cu cea care ne dă şi nouă, zilnic, lumină şi căldură.

Peste 4.000 de planete au fost descoperite până în prezent

Astronomii au descoperit mai mult de 4.000 de exoplanete sau planete în afara sistemului nostru solar. Însă, puţine dintre acestea ar putea susţine forme de viaţă. Principalul factor este reprezentat de temperatura foarte ridicată. De exemplu, planeta KELT-9b este atât de fierbinte încât atmosfera sa se topește în continuu, iar la polul opus se află planeta GJ 433 d care măsoară cea mai rece temperatură.

Totuşi, unele plante ar putea susţine forme de viaţă, deoarece sunt temperaturi potrivite. De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit şi 24 de obiecte Kepler de interes, obiecte care pot sau nu să fie planete. Două dintre cele 24 au fost confirmate ca fiind exoplanete, anume Kepler 1126 b și Kepler-69c. Totuşi, unele dintre cele rămase ar putea fi fals pozitive, adică obiecte care nu se dovedesc a fi planete.