Home » Când, unde, cum » Care este formula corectă de adresare: doamna profesor sau doamna profesoară

Care este formula corectă de adresare: doamna profesor sau doamna profesoară

Ileana Mladinoiu / 20.11.2021, 13:25
Care este formula corectă de adresare: doamna profesor sau doamna profesoară

De multe ori, elevii, și nu numai ei, sunt puși în situația de a nu ști cum să se adreseze dirigintei lor care este în același timp și profesor de limba engleză, de exemplu.

Care este formula corectă de adresare

Termenul profesor, din franţuzescul professeur, desemnează o persoană (bărbat ori femeie) calificată ce predă o anumită materie într-o școală: matematica, franceza, biologia etc. Avem profesor de gimnaziu, de liceu, dar și profesor universitar deținătorul funcției didactice în învățământul superior.

Substantivul profesor este de genul masculin. El poate intra, după cum se vede din titlul articolului, în combinație cu un altul, anume doamna, care este de genul feminin şi care ocupă primul loc.

Suntem obligați într-o astfel de situație să ne adresăm celei care ne predă, să zicem, muzica, cu formula doamna profesoară, fiindcă ambele cuvinte sunt de același gen? Și o mai facem și de dragul feminismului? Sau folosim masculinul profesor pasionaţi fiind la maxim de corectitudinea gramaticală?

În cazul acesta ne vom auzi glăsuind: Doamna profesor a venit astăzi foarte nervoasă la şcoală. Este bine să ştiţi că se întâlnesc și vorbitori cărora le este indiferentă adresarea, așa încât pentru ei este foarte simplu să ne informeze că: Doamna profesoară a venit astăzi foarte nervoasă la școală.

Prin urmare, un statut mai puţin obişnuit au aceste sintagme formate dintr-un substantiv din aria semantică a adresării și din a celor denumind   profesii, funcţii, titluri, ranguri sociale etc.

Mai mult, perechile profesor/profesoară, secretar/secretară, deputat/deputată, doctor/doctoriţă, avocat/avocată, preşedinte/ preşedintă, director/directoare, inspector/ inspectoare, lista poate continua, ridică probleme în funcţie de interpretarea morfologică a primului component, cu care intră în contact, adică doamna.

formula corectă
Utilizeaza cu incredere ambele forme

Care este formula corectă de adresare: doamna profesor sau doamna profesoară

Argumente:

Identitatea obligatorie de caz, gen şi număr a primului termen, respectiv doamna, cu cel de-al doilea, profesor/profesoară, se înscrie în sfera acordului adjectival, adică doamna şi-a schimbat categoria gramaticală şi a devenit adjectiv (arată o însușire a  profesorului, este subordonatul) şi ca orice adjectiv se acordă cu regentul în gen, număr şi caz. De aceea, vom accepta femininul profesoară.

Totuși, ni se recomandă utilizarea formelor de masculin, când avem de-a face cu formulări de tipul: “doamna ministru”, “doamna deputat”, „doamna notar” sau “doamna primar. Pentru că și aici uzul de zi cu zi al limbii române impune norma.

Ne aducem bine aminte de reputatului George Pruteanu, cel  care în articolele și emisiunile din anii ’90, spunea că: „dacă există și o formă de feminin des utilizată aceasta să fie folosită”. Ideea academicianului este susţinută şi de unii lingviști contemporani. Doar în cazurile în care nu avem o formă de feminin, cea mai la îndemână modalitate de a face referire la o femeie care ocupă o anumită funcție sau are o anumită profesie este: doamna decan, doamna lector, doamna prim-ministru, doamna doctor.

Dacă stăm și ne gândim bine, nici cuvintele muză și vedetă nu și-au găsit perechea masculină, ceea ce nu înseamnă că bărbații nu pot fi muzi sau vedeţi. Concluzionând, folosirea masculinului în locul femininului este o practică strict formală, susținută de utilizatorii limbii române care vor să imprime, spun ei, o notă de politețe. Folosiți cu încredere ambele forme (de masculin și de feminin), deci  doamna profesor/doamna profesoară.