Home » Sănătate » 13 lucruri uimitoare despre inima umană. Câte bătăi are pe minut

13 lucruri uimitoare despre inima umană. Câte bătăi are pe minut

Manolică Anca / 06.10.2021, 09:04
13 lucruri uimitoare despre inima umană. Câte bătăi are pe minut

Inima umană nu numai că este cel mai important mușchi din corp, este și cel mai muncitor. Ea bate 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și, cu excepția momentelor în care ne relaxăm sau dormim, ea face foarte rar pauze. Iată 10 lucruri uimitoare pe care ar trebui să le știi despre inima umană.

Inima, organul vital în circulația sângelui și menținerea vieții

Inima mai este denumită și cordonul reprezentativ al aparatului cardiovascular, având un rol vital în circulația sângelul și menținerea vieții. Aceasta măsoară aproximativ 15 cm, are un diametru de 11 – 12 cm și poate cântări până la 300 de grame.

Este situată în cutia toracică, în mediastin, adică în spațiul dintre plămâni, însă nu în totalitate. O treime din ea se regăsește la dreapta de linia mediană, iar două treimi sunt în stânga liniei mediene. Inima umană se aseamănă foarte mult cu cea a mamiferelor. Are patru camere: atriu drept și stâng și ventricul drept și stâng.

Inima, cel mai important mușchi din corp
Inima, cel mai important mușchi din corp

Lucruri uimitoare despre inima umană

  1. O frecvență cardiacă normală este de 60 – 80 bătăi pe minut, însă inima femeilor bate mai repede în comparație cu cea a bărbaților – Aceasta are în jur de 78 bătăi pe minut, în timp ce inima celor de sex masculin are în jur de 70 de bătăi pe minut.
  2. Pulsul se modifică în funcție de ce muzică ascultăm – De exemplu, o melodie relaxantă încetinește pulsul, în timp ce una veselă, energică îl mărește.
  3. Cuplurile își pot sincroniza bătăile inimii – Unele studii au arătat că cei care sunt îndrăgostiți se pot uita unul în ochii celuilalt vreme de trei minute, sincronizându-și astfel bătăile inimii.
  4. Inima este mușchiul care depune cea mai mare activitate fizică – Ea lucrează mereu, chiar și atunci când dormim.
  5. Primele bătăi ale inimii apar imediat după prima lună de la fecundarea ovulului – Cu toate acestea, nu sunt suficient de puternice pentru a se putea auzit, se pot oar vedea cu ajutorul ecografului.
  6. Ziua de luni este periculoasă pentru acest organ – Unele studii au arătat că în prima zi a săptămânii se constată cele mai multe infarcturi.
  7. Inima continuă să bată chiar și în momentul în care a fost din piept – Dacă ea mai are oxigen, continuă să bată până rămâne fără.
  8. Pompează sânge în toate celulele din corp în mai puțin de un minut – Într-o zi, inima poate bate chiar de până la 100.000 ori, pompând aproximativ 8.000 de litri de sânge prin 96.000 de vase de sânge.
  9. Este bună prietenă cu râsul – Atunci când râzi și ești fericit, este îmbunătățită circulația sângelui. De asemenea, râsul este foarte benefic pentru sănătatea inimii.
  10. Dacă inima ar fi o fântână, puterea cu care ea pompează ar face ca sângele să ajungă până la 10 metri înălțime
  11. Inima generează o energie cât pentru a deplasa un vehicul pe o distanță de 32 de kilometri.
  12. Mărimea inimii depinde de mărimea persoanei, dar și de condiția în care se află aceasta. Însă, în general, o inima sănătoasă are dimensiunea pumnului persoanei respective.
  13. Între 15% și 20% din sângele pompat de inima ajunge direct la creier.