Home » Când, unde, cum » Care este scopul NATO și de ce beneficiază statele membre

Care este scopul NATO și de ce beneficiază statele membre

Alexandru Cazacu / 28.02.2022, 13:44
Care este scopul NATO și de ce beneficiază statele membre

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sau mai pe scurt NATO este o alianță politico-militară. Aceasta a fost înființată la data de 4 aprilie 1949, după semnarea Tratatului Atlanticului de Nord, la Washington, Statele Unite. Află mai departe care este scopul NATO și de ce beneficiază statele membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Care este principalul scop al NATO și de ce beneficiază statele membre ale Alianței

În prezent, NATO cuprinde nu mai puțin de 30 de state din Europa, America de Nord și Asia. Alianța Nord-Atlantică s-a format din țări independente care își doresc menținerea păcii și apărarea propriei siguranțe, prin garanții reciproce și relații cu alte state.

În principiu, NATO are scopul de a apăra libertate și securitatea statelor membre atât prin mijloace politice, cât și militare, în conformitate cu Tratatul menționat anterior. Articolul 4 al documentului permite statelor membre să se consulte și să coopereze în domenii care țin de securitate și apărare. Pe de altă parte, Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord prevede apărarea colectivă a membrilor săi.

„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor și, în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul său individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice”, se arată la Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Care este scopul principal al NATO
Care este scopul principal al NATO. De ce beneficiază țările membre

Apărarea colectivă, principala sarcină a NATO

Principala sarcină a Alianței a fost și va rămâne apărarea colectivă. Din 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea ilegal și deteriorarea situației din vecinătatea Alianței a început un proces de adaptare a posturii defensive a NATO. Procesul respectiv are ca scop creșterea eficienței și  capacității de reacție a Alianței Nord-Atlanctice.

De asemenea, au fost adoptate mai multe măsuri cu privire la întărirea flancului de est, prin asigurarea prezenței NATO pe acest flanc. Mai exact, este vorba despre „enhanced Forward Presence”, care are în vedere prezența consolidată a Alianței în zona de nord-est a flancului estic aliat, prin patru batalioane multinaționale. Totodată, este vorba și de prezența Brigăzii Multinaționale a trupelor NATO în regiunea de sud-est, adică la Marea Neagră.

Activitățile maritime ale NATO în Marea Neagră

În plus, a fost creată și o funcție de coordonare a activităților maritime ale Alianței în Marea Neagră, cu scopul de a coordona prezența vaselor aliate și NATO în zona respectiv. Pe lângă toate acestea, s-au intensificat și activitățile de poliție aeriană ale NATO în zona Mării Negre, la care statele membre participă prin rotație.

S-a urmărit totodată și consolidarea flancului sudic, prin cadrul de adaptare a Alianței la amenințările care provin din această direcție. Este important să menționă că toate măsurile luate au caracter defensiv și sunt în concordanță cu angajamentele internaționale și cu nevoia de a întări apărarea NATO.