Home » Când, unde, cum » Care este ultimul cuvânt din Biblie și ce înseamnă de fapt. Această expresie are o conotație puternică

Care este ultimul cuvânt din Biblie și ce înseamnă de fapt. Această expresie are o conotație puternică

Alexandru Cazacu / 25.04.2022, 15:34
Care este ultimul cuvânt din Biblie și ce înseamnă de fapt. Această expresie are o conotație puternică

Biblia este Cartea sfântă a tuturor creștinilor, care face referire la Sfintele Scripturi din creștinism și iudaism. Ea spune istoria Pământului de la creație și până la răspândirea creștinismului. Atât Vechiul Testament, cât și Noul Testament au suferit mai multe modificări de-a lungul veacurilor. Haideți să vedem care este ultimul cuvânt din Biblie și ce înseamnă.

Care este ultimul cuvânt din Biblie

În caz că nu știați deja acest lucru, ultimul cuvânt din Biblie este „Amin”. Se spune că Mântuitorul își începea cuvântările rostind prima oară acest cuvânt („Amin, amin vă zic vouă!”). Ei bine, în Biblie acest cuvânt este tradus, de cele mai multe ori”, prin expresia „Adevăr vă zic vouă!”, deoarece cuvintele lui Hristos reprezentau purul adevăr.

Trebuie să menționăm faptul că, nu doar creștinii folosesc cuvântul „amin”. Evreii și chiar musulmanii folosesc acest cuvânt pentru a întări o rugăciune. De fapt, cuvântul „amin” provine din limba ebraică și înseamnă, în traducere liberă, „așa să fie”, „cu adevărat”. Mulți dintre noi folosesc acest cuvânt simplu la finalul rugăciunilor, însă sunt puțini cei care se gândesc la semnificația lui.

„Amin” reprezintă un legământ de credință, așa că trebuie să-l rostim încet și cu evlavie. Prin acest cuvânt, persoana care se închină își rostește încă o dată angajamentul că va respecta cele spuse în rugăciunea lor și cuvântul lui Dumnezeu.

Care este ultimul cuvânt din Biblie
Care este ultimul cuvânt din Biblie și ce înseamnă de fapt

„Amin” este mai mult decât o expresie

Un pasaj din cartea Apocalipsei asociază cuvântul „amin” cu Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul care avea să vină pentru mântuirea și credința oamenilor: „Acestea zice Cel ce este Amin, martorul cel credincios și adevărat, începutul zidirii lui Dumnezeu”.

Totodată, „amin” nu este doar o expresie de întărire a rugăciunilor, ci un cuvânt ce trebuie să pornească din inimă. Prin acesta, credincioșii își deschid calea către regatul ceresc, conform tradiției bisericești.

Cu toate acestea, de-a lungul veacurilor, din limbajul bisericesc, acest cuvânt a ajuns și în limbajul popular, căpătând un sens ușor diferit. De exemplu, „amin” se folosește, de multe ori, și pentru a sublinia faptul că ai terminat ce ai avut de spus. „Amin” poate, de asemenea, să însemne „gata”, atât am avut de spus”. Totodată, el poate să însemne că am recunoscut anumite lucruri și că vom acționa de cuviință.

Curiozități despre Biblie

Biblia este formată din scrierile mai multor autori. Printre aceștia se numără regi, preoți, poeți și scribi, dar și pescari sau ciobani. Cel mai scurt citat din Biblie este „Iisus plângea” (Ioan 11.35).

Vechiul Testament a fost a fost scris în mai bine de 1.000 de ani. Pe de altă parte, pentru scrierea Noului Testament a fost nevoie de aproximativ 50 – 75 de ani.

Cartea Sfântă a fost tradusă pentru prima în limba română în anul 1688. Autorii au fost Radu și Șerban Greceanu, ajutați de Constantin Brâncoveanu și Șerban Cantacuzino.

Conform statisticilor, Biblia este cea mai furată carte din lume, iar cele mai multe copii ale acesteia sunt fabricate în China.

Cea mai mare biblie din lume are 496 de kilograme și o înălțime de 1,10 metri.