Home » Când, unde, cum » Care sunt cele mai bune soiuri de struguri din care se face vinul de casă

Care sunt cele mai bune soiuri de struguri din care se face vinul de casă

Manolică Anca / 22.07.2021, 10:08
Care sunt cele mai bune soiuri de struguri din care se face vinul de casă

Una dintre cele mai apreciate băuturi, vinul este recunoscut atât pentru beneficiile sale asupra sănătății, prin numărul mare de antioxidanți, cât și pentru gustul său bogat de arome fructate sau lemnoase. Alegerea unui vin bun poate fi destul de dificilă dacă nu ai prea multe cunoștințe în acest domeniu. Iată care sunt cele mai bune soiuri de struguri din care se face vinul de casă.

România, loc fruntaș la producția de vin

Viticultura are o tradiție îndelungată în Romania. Teritoriul țării noastre oferă condiții prielnice pentru plantarea și creșterea viței de vie și există numeroase soiuri care sunt cultivate cu succes pentru a produce vin. România este pe locul 13 în topul producătorilor mondiali de vin și pe locul 6 în Europa. Din punct de vedere al suprafeței cultivate, țara noastră se regăsește în top 5 la nivel european.

Cum românii obișnuiesc să facă vin de casă, vița de vie este cultivată pe teritorii întinse în România. Câteva dintre podgoriile recunoscute atât la nivel național, cât și european, sunt podgoriile Odobești și Huși din Moldova, podgoria Dealu Mare din Muntenia sau podgoria Murfatlar din Dobrogea.

Topul celor mai bune și cunoscute soiuri de struguri din lume:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Airen
  • Tempranillo
  • Chardonnay
  • Shiraz (Syrah)
  • Garnacha Tinta
  • Sauvignon Blanc
  • Trebbiano Toscano
  • Pinot Noir
Vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume
Vinul este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume

Cele mai bune soiuri de struguri din care se face vinul de casă

În țara noastră se cultiva numeroase soiuri de struguri, iar în cele ce urmează le vom prezenta pe cele mai bune în cazul producției de vin. Strugurii pentru vin trebuie să fie, de regulă, mai mici, compacți și mai zemoși.

  • Tămâioasa Românească – unul dintre cele mai vechi și mai aromate soiuri de struguri care se regăsesc pe teritoriul României, din care se obține un vin alb, dulce. Soiul se regăsește în podgoriile Cotnari, Huși, Dealu Mare și Murfatlar.
  • Feteasca Neagră – soi românesc de struguri negri. Se cultivă în toată țara, din el obținându-se atât vinuri roșii, cât și roze. Gustul lor se aseamănă cu cel al prunelor și murelor.
  • Feteasca Albă – soi românesc tradițional și vechi, din care obțin cu precădere vinuri seci sau demiseci, cu conținut moderat de alcool, recunoscute pentru finețea gustului.
  • Rieslingul Italian – cultivat pe o suprafață de peste 20.000 de hectare și asigură o gama largă de vinuri albe seci, demiseci sau demidulci. De asemenea, se folosesc și la fabricarea vinurilor spumante sau a distilatelor învechite.
  • Grasa de Cotnari – vinul alb obținut din acest soi de struguri este dulce sau demidulce, aromat și acid, cu o tărie de 11.5-12.5% și o aroma de stafide.
  • Sauvignonul – cele mai apreciate vinuri de export. Vinul obținut este sec sau demisec, dar fin, cu o aromă tare, care îl face ușor de recunoscut la degustare.
  • Muscat Ottonel – soi care își are originile în Franța, dar este cultivat și în Romania, pe o suprafață extinsă, de peste 8.000 de hectare. Acest soi este dulce, au o aromă tipică și se pretează pentru învechire.
  • Băbească Neagra – unul dintre soiurile autohtone, vinurile fiind considerate de consum curent. Are o tărie alcoolică de 10-11%, are note fructate și aciditate, o culoare roșu intens, care îl face extrem de atractiv.

Vinul este o licoare unică, vie, într-o continuă transformare, iar recunoașterea unui vin calitativ este o adevărată artă, pe care puțini oameni o stăpânesc cu desăvârșire. Amatori sau profesioniști, însă, pe toți ne unește dragostea pentru licoarea lui Bachus.