Home » Life & Style » Cele mai mari podgorii din România. Ce poți face ca turist în aceste locuri

Cele mai mari podgorii din România. Ce poți face ca turist în aceste locuri

Manolică Anca / 04.01.2021, 10:33
Cele mai mari podgorii din România. Ce poți face ca turist în aceste locuri

România este una dintre puterile viticole mondiale, care are o tradiție de mai bine de 2.000 de ani în cultivarea viţei de vie. În prezent, suprafața cultivată măsoară aproximativ 190.000 de hectare, mai puțin decât în urmă cu 30 de ani. Iată cele mai mari podgorii din România pe care le poți vizita și unde poți degusta cele mai gustoase soiuri de vin.

Cele mai mari podgorii din România. Odobeşti

Podgoria Odobeşti se alfă pe raza localităţilor Boloteşti, Jariştea şi Odobeşti, întinzându-se pe aproximativ 7.000 hectare. Localitatea cu același nume este ea însăşi o destinaţie privilegiată pentru un turism tematic. Toamna poate fi văzut întreg procesul de producție al vinului și toate tradiţiile care s-au păstrat cu strictețe de-a lungul a secole.

Aceasta este una din cele mai renumite şi mai vechi podgorii româneşti, primele informații despre ea datând din secolul al XVII-lea. Galbena de Odobeşti este soiul de vin care a făcut cunoscută Vrancea în toată lumea și adorat de marii boieri pe timpuri. Însă, pentru faptul că este un soi pretenţios, vulnerabil la boli şi greu de întreţinut, producătorii viticoli început să renunțe încet, încet la Galbena de Odobeşti, astăzi mai fiind cultivată în doar câteva locuri.

Soiul de vin Galbena de Odobești
Soiul de vin Galbena de Odobești

Podgoria Panciu

Podgoria Panciu este și ea foarte cunoscută în ţară şi lume, fiind întinsă pe aproximativ 10.000 de hectare. Fiind avantajată de zona temperată, atât vinurile albe, cât şi cele roşii, au o aromă specială. Vinurile din Podgoria Panciu sunt catalogate drept vinuri cu un caracter vioi, fiind obținute atât din soiuri de struguri autohtoni, precum Plăvaie, Galbenă, Băbească Neagră, Fetească Albă şi Fetească Neagră, precum și din soiuri de struguri, cum ar fi Feteasca Regală, Rieslingul Italian, Aligoté, Sauvignon, Muscat Otonel, Pinot Noir şi Merlot, devenite la fel de renumite în podgorie.

În prezent, podgoria este profilată pe producerea vinurilor albe-seci, care sunt folosite şi pentru a obţine vinul spumant.

Podgoria Cotnari

Vinul de Cotnari este unul dintre cele mai vândute vinuri, iar acest secret stă în soiurile deosebite care se cultivă în podgoria de lângă Iaşi. Podgoria Cotnari datează de dinainte de anul 1450, cunoscând, de-a lungul anilor, atât succesul, cât și decăderea. Astăzi, este din nou pe culmea succesului, întinzându-se pe mai mult de 1750 de hectare.

Mare parte din producţia de vinuri pleacă la export, în Europa, dar şi în ţări precum SUA, Canada, Japonia, Rusia sau China. Pe lângă soiurile clasice, Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă, în podgorie se mai găsesc cultivate și 105 hectare cu Fetească Neagră şi 40 de hectare cu Busuioacă de Bohotin.

Podgoria Cotnari de lângă Iași
Podgoria Cotnari de lângă Iași

Cele mai mari podgorii din România. Murfatlar

Este o altă podgorie de renume din țară, întinzându-se pe aproape 3000 de hectare. Calitatea deosebită a licorii se datorează, în primul rând, condiţiilor de climă şi de sol ale regiunii. Aceasta este vestită pentru vinurile sale dulci şi demidulci. SoiuriLE albe precum Pinot Gris şi Chardonnay sau soiurile roşii Merlot şi Cabernet Sauvignon îşi iau dulceaţa din soare, acesta fiind extrem de generos în aceste părți.

La aceste soiuri se mai adaugă, în rândul celor albe, Muscatul Ottonel, Tămâioasa românească, Sauvignon, Riesling italian, Columna, iar în rândul celor roşii Pinot Noir şi Fetească Neagră. Gama este foarte variată, pofdgoria având vinuri de aproape toate felurile.

Podgoria Dealu Mare

Este este una dintre emblemele viticulturii româneşti, fiind renumită în special pentru soiurile roşii. Podgoria se întinde pe o suprafaţă compactă de 14.500 de hectare, fiind răsfăţată, la fel ca cea din Murfatlar, din plin de soare. Cele mai renumite soiuri de vinuri roșii de aici sunt Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir și Merlot. Nici soiurile de vinuri albe nu se lasă mai prejos, aici regăsindu-se Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc. Toae sunt produse în centrele viticole Boldeşti, Valea Călugăreasca, Urlaţi, Ceptura, Tohani, Breaza, Pietroasa, Merei și Zoreşti.

Specialiştii zonei spun că în Podgoria Dealul Mare soarele este prezent cu 14 zile mai mult decât în restul ţării, ceea ce îi oferă vinului un plus de aromă. Pentru a pune mai bine în valoare regiunea, autorităţile au demarat proiectul „Drumul Vinului“, o incursiune printre faimoasele podgorii ale judeţului, de-a lungul căruia lui se regăsesc conace, curţi domneşti sau mănăstiri. Acest proiect se întinde pe raza localităţilo Filipeştii de Târg, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântănele, Tohani, Gura Vadului și Călugăreni.

Degustare de vin în podgoria Dealu Mare
Degustare de vin în podgoria Dealu Mare

Cele mai mari podgorii din România. Târnave

Situată în judeţul Alba, podgoria Târnave este cea mai mare din Transilvania, întinzându-se pe aproape 3.000 de hectare, cuprinzând localitățile Blaj, Bălcaciu, Jidvei,  Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Şona, Crăciunelul de Jos, Cenade, Ohaba și Roşia de Secaş. Mai bine de jumătate din suprafaţă este deținută de cel mai mare producător din ţară în domeniu, Jidvei.

Soiurile cultivate aici sunt Feteasca regală, Riesling italian, Savignon Blanc, Muscat Ottonel, Feteasca albă, Traminer şi Chardonay, Pinot gris, Ezerfrut.