În țara noastră, ajutorul social reprezintă modul prin care statul român acordă un sprijin financiar celor care se află într-o situație economică precară și au dificultăți în a se întreține. Cu toate acestea, care sunt persoanele din România eligibile pentru ajutorul social? Ei bine, asta veți afla citind continuarea acestui articol.
În ceea ce privește ajutorul social în România, potrivit legislației în vigoare, acesta poate fi acordat atât persoanelor singure, cât și familiilor care au reședința în țara noastră. De asemenea, acest sprijin se acordă doar dacă venitul lunar al familiei sau a unei persoane singure este sub nivelul venitului minim garantat.
Cu toate acestea, pot solicita acest sprijin financiar și cei fără domiciliu sau reședință, care se află într-o situație economică dificilă. Aceștia trebuie să depună o declarație pe propria răspundere precum că nu au mai solicitat acest ajutor și de la alte primării. Totodată, cei care nu au o locuință, vor beneficia de ajutorul social doar pe perioada cât sunt luați în evidența serviciilor de asistență socială din localitatea în care locuiesc.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pentru a putea beneficia de ajutorul social de la stat, familiile și persoanele singure care au împlinit vârsta de 18 ani și care au un venit lunar sub nivelul minim garantat, trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Mai exact, pentru a primi acest sprijin financiar, aceștia nu trebuie să dețină următoarele:
Este important să menționăm faptul că, pentru a beneficia de ajutorul social, unul sau mai mulți membri majori ai familiei respective, care sunt apți de muncă și care nu urmează o formă de învățământ la zi, la solicitarea primarului, trebuie să presteze lunar unele lucrări de interes local. În cazul în care unul dintre aceștia își pierde capacitatea de muncă, această obligație îi revine altor membri ai familiei, cu acordul primarului.
De asemenea, beneficiarii de ajutor social sunt obligați să comunice în scris primarului orice modificare în ceea ce privește domiciliul, veniturile sau numărul de membri ai familiei, în termen de 15 zile de când s-a produs schimbarea respectivă.