Home » Când, unde, cum » Casa Poporului. Cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume. VIDEO

Casa Poporului. Cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume. VIDEO

Alexandru Cazacu / 15.07.2022, 16:57
Casa Poporului. Cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume. VIDEO

Doar două clădiri din lume sunt mai mari decât Casa Poporului și anume Shinsegae Centum City, (Coreea de Sud) și fabrica Boeing din Everett (Statele Unite ale Americii). Lucrările la Palatul Parlamentului au debutat la începutul anilor 1980, fiind finalizate abia în anul 1997. Haideți să vedem cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume. Ceaușescu a dorit ca România să aibă o construcția măreață.

Cum arată la interior Casa Poporului, a treia cea mai mare clădire din lume

În caz că nu știați, pentru a construi această impresionantă clădire, la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, a fost ras de pe fața pământului un întreg cartier. Mai exact, este vorba de cartierul Uranus, unde existau 40.000 de case, câteva biserici, instituții ale statului, dar și alte imobile cu valoare istorică.

Casa Poporului are 18 nivele, dintre care 9 sunt la suprafață, iar restul sub pământ. Având dimensiuni impresionante, 70% din clădire este nefolosită. După cum ne putem aștepta, întreținerea unei astfel de clădiri este extrem de scumpă, iar banii vin, bineînțeles, din buzunarul contribuabililor.

După Revoluție, Casa Poporul și-a schimbat denumirea în Palatul Parlamentului. Interiorul clădirii a fost inspirat din cel al Palatului Versailles, din capitala Franței. Pentru interior s-au utilizat două esențe de lemn foarte scump din Zair și India. În rest, materialele au fost procurate de pe plaiurile mioritice.

Casa Poporului. Cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume
Casa Poporului. Cum arată la interior a treia cea mai mare clădire din lume

Luxul din interiorul Palatului Parlamentului

Sala de Plen, locul de întrunire a parlamentarilor a fost renovată după 1990. Ei bine, la renovarea acesteia s-au folosit marmură verde. Ușile sunt din lemn de nuc, iar mobilierul tapițat cu piele naturală. În caz că nu știați, în interiorul Palatului Parlamentului puteți găsi un restaurant, o piscină și o saună.

Fără doar și poate, cea mai impresionantă încăpere din Casa Poporului este Sala de Plen a camerei deputaților. Aceasta este acoperită cu o cupolă superbă din sticlă mată de culoare verde și albastru. Alte săli ce merită menționate sunt: Sala Unirii, Sala CA Rosetti, Sala Take Ionescu, Sala Ion I. C. Brătianu, Sala A. I. Cuza, Sala Nicolae Iorga, Sala Nicolae Bălcescu sau Sala Drepturilor Omului. Dacă vi se par multe săli, trebuie să știți că Palatul Parlamentului are nu mai puțin de 5.100 de încăperi și 500 de toalete, conform celor de la webphoto.ro.

La parter se află și Muzeul Parlamentului cu diverse decorațiuni, documente istorice, statui ale personalităților politice și picturi primite de Nicolae Ceaușescu. Toate covoarele sunt lucrate manual, iar cel mai mare candelabru cântărește 5 tone, însă mai există încă 2.800 în afară de acesta.

Ce materiale au fost utilizate la construirea Casei Poporului

După cum am menționat și în rândurile anterioare, Casa Poporului a fost construită cu materiale aproape în întregime românești, printre care: 1 milion de metri cubi de marmură, 550.000 tone de ciment, 700.000 de tone de oțel, 2 milioane de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900.000 metri cubi esențe de lemn, 3.500 tone de cristal, 200.000 de metri cubi de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 metri pătrați de covoare și 3.500 metri pătrați de piele.

Pentru a vedea mai bine cum arată la interior Casa Poporului, puteți urmări videoclipul de mai jos.