Home » Din București » Buncărul antiatomic secret de sub Casa Poporului. Ce se găsește de fapt aici. Detalii nebănuite

Buncărul antiatomic secret de sub Casa Poporului. Ce se găsește de fapt aici. Detalii nebănuite

Manolică Anca / 14.03.2022, 10:54
Buncărul antiatomic secret de sub Casa Poporului. Ce se găsește de fapt aici. Detalii nebănuite

În caz de război, Bucureștiul are un buncăr antiatomic care oferă condiții de lux, chiar sub Casa Poporului. Acesta este locul în care președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar și ceilalți membri ai guvernului s-ar putea ascunde în caz de un eveniment nefericit și nedorit. Află mai multe detalii despre acest buncăr secret.

Buncărul antiatomic secret de sub Casa Poporului

După Revoluție, despre existența unui buncăr uriaș antiatomic care se află sub Palatul Parlamentului au vorbit tot felul de ofițeri de securitate. Au spus că acesta ar fi uriaș, comparabil cu un bloc cu trei niveluri, în care ar fi putut încăpea toată nomenclatura comunistă, cu familia Ceaușescu în frunte. Desigur, acesta a fost construit la ordinul fostului dictator.

Potrivit colonelului Mihai Bartoș, comandatul dispozitivului militar care a ridicat Casa Poporului, buncărul se află la 22 de metri sub piatra de temelie a gigantei construcții. Finalizat încă din 1990, acesta este dotat complet. Are apartemente dotate chiar și cu tacâmuri și lenjerie de pat, pompe de ventilație suedeze, un grup electrogen care îi asigură autonomia în caz de catastrofă. De asemenea, există o sală de comandă uriașă care ar trebui să fie conectată telefonic cu toate unitățile militare din România, în caz de război.

Chiar și în prezent buncărul secret este menținut funcțional, pregătit să adăpostească întregul guvern și președintele. Sunt asigurate în permanență rezerve de hrană și combustibil, în așa fel încât toate facilitățile (bucătărie, baie) să poată funcționa fără legătură cu exteriorul, potrivit DC News. Însă, prea multe detalii și informații despre acesta nu se știu, din simplul motiv că nu este al poporului.

Buncăr. Foto cu caracter ilustrativ
Buncăr. Foto cu caracter ilustrativ

Rețeaua de tuneluri leagă punctele strategice din Capitală

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu a dezvoltat o întreagă rețea de tuneluri sub Capitală. Aceasta leagă Casa Poporului de multe punctele strategice din Capitală, dar și de Cartierul Primăverii. Potrivit senatorului Marius Marinescu, buncărul antiatomic secret de sub Casa Poporului a fost construit după modelul buncărului central de la Berlin, urmând ca, în cazul nefericit al unui război, acesta să fie folosit ca centru de comandă.

De aici pornește o adevărată rețea de tuneluri subterane în patru direcții: spre Palatul Cotroceni, Ministerul Apărării Naționale (lângă Hotelul Marriot); stația de metrou Izvor și Cartierul Primăverii. De asemenea, această rețea ajunge și la clădirea Curții de Conturi a României și la Club Bazin.

Totodată, tunelul care pleacă spre Cartierul Primăverii se ramifică pe parcurs, în principal, către adăpostul antiatomic al clădirii Ministerului de Interne și către adăpostul clădirii Guvernului, din Piața Victoriei.

„Adăpostul de sub Palatul Parlamentului este conectat la diferite puncte de comandă din București. Există legături cu Ministerul Apărării, cu Palatul Cotroceni, cu Casa Presei. Așa-zisele tuneluri sunt practicabile cu mașina. Sunt asigurate și ecluze, din loc în loc, care pot să separe rețeaua”, a mai spus Mihai Bartoș, pentru aceeași sursă citată.

Soții Ceaușescu au pus piatra de temelie a Casei Poporului la 22 de metri de-asupra adăpostului antiatomic, în anul 1984.