Home » Life & Style » Timp liber » Unde duc de fapt tunelurile subterane secrete de sub București. Detalii mai puțin știute

Unde duc de fapt tunelurile subterane secrete de sub București. Detalii mai puțin știute

Alexandru Cazacu / 22.09.2021, 16:21
Unde duc de fapt tunelurile subterane secrete de sub București. Detalii mai puțin știute

De-a lungul vremii, mai multe legende au apărut în jurul tunelurilor secrete de sub București. Se pune despre acestea că ar fi răspândite pe sub toată Capitala. Cu toate acestea, o fi adevărate aceste lucruri? Haideți să vedem unde duc de fapt tunelurile subterane de sub București și la ce serveau acestea.

Unde duc de fapt tunelurile subterane secrete de sub București

După cum spuneam, până la Revoluția din decembrie 1989, circulau mai multe mituri despre tunelurile care ar fi răspândite peste tot sub București. Ei bine, toate aceste legende aveau să fie confirmate în acele zile de decembrie, când au apărut și primele informații concrete despre tunelurile care, majoritatea, îl deserveau pe Nicolae Ceaușescu.

Se pare că tunelurile de sub București ascundeau multe secrete în perioada în care România era condusă de soții Nicolae și Elena Ceaușescu. Cu toate acestea, în decembrie ’89, revoluționarii alături de militarii români au descoperit o imensă rețea de tuneluri. Acestea străbăteau întreg toată Capitala și legau cele două aeroporturi de fostul sediu al partidului comunist, al fostului comitet central și de Casa Poporului.

Catacombele de sub Casa Poporului

Cu toate că unele tuneluri au fost săpate cu mult înainte de regimul comunist, pe sub Capitală au fost săpate și unele tuneluri la ordinul fostului dictator. Se pare că acestea au fost făcute pentru a-i deservi doar lui Nicolae Ceaușescu și familiei sale. O rețea formată din nu mai puțin de opt tuneluri ar fi pornit de la Casa Poporului (actualul Palat al Parlamentului) și ar face legătura cu punctele-cheie ale Bucureștiului.

Ba chiar mai mult de atât, tot aici ar fi și două buncăre antiatomice proiectate în așa fel încât să poate rezista chiar și la un cutremur de 9 grade sau la două bombe atomice. Se spunea că unul dintre cele două buncăre ar avea legătură directă cu aeroportul Otopeni, adică un fel de metrou personal al fostului dictator comunist. Însă, acest lucru nu a fost confirmat nici până în zilele noastre.

Unde duc tunelurile subterane secrete de sub București
Unde duc tunelurile subterane secrete de sub București

Punctul de comandă ar fi fost la Palatul de primăvară a lui Ceaușescu

Se pare că în urma unor cercetări a ieșit la iveală faptul că prin tunelurile subterane se făcea legătura cu circa 80 de obiective din Capitală, printre care și Opera Română, Ateneul Român, ASE sau Casa Enescu. Toate aceste ramificații ar fi avut ca punct de comandă buncărul central de la reședința Ceaușeștilor din Palatul Primăverii.

Se spune că Ceaușescu ar fi putut ajunge din acest buncăr, tot printr-un tunel secret, foarte rapid într-o anumită locație de pe malul Lacului Herăstrău. În acel loc, îl aștepta o șalupă. Aceasta era pregătită în orice moment să-l transporte pe fostul dictator și pe familia acestuia pe celălalt mal, de unde trebuiau să fie preluați de o mașină care să-i ducă până la aerodromul Clinceni. Pe de altă parte, dacă  Nicolae Ceaușescu se afla la fostul sediu al Comitetului Central, prin tunelurile secrete el ar fi putut să ajungă în aproape orice zonă de la periferia orașului.