Home » Când, unde, cum » Câte arme nucleare există în lume, unde și cum sunt păstrate. Cine le deține

Câte arme nucleare există în lume, unde și cum sunt păstrate. Cine le deține

Manolică Anca / 21.04.2022, 13:17
Câte arme nucleare există în lume, unde și cum sunt păstrate. Cine le deține

Ca armă de distrugere în masă, focoasele nucleare fac parte din arsenalul de apărare al unor țări din lume. Iar de când Rusia a invadat Ucraina, amenințarea cu utilizarea acestor arme a crescut considerabil. Așadar, când Putin a spus că armele nucleare ale țării sale sunt în stare de „alertă maximă”, ce a vrut să spună? De asemenea, câte arme nucleare există, cine le deține și cât de puternice sunt acestea? Află în rândurile de mai jos.

Câte arme nucleare există în lume

Potrivit statia.com, în ianuarie 2021 existau aproximativ 13.080 de focoase nucleare la nivel mondial, iar aproape 90% dintre acestea aparțin la două țări: Statele Unite și Rusia. Celelalte state nucleare de pe listă sunt China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan și Marea Britanie.

Chiar dacă numărul de arme nucleare la nivel mondial a scăzut de la Războiul Rece încoace, tot aceleași două țări dețin majoritatea acestora. Cu toate acestea, estimările se bazează doar pe informații disponibile public. Ar putea exista mult mai multe pe care statele nu le-au dezvăluit.

SUA și Rusia dețin cele mai multe

De la sfârșitul Războiului Rece, atât SUA, cât și Rusia și-au redus arsenalele nucleare respective, iar stocurile lor nucleare sunt mult mai mici decât erau la apogeu. În 1967, Statele Unite dețineau 31.225 de arme nucleare, potrivit scientificamerican.com.

La momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, în 1991, aproximativ „35.000 de arme nucleare au rămas în mii de locații pe o vastă masă continentală eurasiatică care se întindea pe unsprezece fuse orare”, potrivit unui raport al Harvard Kennedy School, scris de Graham Allison, analist de securitate națională la această școală.

În prezent, Rusia afirmă că deține 6.257 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite recunosc că au 5.550, potrivit unei fișe informative publicate în ianuarie de Arms Control Association. Cu toate acestea, reducerea drastică „se datorează în principal faptului că au dezmembrat focoase nucleare scoase din uz”, a declarat pentru Live Science Sara Medi Jones, militantă la Campaign for Nuclear Disarmament (CND).

„Deși este dificil de știut cu exactitate cum se schimbă arsenalele nucleare, evaluăm că China, India, Coreea de Nord, Pakistan și Marea Britanie, precum și, posibil, Rusia, toate își măresc numărul de arme nucleare din stocurile lor militare”, a declarat Matt Korda, cercetător asociat senior și manager de proiect în Proiectul de informare nucleară de la Federația Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists).

Numărul de focoase nucleare la nivel mondial în ianuarie 2021 / Foto: captură statista.com
Numărul de focoase nucleare la nivel mondial în ianuarie 2021 / Foto: captură statista.com

Cât de puternice sunt aceste arme nucleare

Ogivele nucleare sunt arme de distrugere în masă, capabile să radă de pe fața pământului orașe întregi și să ucidă milioane de oameni. De asemenea, acestea au efecte enorme și de lungă durată asupra mediului și a generațiilor viitoare, din cauza contaminării radioactive care își face simțită prezența la ani de zile după explozie. Ele au fost folosite o singură dată de Statele Unite în 1945, la Hiroshima și Nagasaki, spre finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Armele nucleare variază în ceea ce privește puterea lor de distrugere. În arsenalul nuclear actual al Statelor Unite, cea mai puternică bombă este B83, care are o putere maximă de 1,2 megatone, ceea ce o face de 60 de ori mai puternică decât bomba lansată asupra orașului Nagasaki, Japonia, în 1945. Potrivit Arhivei Armelor Nucleare, 650 de B83 sunt în „serviciu activ”.