Home » Când, unde, cum » Câte calorii are un covrig. Detaliul pe care puțini îl cunosc

Câte calorii are un covrig. Detaliul pe care puțini îl cunosc

Alexandru Cazacu / 18.05.2022, 09:39
Câte calorii are un covrig. Detaliul pe care puțini îl cunosc

Covrigul este de obicei preparat din făină de grâu și alte câteva ingrediente, cum ar fi drojdie, zahăr, sare, apă și ulei. Aceste gustări au devenit foarte populare în întreaga lume și, deși vin în multe forme și dimensiuni, în mod tradițional au forma unui nod răsucit. Dar câte calorii are un covrig? Răspunsul la această întrebare îl veți afla în rândurile de mai jos.

Câte calorii are un covrig

Am putea crede că aceste minunate gustări sunt făcute doar din făină, apă și sare. În această situație, un covrig de 100 g ar putea avea aproximativ 300 de calorii. Ei bine, acest lucru nu este tocmai adevărat. În majoritatea rețetelor de covrigi se folosesc și alte ingrediente, printre care și grăsimi și zahăr.

În cadrul unei postări pe Facebook, un inginer ce a pus bazele unui program de nutriție a dezvăluit câte calorii au covrigii. Se pare că unele covrigării folosesc în rețetele lor făină, zahăr, margarină cu 80% grăsime și vreo trei tipuri de amelioratori. În acest caz, la aproximativ 105 grame, un covrig ar avea în jur de 550 – 600 kcal, scrie nutriționistul Valentin Bunea pe pagina sa de Facebook.

„Nu vă spun din cărți. Am avut 6 covrigării în trecut și am fost personal cu covrigii la laboratorul de analize. La aprox. 105 grame, covrigii aveau în jur de 550-600kcal. Mă puteți crede pe cuvânt sau vă puteți îmbăta cu apă rece că rețeta de covrigi conține doar apă, făină și sare”, i-ar fi spus o cunoștință inginerului.

Curiozități despre covrigi

În jurul anului 610 e.n., în timp ce cocea pâine, un călugăr italian a decis să își motiveze elevii distrași la catehism. A întins frânghii de aluat, le-a răsucit ca să semene cu mâinile încrucișate pe piept în rugăciune și le-a copt. Călugărul și-a botezat gustările „pretiola”, latină pentru „mică recompensă”.

Părinții care au gustat din preparatele copiilor din acea clasă le-au denumit „brachiola” sau „brațe mici”. De acolo frânghiile de aluat copt și răsucit s-au răspândit în Germania, unde au fost făcute cu făină, malț, sare, drojdie, apă și grăsime.

Câte calorii are un covrig
Câte calorii are un covrig

Covrigeii fac parte din tradițiile de nuntă elvețiene încă din secolul al XVI-lea. Mirii și mireasa rupeau un covrig, își puneau o dorință și mâncau fiecare jumătate pentru a simboliza unirea lor.

Covrigii își obțin aroma și strălucirea caracteristică prin înmuierea aluatului timp de aproximativ 30 până la 60 de secunde în hidroxid de sodiu, înainte de a fi copți.

O teorie care explică cum au apărut covrigeii tari vorbește despre un ucenic brutar din secolul al XVII-lea din Pennsylvania. Acesta a adormit accidental în timp ce își cocea covrigii. Astfel, covrigii moi au ajuns să fie copți în exces și au devenit crocanți. Maestrul brutar a cruțat slujba ucenicului său pentru că, după doar o singură mușcătură, i-au plăcut enorm de mult.

Actualul deținător al recordului mondial Guinness pentru cel mai mare covrig este „Pilsener, Industrias La Constancia” (Pilsner din El Salvador). În octombrie 2015, angajații companiei au copt un covrig masiv care măsura 8,93 metri lungime și 4 metri lățime. Acesta cântărea nu mai puțin de 783,81 kilograme.