Home » Când, unde, cum » Câte sosii avea Stalin. Ieșea foarte rar în public, preferând să trimită o sosie. Povestea celui care îl înlocuia pe cunoscutul dictator

Câte sosii avea Stalin. Ieșea foarte rar în public, preferând să trimită o sosie. Povestea celui care îl înlocuia pe cunoscutul dictator

Alexandru Cazacu / 05.03.2022, 13:08
Câte sosii avea Stalin. Ieșea foarte rar în public, preferând să trimită o sosie. Povestea celui care îl înlocuia pe cunoscutul dictator

Fără îndoială, Iosif Vissarionovici Stalin a rămas un nume greu în istoria universală. Creând un cult al personalității, dictatorul sovietic a ucis milioane de oameni. Așadar, temându-se să nu fie asasinat la aparițiile publice, el folosea dubluri. Se pare că dictatorul ieșea foarte rar în public. Află în continuarea articolului câte sosii avea Stalin.

Câte sosii avea Stalin. Dictatorul ieșea foarte rar în public

Se spune că Stalin ar fi avut patru sosii. Cu toate acestea, până în prezent, sunt cunoscute doar identitățile a doi bărbați pe care dictatorul rus i-ar fi folosit ca dubluri de-a lungul timpului. Mai exact, unul dintre cei doi a fost un bărbat numit Rashid, iar celălalt era Felix Dadaev, un dansator și magician rus.

În urmă cu aproape 14 ani, după ce guvernul rus i-a acordat permisiunea, Felix Dadaev și-a făcut publică povestea. În 2008, fosta sosie a lui Stalin mărturisea pentru o publicație din Rusia că numele său real este Gazavat. Numele Felix îl luase în timpul războiului, în memoria unui tovarăș de arme care i-a murit în brațe.

Povestea bărbatului care îl înlocuia pe Stalin la aparițiile publice

Gazavat s-a născut într-un sat montan din Daghestan, în anul 1926. Încă de la o vârstă fragedă, el a lucrat ca păstor. Ulterior, familia sa s-a mutat Groznîi, unde tânărul Gazi a început să ia lecții de dans. Câțiva ani mai târziu, el s-a mutat împreună cu familia în Ucraina, fiind dansator pentru ansamblul „Lezginka”. În timpul războiului, faima acestuia s-a răspândit, numele său ajungând și la urechile generalilor.

Pe câmpul de luptă, Gazi a fost un militar dedicat, participând la mai multe misiuni de recunoaștere, după cum povestea chiar el în interviul din 2008. Se pare că datorită informațiilor sale, forțele rusești au reușit să izoleze trupele nemților, aruncând un pod în aer. Gazavat ar fi fot atunci decorat.

După ce în 1942 a fost rănit grav și transportat la spital, dansatorul a fost recrutat de NKVD. Declarat decedat și dus la Moscova, el avea intre ulterior în pielea lui Stalin, chiar dacă între el și dictator era o diferență de 45 de ani.

„Îndurasem atât de multă suferință, încât păream mult mai bătrân decât eram de fapt. Am devenit adult prea devreme”, spunea Dadaev, în cadrul aceluiași interviu.

Câte sosii avea Stalin. Dictatorul ieșea foarte rar în public
Câte sosii avea Stalin. Dictatorul ieșea foarte rar în public (Dadaev în partea stângă)

Misiunea sosiei lui Stalin în Italia

O misiune foarte complicată a lui Dadaev a avut loc în 1945. El trebuie să călătorească la Ialta, la conferința la care au participat liderii SUA, a Marii Britanii și a U.R.S.S. Călătoria anunțată a fost a lui Dadaev, iar Stalin călătorise în secret.

„Eram o momeală pentru a atrage atenția serviciilor secrete străine. Stalin era deja în Ialta. Dar nu a funcționat. Două încercări de asasinare a adevăratului Stalin au avut loc la Ialta. Serviciile noastre au dat greș. Eu mă întorsesem deja în Moscova. Șapte ofițeri de rang înalt și-au pierdut posturile. Au fost norocoși că au pierdut doar atât”, explica Dadaev la vremea respectivă, potrivit Daily Mail.

Despre Rashid, o altă dublură a dictatorului, se știe că a fost și el recrutat de NKVD. Se spune că acesta semăna perfect cu dictatorul. Rashid s-a pregătit vreme de doi ani până să devină sosia lui Stalin. Ba chiar mai mult de atât, cicatricile de pe fața celor doi erau aproape identice.