Home » Când, unde, cum » Câte teritorii are America și ce suprafață ocupă de fapt

Câte teritorii are America și ce suprafață ocupă de fapt

Manolică Anca / 28.04.2022, 10:20
Câte teritorii are America și ce suprafață ocupă de fapt

Statele Unite ale Americii nu sunt doar un gigant economic și politic pe scena mondială, ci și una dintre cele mai mari suprafețe de teren din lume. În total, SUA se întinde pe o suprafață de 3,8 milioane de mile pătrate (9,8 milioane de km²), ceea ce o face a treia țară ca mărime din lume. Chiar și fără a lua în calcul Alaska și Hawaii, în toată masa sa de uscat pot încăpea până la 30 de țări europene. Hai să vedem și ce alte teritorii deține, pe lângă cele 50 de state.

Care sunt teritoriile Americii

Statele Unite ale Americii sunt compuse din 50 de state, plus Districtul Columbia, în care se află capitala SUA, Washington. Cu toate acestea,  țara are jurisdicție și asupra altor locuri care nu fac parte din niciun stat sau din Districtul Columbia. Acestea sunt cunoscute sub numele de teritoriile SUA și se află în Marea Caraibelor și în Oceanul Pacific.

Unele dintre aceste teritorii au populații permanente, în timp ce altele nu. Multe dintre statele care alcătuiesc în prezent Statele Unite au avut cândva statutul pe care îl au teritoriile americane de astăzi.

Teritoriile încorporate/neîncorporate, Teritoriile organizate/neorganizate

Potrivit worldatlas.com, teritoriile sunt definite ca fiind fie constituite, fie neîncorporate. De fapt, doar un singur teritoriu, Atolul Palmyra, este considerat un teritoriu încorporat, ceea ce înseamnă că în acest teritoriu se aplică integral Constituția SUA. În celelalte se aplică doar anumite părți. De exemplu, teritoriile neîncorporate nu au dreptul la o reprezentare deplină în Congresul SUA.

Teritoriile se disting, de asemenea, prin faptul că sunt organizate sau neorganizate. Toate teritoriile cu populație permanentă, cu excepția Samoa Americană, sunt organizate, ceea ce înseamnă că guvernul SUA a acordat acestor teritorii propriile guverne cu autonomie limitată. Toate teritoriile SUA fără populație permanentă sunt considerate neorganizate.

Teritoriile SUA

Puerto Rico

Suprafața totală: 3.424 mile pătrate (8.868 km pătrați)
Populație: 2.829.148 locuitori
Capitala: Puerto Rico: San Juan
Cel mai mare oraș/oraș: San Juan

Puerto Rico este cel mai populat teritoriu al SUA, o insulă din Marea Caraibelor, situată la est de Republica Dominicană. Acesta a fost o colonie spaniolă, dar în timpul Războiului hispano-american din 1898, SUA a confiscat insula, iar de atunci aceasta se află sub jurisdicția SUA.

Populația din Puerto Rico este foarte diversă, datorită unei istorii de cucerire și a efectelor comerțului cu sclavi. Marea majoritate a portoricanilor aderă la romano-catolicism, iar spaniola și engleza sunt ambele limbi oficiale ale teritoriului.

Puerto Rico
Puerto Rico

Guam

Suprafața totală: 217 mile pătrate (561 km pătrați)
Populație: 169,387
Capitala: Guam: Hagåtña
Cel mai mare oraș/oraș: Dededo

Guam este o insulă din nordul Oceanului Pacific, unde locuiesc peste 168.700 de persoane. Cel mai mare grup etnic de pe insulă este reprezentat de locuitorii nativi ai acesteia, Chamorro. Există, de asemenea, o populație numeroasă de origine filipineză. Majoritatea celorlalți locuitori ai insulei sunt de origine etnică mixtă.

Ca și Puerto Rico, Guam a fost în posesie spaniolă până când a fost cedată SUA după războiul hispano-american din 1898. După cel de-al Doilea Război Mondial, Guam a devenit o importantă instalație militară. În afară de activitatea militară, turismul este principala industrie a teritoriului.

Guam are, de asemenea, distincția de a fi primul teritoriu american care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, în urma unei hotărâri judecătorești din 2015.

Insulele Virgine Americane

Suprafața totală: 135 mile pătrate (350 km pătrați)
Populație: 104,361
Capitala: Insulele Virgine: Charlotte Amalie
Cel mai mare oraș/oraș: St Croix

Un alt teritoriu american din Caraibe, pe care SUA l-a cumpărat de la Danemarca în 1917. La est de Insulele Virgine Americane se află Insulele Virgine Britanice, iar Puerto Rico se află la aproximativ 40 de mile (64 km) spre vest. Principalele insule ale acestui teritoriu american sunt St. Croix, St. John și St. Thomas.

Insulele Mariane de Nord

Suprafața totală: 176,5 mile pătrate (457,1 km pătrați)
Populație: 57,701
Capitală: Insulele Mariane: Saipan
Cel mai mare oraș/oraș: Saipan

La nord de Guam se află un alt teritoriu american din Oceanul Pacific, Insulele Mariane de Nord. Teritoriul este format din 22 de insule și insulițe și este un commonwealth autonom. Singurul alt astfel de teritoriu asociat cu SUA este Puerto Rico.

În aceste insule locuiesc peste 57.500 de persoane, multe dintre ele locuitori indigeni de origine microneziană. La fel ca alte teritorii insulare ale SUA, turismul este principalul motor al economiei din Insulele Marianelor de Nord.

Samoa Americană

Suprafața totală: 77 mile pătrate (200 km pătrați)
Populație: 55,140
Capitală: Samoa Samoa: Pago Pago Pago
Cel mai mare oraș/oraș: Pago Pago Pago

Samoa Americană este situată într-o parte îndepărtată a Pacificului de Sud, cunoscută sub numele de Polinezia. Teritoriul este format din șase insule și este mărginit imediat la vest de țara independentă Samoa.

Spre deosebire de alte teritorii americane cu populație permanentă, Samoa Americană este un teritoriu neorganizat, ceea ce înseamnă că Congresul SUA nu a adoptat niciodată un act organic care să stabilească în mod oficial un guvern autonom în acest teritoriu. În 1951, Departamentul de Interne al SUA a primit autoritatea de a administra Samoa Americană, iar în 1967, teritoriului i s-a permis să își scrie propria constituție. Prin urmare, teritoriul dispune de un anumit grad de autonomie guvernamentală.

Marea majoritate a populației din Samoa Americană este de origine nativă samoană. Ei sunt cetățeni americani, astfel încât pot intra și locui în țară, dar nu au cetățenie.

Atolul Midway

Suprafața totală: 2,4 mile pătrate (6,2 km pătrați)
Populația: 40

Atolul Midway se află în partea centrală a Oceanului Pacific, la 2.100 km nord-vest de capitala statului Hawaii. Poate unora Midway le sună cunoscut, pentru că acesta este și numele unei bătălii importante din cel de-al Doilea Război Mondial, Bătălia de la Midway, care a avut loc între 3 și 6 iunie, la nord-vest de teritoriu.

Istoricii atribuie victoria americană asupra forțelor japoneze în această bătălie fiind punctul de cotitură al războiului din Pacific. În prezent, atolul Midway este un refugiu protejat al vieții sălbatice. Există o populație foarte mică pe atol, dar nu are locuitori indigeni.

Atolul Midway
Atolul Midway

Atolul Palmyra

Suprafața totală: 4,6 mile pătrate (11,9 km pătrați)
Populație: 20 de locuitori (fără locuitori permanenți)

Atolul Palmyra face parte din lanțul de insule vulcanice cunoscut sub numele de Insulele Liniei de Nord și este situat la aproximativ 1.000 de mile sud-vest de Honolulu. Atolul este numit după prima navă americană care a ajuns acolo în 1802.

Cândva producător de copra și sediu al unor piste de aterizare americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Atolul Palmyra este acum un Refugiu Național al vieții sălbatice al SUA și face parte, de asemenea, din Pacific Remote Islands Marine National Monument.

Insula Baker

Suprafața totală: 0,6 mile pătrate (1,5 km pătrați)

Insula Baker este un atol situat în Pacificul de Sud. A fost revendicat de SUA în 1857 și de atunci se află sub suveranitatea americană. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a fost construită o bază aeriană.

În prezent, insula Baker este un refugiu național al SUA pentru animale sălbatice și găzduiește broaște țestoase marine pe cale de dispariție. Nu există locuitori permanenți.

Insula Howland

Suprafața totală: 0,6 mile pătrate (1,6 km pătrați)

La fel ca și insula Baker, aceasta a fost revendicată de SUA în 1857. Cele două sunt de fapt relativ apropiate una de cealaltă și ambele au găzduit cândva depozite de guano, dar acestea au fost epuizate în secolul al XIX-lea. Insula Howland a servit cândva drept escală pentru avioanele care călătoreau între Hawaii și Australia.

Astăzi, la fel ca și Atolul Palmyra și Insula Baker, Insula Howland este un Refugiu Național al Naturii din SUA și face parte din Monumentul Național Marin al Insulelor îndepărtate din Pacific.

Insula Jarvis

Suprafața totală: 1,6 mile pătrate (4,1 km pătrați)

Este situată în Pacificul de Sud, chiar la sud-vest de mica țară cunoscută sub numele de Kiribati. La fel ca Atolul Palmyra, Insula Baker și Insula Howland, Insula Jarvis a fost exploatată în trecut pentru depozitele sale de guano.

Insula găzduiește o terasă submarină, care se întinde până la 1 km (0,62 mile) în larg. Este, de asemenea, un Refugiu național al vieții sălbatice al SUA și face parte din Monumentul național marin al insulelor îndepărtate din Pacific.

Atolul Johnston

Atolul Johnston este cel mai apropiat de principalele insule hawaiiene, la aproximativ 1.330 km (825 mile) la sud-vest de Honolulu. O parte din Atolul Johnston este de fapt artificială. Mai exact, două din cele patru recife ale insulei au fost create artificial prin dragare.

Atolul Johnston
Atolul Johnston

Reciful Kingman

Suprafața totală: 0,01 mile pătrate (0,03 km pătrați)

Reciful Kingman este situat la nord-vest de națiunea Kiribati, relativ aproape de Insula Jarvis. Insula a fost anexată în mod oficial de către SUA în 1922 și transformată în rezervație navală 12 ani mai târziu. Astăzi este Refugiu Național al Vieții Sălbatice al SUA.

Insula Wake

Suprafața totală: 2,5 mile pătrate (6,5 km pătrați)

Insula Wake este situată în partea centrală a Oceanului Pacific, la aproximativ 2.300 de mile vest de Honolulu. Teritoriul este alcătuit din trei insulițe de corali care înconjoară o lagună, care este, de asemenea, craterul unui vulcan. Statele Unite au revendicat teritoriul în 1899, iar în 1934, Insula Wake a fost plasată sub jurisdicția Marinei americane.

Insula Navassa

Suprafața totală: 5,4 km pătrați (2,1 mile pătrate)

Insula Navassa este o insulă din Caraibe situată în apropierea coastei de vest a statului Haiti. Statele Unite au preluat controlul asupra insulei în 1857 și au exploatat fosfatiul de acolo până la sfârșitul secolului. În 1999, Insula Navassa a fost transformată în refugiu pentru animale sălbatice.