Home » Când, unde, cum » Câte zile după Bobotează nu se spală. Cele mai importante tradiții, superstiții și recomandări de la preoți

Câte zile după Bobotează nu se spală. Cele mai importante tradiții, superstiții și recomandări de la preoți

Manolică Anca / 06.01.2022, 15:21
Câte zile după Bobotează nu se spală. Cele mai importante tradiții, superstiții și recomandări de la preoți

În fiecare an, în ziua de 6 ianuarie, creștinii din toate colțurile lumii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. La fel ca în cazul tuturor sărbătorilor importante, și în cazul acesteia există o mulțime de tradiții și superstiții pe care oamenii le respectă. Una dintre ele face referire la spălatul rufelor. Află câte zile după Bobotează nu se spală și de ce.

6 ianuarie –  Boboteaza sau Botezul Domnului

Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante și ne reamintește de faptele petrecute la apa Iordanului, când Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de Sfântul Ioan Botezătorul. Drept pentru care este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar creștinii o respectă cu sfințenie.

În amintirea acestui mare eveniment religios, în fiecare an, pe 6 ianuarie, de Bobotează, preoții din bisericile ortodoxe sfințesc apele, la slujba de Agheasmă Mare. Cum este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și se spune că în această zi se sfințesc apele, este interzis să se spele rufe sau să se desfășoare alte activități în gospodărie. Credincioșii ar trebui să dedice această zi odihnei și rugăciunii.

Câte zile după Bobotează nu se spală

Când vine vorba despre ziua de Bobotează, există o credință veche care spune că nu doar pe 6 ianuarie nu se spală și mai multe zile la rând. Ei bine, potrivit acesteia, nu se splă rufe nici în următoarele 8 zile. Este o supersiție care a luat naștere în zonele rurale și s-a transmis din generație în generație, chiar și în zilele noastre fiind încă respectată de mulți credincioși.

Deși se spune că nu este bine să se spele rufe 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu a interzis lucrul acesta. Preoții atrag atenția asupra faptului că apă sfințită este doar cea peste care se pogoară Sfântul Duh în timpul liturghiei.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie, despre regulile Bobotezei: „În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost invitat la un post de radio local unde a vorbit despre importanța sărbătorii de Bobotează, dar și despre câte zile după nu se spală. Acesta a explicat că până pe 14 ianuarie, când se termină praznicul Bobotezei, credincioșii nu ar trebui să spele rufe, „din respect faţă de apa sfinţită”.

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, la emisiunea Dialog duhovnicesc, de la Radio Dobrogea.

Mai mult, acesta a subliniat că în perioada „neputinței lunare”, femeile nu pot lua agheasmă, anafură, iar apa sfințită o pot bea abia după trei zile de la terminarea perioadei.

„Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, agheasmă mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute sfintele icoane, să nu ia agheasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai spus acesta.