Home » Life & Style » Motivul pentru care se aruncă de Bobotează crucea în apă. Ce se spune despre recuperatorul ei

Motivul pentru care se aruncă de Bobotează crucea în apă. Ce se spune despre recuperatorul ei

Manolică Anca / 06.01.2022, 10:15
Motivul pentru care se aruncă de Bobotează crucea în apă. Ce se spune despre recuperatorul ei

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează? Este un obicei pe care suntem obișnuiți să îl vedem, an de an. Captivați de spectacolul făcut de curajoșii care se aruncă în apele reci, uneori înghețate, ale lunii ianuarie, mulți au uitat care este adevărata semnificație a uneia dintre cele mai vechi tradiții din creștinism. Află mai multe din rândurile de mai jos.

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează

Boboteaza face parte din cele 12 sărbători creștine importante și ne reamintește de faptele petrecute la apa Iordanului, când Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, de Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, în ziua de 6 ianuarie preoții și credincioșii merg pe malul unei ape unde va avea loc sfințirea acesteia, adică slujba de Agheasmă Mare.

Și din timpuri mai vechi a rămas obiceiul conform căruia, după această slujbă de Bobotează, se aruncă crucea în apă. Apoi, cei mai curajoși bărbați se aruncă fără ezitare după ea, într-o întrecere pentru a fi cel care o aduce la mal. Este una dintre cele mai vechi și interesante tradiții ale creștinilor care, din păcate, se mai respectă în doar câteva țări, în special în cele ortodoxe.

„Aceasta este o rânduială străveche, ţinută acum doar în ţările ortodoxe (..) Semnifică, în primul rând, intrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfinţeşte cu propriul Său trup. Apa fiind seva universului şi a tuturor elementelor cosmice, întregul univers primeşte sfinţirea.”, transmite Episcopul Macarie într-un comunicat al Episcopiei Europei de Nord, potrivit Adevărul.

Sfințirea apei de Bobotează
Sfințirea apei de Bobotează

 Ce se spune despre recuperatorul ei

Se spune că cel care reușește să găsească crucea şi să o aducă la mal va fi binecuvântat în acel an în tot ceea ce va face. În trecut, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu daruri alese. Dincolo de acest aspect, slujitorii Domnului aruncarea crucii în apă are şi o semnificaţie teologică.

Acest gest este regăsit și în Vechiul Testament, atunci când Moise a aruncat un lemn în apa sărată, iar aceasta s-a transformat în apă potabilă, din care a băut mai apoi poporul aflat în pustie. Scoaterea rapidă din apă a crucii aruncate de preot poate reprezenta, potrivit Preasfinţitului Macarie, şi lipsa de păcat a Mântuitorului Iisus care a ieşit „îndată” din apele Iordanului.

„Lemnul prefigurează Crucea, iar apa sărată semnifică firea omenească, spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Aşadar, aruncând, de Bobotează, Crucea în apele „murdărite„ şi „sărate” de păcatele noastre, pe de o parte, le înnoim şi le împrospătăm, făcând, astfel, ca întreaga Creaţie, afectată, după cum ştim de la Sfântul Apostol Pavel, de starea noastră căzută, să participe la acest har înnoitor al energiilor dumnezeieşti.”, mai spune Episcopul Macarie.

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează. O altă semnificaţie a acestui obicei este aruncarea păcatului din sufletele noastre şi curăţirea omului. Preasfinţitul Macarie spune că atunci când Iisus s-a botezat, a spălat firea omenească de răutatea păcatelor. De aceea, în unele icoane care ilustrează Botezul, este reprezentat, în adâncul Iordanului, diavolul înfrânt de Mântuitor.