Home » Cum să faci orice » Cât timp se bea agheasma mare și în ce situații poate fi folosită de fapt

Cât timp se bea agheasma mare și în ce situații poate fi folosită de fapt

Alexandru Cazacu / 05.01.2022, 16:46
Cât timp se bea agheasma mare și în ce situații poate fi folosită de fapt

În fiecare an, la data de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Boboteaza, sărbătoarea care amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în apele râului Iordan și a primit botezul. După Sfânta Liturghie, preoții țin o slujbă specială în care se sfințește apa, care devine agheasma mare. Haideți să vedem cât timp se bea agheasma mare și în ce situații poate fi folosită.

Cât timp se bea agheasma mare și când poate fi folosită

Termenul de „agheasmă” este utilizat atât pentru apa sfințită, cât și pentru slujba care se ține pentru sfințirea acesteia. Ei bine, după cum spuneam, agheasma de la Bobotează se numește agheasma mare, pentru că are o putere deosebită și mai mare decât cea a aghesmei mici, purtând în sine darurile dumnezeiești ale Sfântului Duh.

Vreme de opt zile de la Bobotează (până pe 14 ianuarie), creștinii ortodocși beau agheasmă mare. Aceasta se gustă dimineața pe nemâncate, după care se rostește o rugăciune. Doar în aceste opt zile se poate lua agheasmă mare fără post și spovedanie. După această perioadă, apa sfințită la Bobotează se păstrează într-un recipient curat și la loc de cinste, lângă icoană.

După 14 ianuarie, din agheasma mare se va mai lua doar în zilele cu sărbători mari, după spovedanie, dar și în zilele de post. Chiar și în cazul în care preotul oprește un credincios de la împărtășanie, el poate bea agheasmă și lua anafură, însă tot de fiecare dată în această ordine, potrivit clickpentrufemei.ro.

Cât timp se bea agheasma mare după Bobotează
Cât timp se bea agheasma mare după Bobotează

Puterile miraculoase ale apei sfințite la Bobotează

Se crede că agheasma mare este făcătoare de minuni, iar oamenii bolnavii se pot vindeca dacă beau din această apă sfințită. De asemenea, despre agheasma de la Bobotează se mai spune că poate alunga patimile și dezleagă păcatele, fiind foarte bună în cazul celor care suferă din cauza diferitelor dependențe.

Totodată, cu agheasmă mare credincioșii își pot stropi casa, animalele, ogoarele, viile și livezile, pentru că astfel vor fi protejate de lucrările necurate. Însă aceste lucruri se fac doar de Bobotează sau periodic.

Ce diferență este diferența între Bobotează și Taina Botezului

Botezul Domnului (Boboteaza) este ziua în care Mântuitorul a fost botezat în Iordan, la împlinirea vârstei de 30 de ani. Totodată, Botezul Domnului reprezintă și ziua în care Iisus și-a început viața publică.

Sărbătoarea este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii. Mai precis, Fiul este botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, Spiritul Sfânt în chip de porumbel se coboară asupra Mântuitorului, iar Dumnezeu Tatăl Ceresc Îl declară ca fiind Fiul său.

Pe de altă parte, Taina Botezului este ritualul prin care un copil intră în rândul creștinilor. De asemenea, Botezul este una dintre cele șapte taine și nu se săvârșește într-o zi anume. Cu toate acestea, Taina Sfântului Botez are loc, de obicei, la opt zile după nașterea pruncului sau în oricare altă zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei, preotul scufundă copilul în apa sfințită, iar pruncului îi sunt spălate păcatele, intrând într-o nouă viață.