Home » Cum să faci orice » Agheasmă sau agheazmă? Cum se scrie corect

Agheasmă sau agheazmă? Cum se scrie corect

Alexandru Cazacu / 05.01.2022, 15:16
Agheasmă sau agheazmă? Cum se scrie corect

Cel mai probabil, majoritatea românilor au auzit frecvent unele persoane care denumeau apa sfințită în diferite moduri, iar printre cele mai des întâlnite sunt formele agheasmă, agheazmă, aghiazmă. Cu toate acestea, care este forma corectă agheasmă sau agheazmă? Ei bine acest lucru îl veți afla în articolul de mai jos.

Cum se scrie corect: agheasmă sau agheazmă?

Cu siguranță, toți românii știu ce este apa sfințită, însă nu toată lumea cunoaște forma corectă a termenului sinonim pentru aceasta. Dacă și tu te afli printre aceste persoane, trebuie să știi că potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), dintre variantele menționate mai sus, doar o singură formă este corectă, iar aceasta este „agheasmă”.

Conform dexonline.ro, pentru apă sfințită se mai poate folosi și termenul aghiasmă. Potrivit precizărilor oferite de acest site, mai sunt acceptate și arhaisme. Spre exemplu, în Muntenia se rostește aiasmă, iar în Banat iasmă.

Cuvântul provine din limba slavonă (agiazma) sau din limba neogreacă (Αγιασμα – agiásma) și denumește atât apa sfințită de preoți, cât și slujba religioasă care se ține pentru sfințirea apei. În vremurile trecute, apei sfințite i se mai spunea aiasmă, aiazmă sau iasmă, însă toate aceste forme sunt specifice limbajului popular, deci sunt considerate neliterare, potrivit avantaje.ro.

După cum spuneam, nu doar apa sfințită poartă denumirea de „agheasmă”, ci și slujbele religioase care se țin pentru sfințirea apei. Mai exact, „agheasma mare” este slujba de sfințire a apei care are lor de Bobotează, iar „agheasma mică” (sfeștania) se referă la slujba săvârșită de sfințire a apei care are loc de mai multe ori pe an.

Aghiasmă sau agheasmă? Cum scriem corect
Aghiasmă sau agheasmă? Cum scriem corect

Ce putere are agheasma

Fiind sfințită prin chemarea Sfântului Duh, prin rugăciunea care are loc în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în Iordan, agheasma mare (apa sfințită la Bobotează) are o putere deosebită și mai mare decât cea a aghesmei mici. Potrivit fețelor bisericești, acesta este și motivul pentru care ea se păstrează nealterată pentru o perioadă mai mare de timp și este proaspătă și plăcută la gust ca și cum ar fi abia scoasă din izvor.

În caz că nu știați deja acest lucru, o parte din apa sfințită la Bobotează se păstrează în biserică și este folosită de preot la mai multe slujbe. Mai exact, printre altele, ea se folosește la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la sfințirea viilor și grădinilor, la sfințirea crucii și a troiței, a vaselor și veșmintelor bisericești. De asemenea, Agheasma mare se folosește și sfințirea bisericilor și a Sfântului Mir.

Se spune că fiecare creștin trebuie să păstreze în casă apa sfințită la Bobotează. Aceasta trebuie ținută la loc de cinste și într-un vas curat. Din agheasmă se gustă doar pe nemâncate și în zilele de ajunare și de post. De asemenea, apa sfințită se gustă și la sărbătorile mari, după întoarcerea de la biserică, mai ales când nu împărtășește.

Vreme de 8 zile, începând din Ajunul Bobotezei și până la încheierea praznicului (pe 13 ianuarie), creștinii obișnuiesc să bea din Agheasma mare. Ulterior, această apă sfințită se poate lua doar după Spovedanie. Totodată, ea are darul și puterea Sfântului Duh, făcând multe minuni de-a lungul timpului, însănătoșind bolnavi, vindecând răni și păzind de duhurile rele, potrivit mitropolia-ro.de.